20-talsfest – som i “Den store Gatsby”!

20-talsfest

Fixa 20-talsfest! Det glada 20-talet med flapperklänningar, fedorahattar, jazz och Charleston är ett riktigt kul festtema. Så här fixar du festen som hämtad ur “Den store Gatsby”!

Efter första världskriget hämtade sig världen sakteliga, nationernas förbund bildades och världen hoppades att man aldrig mer skulle uppleva ett krig som ”Det stora kriget”. Man levde i nuet och ekonomin fick ett uppsving och gick på högtryck fram till den 29 oktober 1929 då den stora börskraschen på Wall Street ledde till ”den stora depressionen” och ett 30-tal som slutade i andra världskriget.

Varianter på 20-talsfest

Maffiafest

1920-talet var förbudstid i USA och maffian blomstrade genom att smuggla sprit. Maffiafesten utspelar sig typiskt under 20-talet.

Den store Gatsby

Romanen ”The Great Gatsby” av F. Scott Fitzgerald utspelar sig sommaren 1922, och handlar till stor del om en överflödig livsstil och vilda fester – således är en Gatsby-fest ett utmärkt tema för 20-talsfesten!

Mode – klädsel till 20-talsfesten

Efter kriget ville man överge de gamla idealen och modet förändrades, särskilt det kvinnliga, i takt med den kvinnliga frigörelsen. Klänningarna blev mer löst sittande och kjolarna kortare. Efter 1922 slutade kjolarna helt plötsligt ovanför knäna och håret var kort och shinglat. Flapper är ett slanguttryck för kvinnor som under det glada 1920-talet klädde sig i kort kjol, hade bobfrisyr och lyssnade på jazz. 20 tals klänningarna var raka med långt liv, löst sittande och korta. Accessoarer var långa pärlhalsband, en scarf eller ett pannband runt håret, gärna med en fjäder i, långa handskar och långa cigarettmunstycken.

Männen gick klädda i kostym. Gärna kritstrecksrandig med hängslen och Fedorahatt. Svart-vita skor är en annan elegant detalj från 20-talet.

Mat och dryck till 20-talsfesten

I vissa delar av världen var det förbudstid så lönnkrogarna serverade hembränt och dolde smaken genom att blanda drinkar, 20-talet blev således cocktailens årtionde!

Bjud tex på en av 20-talets populära drinkar, en ”Mint Julep”:

Mint julep

4 cl bourbon
sockerlag
3-4 st myntablad

Häll bourbon och sockerlag i ett highball glas och muddla myntan i botten, fyll upp med krossad is och rör om, servera med sugrör!

En detalj som tagen ur ”Den store Gatsby” är ett champagnetorn!

20-talsmiddagen består av minst tre, fyra rätter. En förrätt, soppa, varmrätt och efterrätt. En Vol-au-vent, en smördegsbakelse med fyllning av kräftstjärtar tillhör 20-tales finrum.

Till varmrätt kan det passa bra med Slottsstek med gräddsås eller kanske Biff Rydberg som skapats årtiondet innan på Hotell Rydberg i Stockholm.

Till efterrätt bjuds det fruktkompott eller gräddtårta.

Musik och dans till 20-talsfesten

Jazzen slog igenom och till 20-talets ”hot jazz” dansade man Charleston.

Här är en kort video om du vill lära dig grunderna i Charleston:

Här finns en bra spellista med musik till 20-talsfesten>>

Aktiviteter och festlekar till 20-talsfesten

Danskurs!

Lär dina gäster att dansa Charleston! Det är superkul! Anlita en danslärare som inleder kvällen så kan ni sedan dansa Charleston till solen går upp, precis som hos Gatsby!

maffiafest

Maffiamordet – Låt dina gäster lösa en mordgåta i sann 20-talsanda!

Don Giovanni, överhuvud i stadens mäktigaste ”familj” har bjudit in till sin äldsta dotter, Alegras, bröllop. I morgon står det stora bröllopet med hundratals gäster, ikväll har man samlats till ”rehearsal dinner”. Det blir dock inte den kväll av glädje man skulle kunna vänta sig utan istället en kväll fylld av avslöjanden, intriger och mord! Maffiamordet är en klurig mordgåta som går bra att kombinera med annat på festen och som alla kan vara med och lösa! Läs mer om den färdiga mordgåtan här>>

Inspiration till 20-talsfesten

Att titta på:
The Great Gatsby
Some like it hot (I hetaste laget)
Al Capone
Midnight in Paris
Downton Abbey
De omutbara
Chicago

5 saker du bör veta som hände under 1920-talet:

10 januari 1920 – Den internationella samarbetsorganisationen “Nationernas Förbund” bildas.
26 november 1922 – Brittiska amatörarkeologen Howard Carter öppnar Tutankhamuns grav nära Luxor i Egypten.
1 januari 1925 – AB Radiotjänst börjar med regelbundna utsändningar från Telegrafverkets studio i Stockholm. Hallåman är Sven Jerring.
6 oktober 1927 – Filmen Jazzsångaren med Al Jolson, världens första ljudfilm, har biopremiär i USA.
20–21 maj 1927 – Amerikanska svenskättlingen Charles Lindbergh flyger ensam över Atlanten, från New York till Paris i sitt enmotoriga flygplan Spirit of St. Louis.

20-talsfestens gäster:
Några av 20-talets “kändisar” kan vara bra att i åtanke:

Joséphine Baker, Al Capone, Zelda  och F. Scott Fitzgerald, Charlie Chaplin, Louis Armstrong

Sending
User Review
4.82 (11 votes)