Lekar och aktiviteter till 11-årskalas

lekar kalas 11 år

När barnen ska fylla 11 år ställs det lite större krav när det ska firas födelsedag. De klassiska barnkalasens tid är förbi och det finns risk för att man som förälder får en hel massa begränsningar på vad man får och inte får göra – för att inte vara pinsam!

11-årskalas är ofta lite mindre än kalasen i början av skolåldern när det är vanligt att man bjuder hela klassen. Barnet har hittat sin grupp av vänner och ofta firas det med bara det egna tjejgänget eller killgänget.

Kalas med aktiviteter av någon form som bowling, laserdome, klättring eller något annat är vanligt, men kan fresta på kalasbudgeten.

Barnkalaslekar 11 år

Ska man fixa kalas för 11-åringar hemma är det bra att ha en ordentlig plan och förbereda någon lite mer avancerad lek eller aktivitet. När barnen är små är det bra med uppstyrda enkla lekar för att det inte ska bli ett kaos av “fri lek”, på 11-årskalaset är det kanske viktigare att se till att det finns lekar och aktiviteter som engagerar så att kalaset inte slutar med att barnen sitter med näsorna i mobiltelefonerna.

Vad ska man då hitta på för lekar till 11-årskalas? Fiskdamm och musikstolar har för länge sedan gjort sitt – nu krävs det lite mer avancerade saker. 11-åringen har ofta själv ganska bestämda idéer om vad de vill göra – eller i alla fall vad som inte passar sig på ett 11-årskalas. Är du ansvarig lekledare är det viktigt att du har förankrat din plan med födelsedagsbarnet!

Färdiga lekar och aktiviteter till 11-årskalas

Som förälder och lekledare kan det vara skönt att slippa stå med hela ansvaret för en mer avancerad lek, det kan också vara svårt att hitta tiden, fantasin eller inspirationen för att själv hitta på något som funkar på 11-års kalaset. Då kan det vara en idé att köpa en färdig kalaslek – och sedan stå för självaste genomförandet hemma. Det är en plånboksvänlig lösning på kalaset – och dessutom blir det ett helt unikt kalas – hemma med med en proffsig aktivitet!

Mobilskattjakt

Bland 11-åringarna brukar det finns tillräckligt med mobiltelefoner för att kunna bjuda på en kul mobilskattjakt på kalaset! Då får barnen tillfälle att använda sin favoritpryl men samtidigt samarbeta med kompisarna, lösa utmaningar och vara ute och röra på sig!

Dessutom kan man ha flera lag som tävlar mot varandra på tid! Till 11-årskalaset är de flesta barnen tillräckligt gamla för att kunna tävla och tycka att det är kul, oavsett om man vinner eller inte!

En mobilskattjakt är en skattjakt som man genomför med hjälp av en app i mobilen. Alla lag har en telefon. Varje lags starttid räknas från det att lekledaren skickar iväg dem. De får först upp en bakgrundshistoria och ett uppdrag. De får sedan upp en karta över närområdet. Första utmaningen är att hitta till den första kartnålen. När laget kommer fram är kartnålen klickbar och man får en klurig fråga att besvara. Svarar man rätt ser man nästa kartnål. Svarar man fel får man ett tidsstraff och får vänta 30 sekunder innan man kan göra ett nytt försök. Skattjakten fortsätter med nya kartpositioner, ledtrådar och frågor tills dess mysteriet är löst och man kommer fram till slutdestinationen. Det lag som har flest rätta svar på kortast tid vinner! Vill man inte tävla, så kan så klart också ett gäng bara hjälpas åt att lösa skattjakten. Även om barnen nu är 11 år, så brakar det ändå vara poulärt med den där obligatoriska godispåsen som skatt och belöning – den verkar de aldrig växa ifrån!

En mobilskattjakt kan man göra var som helst – men utomhus. Man bestämmer själv vart och även hur lång rundan ska vara (med ett minsta avstånd på ca 70 meter behövs mellan kartpositionerna). När man som lekledare beställer en mobilskattjakt får man en länk till en liten arrangörssajt där man enkelt placerar ut kartnålarna precis där man vill ha dem, man lägger sedan till upp till 10 lag och genererar en QR-kod för varje lag som man sedan använder för att starta respektive lag. Man scannar helt enkelt QR-koden med varje lags mobiltelefon och sedan är det bara för laget att köra igång!

En liten finess med detta är att lagen inte vet slutdestinationen – de ser bara en kartposition åt gången så en mobilskattjakt kan användas för att också förflytta ett kalasgäng från en plats till en hemlig slutdestination, tex en festlokal!

