Roliga festlekar utomhus för vuxna

festlekar vuxna

Sommarens fester närmar sig med stormsteg, och oavsett om det gäller midsommarfirande, bröllopsfest eller kräftskiva kommer några väl valda festlekar för vuxna förgylla kvällen och ge massor av skratt.

Actionlekar som höjer flåset

Skottkärrerace

En perfekt aktivitet för lekfulla gäster som har mycket spring i benen!

Så här går leken till:

 1. Det behövs lika många skottkärror som lag, minst två alltså.
 2. En person kör skottkärran och en sitter i – svårare än så är det inte! Förslagsvis över en gräsmatta, fram till en markering som ska rundas och sedan tillbaka till laget där man snabbt byter till ny förare och passagerare.
 3. Första laget som kört alla sina rundor vinner!

Vill man göra leken ännu mer utmanande kan man låta föraren ha förbundna ögon, och passageraren får vara den som styr genom att ropa ”höger!”, ”nej, vänster!”…

Tunnelboll

Många kanske minns denna lek från idrotten i skolan, och den är bra mycket roligare när man gör den utomhus i goda vänners lag!

Så här går leken till:

 1. Dela upp deltagarna i två lag som ställer sig bredbent på var sitt led, med lagom plats mellan sig för att kunna luta sig framåt.
 2. Den som står först i ledet rullar en fotboll bakåt mellan sina ben och alla i ledet hjälps åt att skicka den vidare bakåt.
 3. Sisten i ledet fångar bollen, springer fram och ställer sig först i ledet, och skickar bollen bakåt mellan benen igen.
 4. När den som började rulla bollen står först igen är man klar, första lag att fixa detta vinner.

Man kan också göra en baklängesvariant på tunnelboll:

 1. Siste man i ledet börjar rulla bollen framåt mellan allas ben.
 2. Direkt när sisten har skickat iväg bollen springer denne fram och ställer sig först i ledet. (När bollen kommer fram fångar alltså samma person bollen som skickade iväg den.)
 3. Nu ska bollen skickas bak igen, men denna gång baklänges över deltagarnas huvuden, så försten i ledet sträcker upp bollen över huvudet och lutar sig bakåt, nästa person tar emot och skickar i sin tur vidare bakåt, och så vidare.
 4. När bollen når siste person i ledet skickar denne fram bollen mellan benen igen och springer fram.
 5. När personen som började skicka kommit sist igen är man klar.
klassiska lekar för vuxna

Klassiska lekar som funkar än

Visste du att det finns lekar som människor gjorde på vikingatiden som lever kvar än idag!? Prova en urgammal lek på sommarfesten så får du se att de håller än idag!

Dragkamp

Denna klassiska styrkeprövning är rolig och engagerar många. Det enda som behövs är ett tjockt rep. Ett tips för att göra leken långvarigare än en enda kamp är att ha många lag som går en turnering mot varandra. Man kan också köra dragkamp en mot en för att kora festens starkaste person.

Släppkäpp

Här gäller det att båda ha styrka och balans för att kunna vinna leken!

Så här går leken till:

 1. Två personer står mittemot varandra med den ena högerfotens utsida mot den andras. De håller i var sin ände av en cirka 30 cm lång käpp/stabil pinne.
 2. När startskottet går ska båda försöka dra, vrida och finta för att få den andre ut balans så att denne tvingas flytta högerfoten eller släppa käppen (väster fot får röras hur man vill).

Rövkrok

Detta är en rolig lek för vuxna som ofta förknippas med Gotland, men som varit känd över stora delar av södra Sverige.

Så här går leken till:

 1. De två tävlande lägger sig på rygg bredvid varandra, men med huvudena åt var sitt håll. Armarna närmast varandra krokar man ihop i en armkrok.
 2. Båda lyfter det ben som är närmast den andre och krokar ihop dessa.
 3. Nu gäller det att välta över/välta bak/trycka ner den andres ben genom att dra sitt eget ben emot sig/ner mot marken.
 4. Den som lyckas ligga kvar och inte bli vält har vunnit.

Poängjakt med mobilen

Vill man ha ett lite mer modernt upplägg på sitt lekande kan man istället ta telefonen till hjälp och göra en poängjakt med roliga uppdrag. I appen grapevineQUEST får de deltagande lagen upp 100 roliga uppdrag, en del ankla och konkreta, en del abstrakat och en del saker man ska göra – allt dokumenteras med foto eller film och skickas in till en lekledare som godkänner eller underkänner och kommenterar. Tiden är begränsad och räknas ner och appen räknar poäng. Enkelt och superkul! Det finns olika poängjakter att välja mellan – med olika teman. Lagkampen kan göras var som helst, Stadskampen gör man i en stadsmiljö. Läs mer om poängjakter med app här>>

festlekar vid bordet

Festlekar för vuxna vid bordet

Ibland vill man ha en lek som kan funka sittandes vid ett bord, exempelvis som underhållning mellan huvud- och efterrätt. Man kan också inleda middagen med en enkel bordsplaceringslek.

