80-tals fest!

80-talsfest

80-talet är ett riktigt kul tema för en fest – särskilt om man var med när det begav sig… En temafest efter årtionde är alltid kul – och relativt enkelt att ordna. Med musik och mat från 80-talet och gästerna i tidsenlig klädsel är temat klart. Här har vi listat några måsten för 80-talsfesten – 80-tals klädsel, 80-tals mat – och naturligtvis finns de ultimata 80-tals quizet fullt med nostalgi att ladda hem!

80-talsfest – det här ska du ha på dig

Tänk Susan Lanefelt, Madonna, Miami Vice och Varuhuset när du ska hitta klädsel till 80-talsfesten.

Det var på 80-talet som träning och hälsa slog igenom och färgglada träningskläder blev också vardagsklädsel. Att gå omkring i träningsoverall var helt rätt och benvärmare och pannband var fina accessoarer i 80-talsmodet.

Kavajerna var antingen långa och over-sized med stora axelvaddar eller midjekorta, både på killar och tjejer. Kavajen matchade man gärna med tights och tubsockor i pumps. Man kunde också stoppa in byxorna i tubsockorna, för killarna gärna med loafers till. Topparna skulle var over-sized, att sätta extra axelvaddar i bh:n var helt rätt.

Byxor och jeans var pösiga upptill och tighta vid ankeln. Även skipants med resår under foten och var inne liksom halvlånga knickers. Toppen kunde vara sönderklippt, eller så satte man ett linne av nät över tröjan – lager på lager var inne. Toppen skulle gärna halka ner från ena axeln. Kråsskjortan hör också till 80-talsmodet.

Killarna hade gärna kostym med midjekort kavaj, hawaiiskjorta och en smal skinnslips – och tubsockor, så klart!

Färgerna var antingen neon eller pastell, chockrosa, neongul, mintgrönt, turkos eller aprikos. Materialen var lycra, spandex och spets. Smyckena var av plast och många. Massvis med halsband och armband var högsta mode, liksom ett par halvvantar i spets.

Håret var pudelpermanentat och tupperat, killarna gärna i en snygg hockeyfrilla, tupperat fram och långt i nacken. Man sminkade sig också i pastell och neon. Ögonskuggan var ljusblå, mintgrön och rosa, nagellacket neonfärgat och läppstiftet knallrosa.

Klä dig till 80-tals fest!

Botanisera i garderoben, en del saker från 80-talet har fått en ”revival”, en oversized tröja finns kanske där? Kolla garderoberna i föräldrahemmet – kanske finns något kvar. Second-handaffärerna kan också vara ett alternativ. Du kan också ganska enkelt fixa en 80-talsklädsel av det du hittar hemma. Med ett par tights, en stor kavaj eller en jeansjacka – båda självklart med uppvikta ärmar, tubsockor i pumps, mintgrön ögonskugga, tupperat hår och massvis med plastsmycken hamnar du direkt i 80-talet! Killarna tupperar också håret, och något midjekort blir självklart 80-tal, stoppa in byxorna i tubsockor och leta fram ett par loafers med tofs så är 80-talsfestens klädsel fixad!

 • Räkcocktail – enkelt recept
 • Fashion Trends From the '80s and '90s | POPSUGAR Fashion
 • 80-talsquizet som
 • Classic Banana Split Sundae
 • Linda Evans as her character Krystle Carrington wearing this silk multi-coloured cover.
 • The Awesome 80's - Class of 1984
 • Don Johnson as James
 • Don Johnson Miami Vice White Suit In Ocean 1986 Rare Poster
 • Shoulder pads got way out of hand in the 80s, but I maintain that--done properly--they're a lifesaver for us pear-shaped women for balancing out the shoulders with the butt!
 • Madonna
 • Great table styling - excellent party idea for teenagers!
 • Räkcocktail – enkelt recept
 • Modet, maten, musiken - och det optimala 80-talsquizet att skriva ut. #80-tal #80-talsfest #80-talsmode #1980-tal
 • Flygande Jakob – en riktig klassiker!
 • 80s mens fashion - Google Search
 • Style inspiration: Madonna adopted a similar pose in the 1985 smash hit film, which became a cult classic
 • those sleeves! Joan Collins was a barracuda in pink!

Mat på 80-talsfesten

80-talsfesten bjuder kanske inte på de största kulinariska läckerheterna – men det är kul med tidsenlig mat som med smak och lukt lockar fram nostalgiska minnen hos gästerna.