Roliga mobilskattjakter för 11-årskalas

Jakten på den försvunna juvelen

För länge sedan fanns en berömd juvel som Maharajan av Bhundipur gav till sitt livs stora kärlek, den unga, vackra fattiga flickan Aditi. Det sägs att juvelen har magiska krafter och att den som äger den kan trollbinda alla sin omgivning. Juvelen har varit försvunnen i hundratals år men dess legend lever. Nu är någon ute efter juvelen för egen vinnings skull och barnen måste hjälpa sin vän arkeologen professor Jones att hitta juvelen innan den missbrukas! Det här är en skattjakt som med bara en gnutta fantasi tar barnen runt världen! Läs mer och beställ>>

TOP SECRET – Agenterna hemliga uppdrag

Skicka ut agenter på ett riktigt coolt hemligt uppdrag! De följer en karta och får ledtrådar och frågor som ska besvaras i mobilen. De får också hemliga kuvert från högkvarteret. Deras uppdrag är att stoppa den legendariska mästertjuvens nästa kupp och avslöja hens identitet! Läs mer och beställ>>

lekar kalas 11 år

Jakten på den maskerade tjuven

I Crookville härjar en tjuv som kallas “Masken” eftersom han alltid bär mask och ingen har sett hans ansikte. Han verkar vilja ställa till med så mycket kaos som möjligt, han stjäl, bedrar och luras. Crookvilles samlade polisstyrka står handfallna. Ni måste hjälpa polisen och avslöja vem som gömmer sig bakom “Masken” och hitta hans tjuvgömma! Läs mer och beställ>>

Escape games

Escape games är inne och en riktigt rolig kalaslek för 11-åringar! På många håll finns det escape rooms där man gör spelen i lokal – men det brukar kosta en bra slant per deltagare. Vi har färdiga escape games som man arrangerar själv hemma. Allt som behövs till leken får man i en fil och skriver ut på papper, sedan krävs det lite organiserande, klippande och klistrande och lite enkel rekvisita i form av sådant som man ofta har hemma. Vill du veta mer – läs “Vad är ett Escape game?” här.

Escape games hemma för 11-årskalas

Hallows skola för häxeri & magi

Den här skolan har likheter med andra välkända skolor för trollkarlar och är därför perfekt för det 11-åriga födelsedagsbarnet som gillar Harry Potter! Barnen ska ta examen från Hallows och måste då klara av åtta lektioner i Hallows låsta kammare. Escape spelet på Hallows finns i två svårighetsnivåer, för 11-årskalaset väljer man det för 10-14 år med knepiga utmaningar! Läs mer och beställ här>>

Flykten från det hemsökta huset

Professor Fledermaus är försvunnen och hans hus hemsöks av läskiga varelser. Barnen måste rädda professorn och avslöja hans förskräckliga hemlighet. Gåtor ska lösas i sex låsta rum. Klurigt och ruskigt roligt! Läs mer och beställ här>>

tips på kalas för 11 åringar

3 andra roliga lekar för 11-årskalas

Uppdrag: Skattjakt!

För den som vill ha ett kalas som påminner lite om “fångarna på fortet” eller “Wild kids” med uppdrag finns det en kul utomhusskattjakt där man ska lösa 8 uppdrag genom att leta, klättra, hoppa, springa, klura och samarbeta. Den här skattjakten ska göras utomhus och är enkel att organisera också om man har en större grupp på 11-årskalaset. Läs mer och beställ>>

Poängjakt

En kul poängjakt som innehåller det mesta. Det här är en kalaslek som är mycket enkel att organisera om man inte hinner med att sätta sig in i en annan lek. Den funkar också bra för både små och stora grupper, den kan göras inomhus och utomhus, och man kan själv bestämma hur lång tid leken ska pågår. Det handlar om att samla så många poäng som möjligt på den givna tiden, genom att lösa både enklare och svårare uppdrag. En flexibel och enkelt fixad kalaslek för 11-årskalas! Läs mer och beställ>>

Melloquiz för barn

Har man disco eller pyjamasparty på 11-årskalaset så kan det passa perfekt med en lite mer stillsam aktivitet – som ett kul musikquiz. 11-åringarna brukar vara experter på mello så varför inte låta dem testa sina kunskaper! Här finns ett färdigt musikquiz med 20 mellolåtar och kluriga följdfrågor om sådant som bara barnen kan. Läs mer och beställ>>

musikquiz för barn

Fler idéer till kalas för 10-15-åringar hittar du här>>

Sending
User Review
4.75 (4 votes)