Verktygsleken

Detta är en klurig lek där lekledaren måste vara lite hemlig för att det ska funka!

Så här går leken till:

 1. Förbered en skylt/ett papper där det står vad tävlingens uppdrag är: ”Försök få fram en så lång, sammanhängande bit som möjligt av en potatis.” Visa inte denna för deltagarna.
 2. Dela upp deltagarna i lag eller låt dem tävla enskilt.
 3. Ta fram en bricka med en mängd olika verktyg. Hammare, såg, kniv, potatisskalare, smörkniv, gaffel, tratt, osv. Ju fler och olika desto bättre.
 4. Be nu deltagarna/lagen att välja två verktyg var för att utföra det hemliga uppdraget.
 5. När alla valt verktyg visar lekledaren skylten/pappret med uppdraget. Nu gäller det att få ut längst bit potatis med hjälp av sina verktyg! Det kan bli hur kul som helst om man exempelvis valt en tratt och en hammare…

Rita av bordsgrannen

Dela ut papper och pennor till alla vid bordet och ge dem i uppgift att rita ett porträtt av den som sitter mitt emot – men bilden måste ritas upp och ner! Det är riktigt kul att se hur tokiga bilderna blir, och vill man kan man skriva namnet på den som ritats av och tejpa upp bilderna på väggen som en utställning för alla att gå och skratta till senare. Man kan också skriva namnet på baksidan och låta det vara en kul gissningstävling – hur många personer lyckades du känna igen?

Marshmallow challenge

Denna utmaning har testats av många runt om i världen och kräver samarbete, kreativitet och uppfinningsrikedom!

Så här går leken till:

 1. Alla lag tilldelas: 20 strån hård spagetti, 1 meter tejp, 1 meter snöre och en marshmallow.
 2. Uppgiften är att på 18 minuter (eller valfri tid) bygga ett så högt torn som möjligt av materialet. Marshmallown ska utgöra toppen av tornet.

Kuriosa: Det sägs att förskolebarn och arkitekter är grupper som presterar ovanligt bra på marshmallow challenge. Högsta dokumenterade torn ska ha varit 90 cm högt.

Quiz & frågesport

En festlek för de små grå är ett kul quiz – särskilt ett musikquiz är kul till fest, musiken sätter stämningen! Gör ett eget eller ladda hem ett färdigt quiz om tiden tryter.

Här hittar du massvis med färdiga quiz som passar perfekt till festen>>

festlek vid bordet midsommar

Lekar till kräftskiva, lekar till midsommar, lekar till grillfest…

Tips på en klassisk femkamp till midsommarfirandet hittar du här>>

Här finns de bästa färdiga festlekarna för midsommarfirandet, t.ex en superrolig Midsommar-festlek med stationer som passar för hela familjen.

Tips till grillfesten och festlekar särskilt till grillfesten hittar du här.

Till augustis mysigaste fest ska det också lekas – här hittar du tipsen på festlekarna till kräftskivan.

Lyfta burken

En samarbetslek som kräver koncentration!

Så här går leken till:

 1. Alla som ska vara med ställer sig i en ring med var sitt långt snöre i handen.
 2. Andra ändan av snörena knyts fast i en stadig gummisnodd/resårband knutet till en ögla/ring.
 3. Gummisnodden ska placeras i mitten av ringen, där också en glasburk placeras stående.
 4. Uppgiften för gruppen är att samtidigt dra i snörena så att gummibandet tänjs ut och kan träs över glasburkens öppning och fastna där.
 5. Lyckas laget med detta och kan lyfta upp burken har man lyckats med uppgiften!

Obs! Välj en glasburk som smalnar av något precis under öppningen så fastnar gummisnodden lättare.

Bankrånarbowling

Denna vuxenlek är kul både för att tävlingsmomentet är utmanande och för att man ser så rolig ut!

 1. Man behöver nylonstrumpor, tennisbollar och vattenflaskor.
 2. Den tävlande stoppar in en tennisboll i nylonstrumpans tå och trär sedan strumpan över huvudet som en bankrånare.
 3. Nu gäller det att svänga på huvudet och få bollen i gungning så den slår ner så många vattenflaskor som möjligt.

Skicka frukt och grönt

En klassisk lek med många varianter – och många skratt!

Så här går leken till:

 1. Två eller flera lag tävlar om att så fort som möjligt skicka frukt och grönsaker mellan varandra på ett led, från försten i ledet till sisten.
 2. Men här kommer det svåra – man får inte använda händerna! Dessa måste man hålla bakom ryggen!
 3. Antingen kan man fritt låta lagen hitta på hur man ska skicka, eller så styr man genom att bestämma hur. Ex gurka mellan knäna, apelsin under hakan, morot i munnen, melon under armen…
 4. Tappar man frukten får man börja om från förste man! Det lag som först skickat alla frukter utan att tappa dem vinner.

Sending
User Review
4.5 (14 votes)