På 80-talet hade vi en fallenhet för det som idag kan kännas som lite konstiga blandningar, och konserver var ibland att föredra framför färskvaror. Vi blandade frukt och jordnötter i maten och bjöd gärna på konserverad frukt till efterrätt.

Några tidsenliga förrätter att bjuda på kan t.ex vara räkcocktail, urgröpt avokado med räkfyllning eller krustader med fyllning av skinka och pepparrotsvisp. Till varmrätt har vi ju härliga 80-talsklassiker som Flygande Jakob – kyckling, annans, jordnötter och ketchupsås! Kassler med burkananas eller en fläskgryta med curry och banan är andra populär rätter från 80-talet. På festen när det begav sig var rostbiff med potatissallad populär bjudmat, liksom smörgåstårta. En plankstek eller en fläskfilé black & white med bearnaisesås och vinsås serveras så klart med hasselbackspotatis!

80-talssefterrätten serveras helst i glas, så blir det lite sådär extra festligt… Clementinklyftor eller blandad konserverad frukt med vispgrädde är fin-fina 80-talsefterätter. Friterad banan eller en bananasplit var och är också helt rätt på 80-talsfesten, och glöm inte heller klassikern konserverade päronhalvor med after-eight i ugn som serveras med glass eller vispgrädde!

80-tals quiz

En 80-tals fest måste ju också så klart fyllas med nostalgi! Här finns ett riktigt kul, färdigt 80-talsquiz som garanterat tar er tillbaka till 80-talet. I quizet finns 51 frågor varav hälften innehåller musik och musikfrågor, svarsformulär, facit och en spellista med 80-talets största hits och one hit wonders – allt färdigt att använda. Frågorna handlar om stora händelser och tidstypiska fenomen och dessutom ska deltagarna försöka känna igen filmcitaten från årtiondets stora filmer. 80-tals frågesporten kan med fördel dela upp så att man tar några frågor åt gången – då går nostalgin som en röd tråd genom kvällen.

Läs mer och beställ 80-tals quizet>>

80-tals musik

Inget skapar stämning som musik och på en 80-talsfest spelas naturligtvis de största låtarna från årtiondet. Michael Jacksons “Billie Jean”, Whitney Houstons “I Wanna Dance With Somebody” Madonnas “Like A Prayer” och Van Halens “Jump” sätter fart på dansgolvet! Gör en egen 80-talsblandning, precis som man på 80-talet gjorde blandband genom att spela in från Tracks utan att få med Kaj Kindvalls snack i introt.

80-talsfest

Kommer du ihåg 80-talet?

Den första halvan av 80-talet präglas av ökad spänning i det Kalla kriget efter det att Sovjetunionen invaderat Afghanistan och lågkonjunktur råder efter oljekrisen 1979. Från 1985 då den mer reformvänlige Michail Gorbatjov väljs till ordförande i Sovjetunionens kommunistparti, präglas den andra halvan av decenniet av politisk avspänning mellan stormakterna. Reformerna i Sovjetunionen leder till kommunistregimernas fall i flera östeuropeiska stater 1989, året då Berlinmuren rivs. Ekonomiskt svänger konjunkturerna i västvärlden uppåt, medan många länder i Östeuropa och Sydamerika genomgår ekonomiska kriser. Vi hör för första gången talas om HIV och AIDS. Syntpop och hårdrock är två stora musikströmningar.

Under 80-talet kom den elektriska skrivmaskinen, videokameran, datorn, Walkman och inte minst, bakmaskinen, som var årets julklapp 1988. Pacman och Donkey Kong var fantastiskt roliga TV-spel. Ville vi ha mer underhållning gick vi till videobutiken och hyrde en VHS-film och Moviebox. På TV tittade vi på Dallas, Dynastin och Maktkamp på Falcon Crest och den första svenska såpan Varuhuset. När Ingmar Stenmark åkte slalom stannade Sverige och man fick till och med lämna lektionssalen för att heja på vår tystlåtne hjälte. Cia Berg presenterade nya musikvideos i en topplista i programmet Bagen. Rubiks kub var årtiondets leksak och 1987 fick Sverige sin tredje TV kanal.


Mer inspiration hittar du på vår pinterest-tavla för 80-talsfest>>

Sending
User Review
4.5 (2 votes)