Barnkalas för hemliga agenter!

agentkalas spionkalas

Hemlig agent-kalas – idéer och inspiration till barnkalas med agent- eller spiontema

Vem har inte drömt om att vara en hemlig agent för en dag?! Fixa ett barnkalas med hemlig-agent-tema och låt gästerna frossa i spioneri, spännande uppdrag, förklädnader och hemlighetsmakeri.

Var?

Ett agentkalas passar perfekt att ha inne under vinterhalvåret eftersom inomhusmiljöer med många rum och skrymslen passar utmärkt för ledtrådspusslande och spionträning. Att kunna dra för gardiner och skapa dunkel och mystisk stämning förhöjer känslan. Men visst går det lika bra att samlas ute i en park eller trädgård, kanske till och med efter mörkrets inbrott för de lite äldre och modigare kalasdeltagarna. Då finns fantastiska möjligheter att leka spionlekar bland buskarna!

För vem?

Riktigt små barn kanske kan ha svårt att greppa vad en agent eller spion egentligen är, men alla älskar väl att klä ut sig, leka smyglekar och pyssla med klurigheter, eller hur? Det viktigaste att tänka på är att anpassa aktiviteterna efter åldern på gästerna så det inte blir för svårt eller lätt. För 7-15 åringar är agentkalas perfekt, det är både fantasieggande och tillräckligt utmanande för att engagera.

Hur?

Komplett barnkalas med Spionskolan

Spionskolan är ett gör-det-själv Escape Game/mysterium för barn! Spionskolan gör hela kalaset och innehåller två delar. Först ska de nyrekryterade hemliga agenterna tränas i Spionskolan S.P.Y.S och sedan skickas de ut på sitt första hemliga uppdrag där de har en timme på sig att desarmera en bomb! Detta paket innehåller allt från inbjudan, Spionhandbok, chiffer, instruktioner – allt kan skrivas ut hemma på vanlig skrivare! Spionskolan finns i en variant för barn i ålder 7-9 år och en med lite knepigare ledtrådar och gåtor för barn i åldern 10-12 år. Barnen måste kunna läsa och räkna och 7-åringarna kan behöva lite hjälp av en vuxen.

Läs mer om att fixa kalas med Spionskolan här>>

Här beställer du och laddar hem Spionskolan direkt!

För barn i åldern 7-9 år>>
För barn i åldern 10-12 år>>

agentkalas

Sätt stämningen med dekorationer

Agenter och spioner verkar i det fördolda. Kalaslokalen får gärna vara dunkel och stämningsfull. Belysning sätter stämning som inget annat. Testa exempelvis att dekorera med LED-”stearinljus” i olika storlekar, du får stämningsljus utan att behöva oroa dig för eldsvåda! En annan rolig idé är att ge gästerna var sin liten ficklampa när de kommer, som de får använda för att lysa sig fram med, och sedan får ta med sig hem efter kalaset! Dekorera ficklamporna med namnlappar, och se till att ha några extra på lager, billiga ficklampor tenderar att sluta fungera vid minsta stöt…

Klädkod till agentkalaset

Man måste såklart inte klä ut sig till ett agentkalas, men om man ska göra det – vad ska man ha för kläder? Den klassiska bilden av en gammaldags spion är lång rock, hatt, solglasögon och mustasch. För en mer modern agent-look får man titta efter inspiration tillexempel i Mission Impossible-filmerna. Där gäller ofta svarta, tighta, ”sportiga” kläder, och många verktyg och detaljer. Ryggsäck (med alla smarta specialverktyg), nyckelknippa i bältet (för att kunna dyrka upp dörrar), ficklampa, headset (för att kunna ha dirketkontakt med högkvarteret), svart mössa, och fickorna fulla med zip-lock-plastpåsar (för ledtrådar och bevismaterial) är kul idéer till utklädning.

Lekar och aktiviteter till agentkalaset

Mobilskattjakt med agenttema från 10 år

Att följa ledtrådar med hjälp av en app i mobilen är ett riktigt kul sätt att engagera kalasgästerna. På Grapevine.nu beställer du skattjakten som heter TOP SECRET – Agenternas hemliga uppdrag. Barnen får följa en karta och får ledtrådar och frågor att besvara under skattjaktens gång. De får också hemliga kuvert från högkvarteret. En riktigt proffsig skattjakt som du själv utformar efter dina förutsättningar!

Läs mer och beställ “TOP SECRET – Agenternas hemliga uppdrag” här>>

barnkalas

Bombpiñata

Att låta kalasgästerna banka sönder en piñata är en kalastrend som kommit till Sverige de senaste åren och verkar vara här för att stanna. På agentkalaset ska man naturligtvis ha en piñjata som passar temat, och vad kan vara bättre än en bomb!? Bygg en själv eller beställ en över nätet, det finns en uppsjö av piñatas i olika form och färg att köpa. Hitta inspiration och bilder på vår pinterestsida!

Lek till agentkalas: Inte nudda laserstrålarna

En rolig idé som blivit något av en favorit hos många kalasfixare. Ni vet när hjälteagenten måste ta sig in i ett supersäkert valv och rummet är korsat av röda laserstrålar som man absolut inte får nudda? Gör dina egna lasertrådar av garn, pappersremsor eller liknande, spänn upp med tejp kors och tvärs i en korridor eller hall och låt barnen passera en och en – utan att nudda!

Skattjakt med kodade ledtrådar

Använd den vanligaste typen av kod med bokstäver och siffror där 1=A, 2=B, osv eller rita ett eget kodalfabet med symboler. Dela in barnen i grupper och ge varje grupp en kodnyckel. Låt dem sedan utrustade med penna och papper följa kodade ledtrådar som de måste avkoda med hjälp av kodnyckeln. Dessa leder fram till antingen godispåsar, ett dukat bord eller kanske en piñjata som ska demoleras!?

Mat och dryck

Hemlig mat till agentkalaset

Då agenter och spioner förknippas med hemlighetsmakeri kan det vara kul att låta maten inspireras av detta, i alla fall vad gäller namn och dukning. Servera till exempel ”hemliga rullar” som är tunnbrödsrullar med valfritt innehåll, exempelvis ost, skinka och grönsaker eller någon röra, exempelvis fetaoströra eller guacamole. Det kan också vara kul att servera kalasmaten till agentkalaset i stängda take-away-boxar märkta ”Hemligt” eller ”Top Secret”.  

Läskande päronbål

Bål som dryck till maten, som välkomstdrink eller som läskande pausdryck mellan aktiviteterna är festligt och uppskattat. Denna päronbål är både frisk och söt i smaken:

  1. Blanda juice från tre limefrukter med 1-1,5 dl sockerlag i botten av en stor bålskål och skiva ner ca 3 dl jordgubbar.
  2. Precis innan servering slår man på 1,5 liter päronsoda. Servera med is från en skål vid sidan om.

Sugen på mer mysterier? Här finns tips och idéer för ett Detektivkalas>>

Sending
User Review
5 (2 votes)