oktoberfest tips

Oktoberfest eller Wiesn som den också kallas är en enorm, traditionell ölfestival i München i Bayern. Den hålls varje år i slutet av september och räknas idag som värdens största folkfest, men det är också en fest som spritt sig över världen och oktoberfest hålls det nymera lite överallt, det är väl en av Tysklands mer festliga och folkliga exporter.

Att fixa egen Oktoberfest har också blivit populärt, både hemma och som lite annorlunda after-work eller fest på jobbet.

5 tips för din egen Oktoberfest:

Gör som i München – res ett tält!

På det enorma festområdet i München, Theresenwiese, reser de sex Münchenbryggerierna varje år enorma tält, 14 större och 15 mindre, som tillsammans ger runt 100.000 sittplatser!

Så ska man ha den rätta Oktoberfeststämningen så ska Oktoberfest firas i tält, sittande på bänkar, vid långbord. För en gång skull är ett partytält i trädgården helt rätt för konceptet, inte en lösning på att man inte får plats med gästerna någon annan stans! Det gör det också möjligt att bjuda många gäster. Trängsel hör Oktoberfest till, så bjud några mer än vad som får plats!

Ingen Oktoberfest utan öl

Till Oktoberfest bryggs det alltid särskilda oktoberfestöl som bara får bryggas av lokala bryggerier i München. Det finns sex Münchenbryggerier; Spaten-Franziskaner, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu och Löwenbräu. En del av dessa oktoberfestöl brukar dyka upp i Systembolagets tillfälliga sortiment i september. Dessutom så tillverkas idag oktoberfestöl av en mängd andra bryggerier långt utanför Tysklands gränser. På Systembolagets hemsida kan du läsa mer om de två olika typerna av oktoberfestöl, den klassiska Märzen, och den modernare festölen. Läs mer om Oktoberfestöl här>>

Så till din egen Oktoberfest så är det så klart viktigt att bjuda på öl, någon annan dryck är inte tänkbar! Botanisera bland oktoberfestöl och låt dina gäster prova och smaka! Är dina gäster riktigt ölintresserade, ordna gärna en riktig ölprovning!

oktoberfest

Mat till Oktoberfest

Till Oktoberfest ska man så klart bjuda på tyska godsaker. Brezel- kringlor – till ölen är ett måste! Baka gärna dina egna! Här finns recept på Brezeln.

Andra rätter som hör Oktoberfest till är weisswurst, schweinshaxe och surkål. Här finns en mängd recept på tyska specialiteter>>

Min favorit är Bratwurst och saurkraut – enkelt och så gott till ölen! Man kan köpa färdig surkål i kyldisken och koka upp i mörk öl, så blir den så mycket godare. Servera med knaperstekt bratwurst och grov senap.

En annan favorit är Flammkuchen, en krämig sydtysk pizzavariant som passar alldeles utmärkt till en öl.

Gör en liten pizza per person. Använd vanlig pizzadeg.
Till 4 pizzor behöver du:

350 gram rökt sidfläsk
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 burk (250 gram) ricotta
1 burk (250 gram) creme fraiche
250 gram alpost tex. gruyere eller comte
salt och peppar

Blanda ricotta och creme fraiche. Riv i vitlök och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan. Skär sidfläsket i avlånga kuber och stek knapriga i en stekpanna. Ta upp och låt rinna av på ett papper. Skiva löken tunt och stek försiktigt på medelvärme i fettet från fläsket, löken ska inte bli bränd utan mjuk och karamelliserad. Riv osten. Forma fyra pizzor av degen och smeta på creme fraiche-blandningen, sedan ost, lök och fläsk. Baka i ugn, 200 grader, ca. 10–15 minuter.

Dirndl, lederhosen och umpa-bumpa

För den rätta stämningen klär sig kvinnorna i drindl och männen i lederhosen, eller om man nu inte har detta i garderoben går det bra med något lite lantligt, kanske toppat med en tyrolerhatt. I bakgrunden spelar man så klart tyska “umpa-bumpa”-hits.

Här finns t.ex. en spellista med bra musik till Oktoberfesten>>

Här hittar du mer musik och dessutom gratis sånghäften med ölvisor att ladda hem>>

Oktoberfestquiz!

Krydda också Oktoberfesten med lite kul underhållning – grapevine har ett superkul musikquiz till oktoberfesten! Tyska hits du inte visste du kunde blandas med andra låtar som kan förknippas med oktoberfest, alla följda av fyndiga följdfrågor om allt från oktoberfest och öl till tysklandskunskap. Perfekt som underhållning på den lilla eller stora oktoberfesten. Du köper ett färdigt quiz med kul frågor, spellista och svarsformulär för bara 149 kr. Beställ, få levererat direkt med e-mail och skriv ut allt som du behöver!

Läs mer om musikquizet som sätter pricken-över-i på Oktoberfesten här>>

oktoberfest quiz

Här hittar du fler riktigt roliga festlekar till Oktoberfesten>>

Sending
User Review
4.69 (13 votes)