Roliga utomhuslekar för barn

utomhuslekar, lekar utomhus

När värmen kommer vill vi bara vara utomhus från morgon till kväll! Oavsett om det är kalas eller vanlig vardagskväll kan en rolig utomhuslek för barn förgylla stunden för hela familjen.

De allra flesta barn får riktigt glädjefnatt när vädret blivit så varmt att man kan vara ute, lättklädd, längre stunder och leka, leka, leka. Att vara utomhus inspirerar till större, vildare, friare lek. Här finns inga väggar i vägen, ömtåliga prydnadssaker som kan gå sönder eller vuxna som ber en att dämpa sig! Men fri utomhuslek i all ära – det är också något visst med organiserade lekar utomhus. Ett måste när det gäller barnkalas för att inte festen ska braka loss i fullständig anarki… Och dessutom ett bra sätt att få med alla barn (och vuxna!) i en gemensam aktivitet.

Här kommer lite inspiration, tips och exempel på roliga utomhuslekar för barn att leka i trädgården, i skogen, i parken, på lekplatsen eller innergården.

Här finns 8 roliga färdiga skattjakter, lekar med uppdrag och mobilskattjakter för barnens sommarfest>>

Utelekar i trädgården

Bakvänd kurragömma / Sardinasken

Denna utomhuslek är en annorlunda variant av kurragömma.

Så här går leken till:

 1. Alla deltagare utom en blundar och räknar tillsammans till 100.
 2. Den som inte blundar springer och gömmer sig på ett riktigt klurigt ställe.
 3. Nu ska alla som räknat börja leta efter den som gömt sig. Men hittar man den ska man inte ropa ”hittad!” utan istället tyst gömma sig på samma ställe.
 4. En efter en kommer de letande hitta gömstället och gömma sig där, till sist är det bara någon kvar som inte hittat gömstället där alla andra ligger packade som sardiner i en ask!

Knuten

Detta är en bra utelek för mindre barn på ett utomhuskalas. Alla deltagare ställer sig i en tät ring. Alla blundar och sträcker in händerna i ringen och försöker hitta två händer att ta tag i. Här kan en lekledare hjälpa till så att alla verkligen får två händer att hålla i, och så att det inte blir så att två får tag i bara varandras händer. Nu öppnar alla ögonen och ser att allas armar är intrasslade i en förfärlig knut! Nu gäller det att försöka trassla ut knuten, men UTAN att släppa händerna! Man får snurra, kliva över och krypa under andras armar… Om det lyckas ska man i slutet ha en stor, ”vanlig” ring!

Halkbana

En potentiellt lite farlig men också vansinnigt rolig utelek för barn! Bred ut en presenning på en mjuk gräsmatta, såpa in den med såpa och vatten och låt barnen halka runt! För de yngre räcker det säkerligen med att springa och kana, gärna med tillbehör som uppblåsbara madrasser, badringar ect. För de äldre är möjligheterna till halkiga tävlingar oändliga. Exempelvis ”Fotboll 1 mot 1”:

Så här går leken till:

 1. Två lag ställer upp sig på var sin sida om presenningen bakom var sitt markerat mål. En fotboll placeras mitt på presenningen. Alla i lagen får en siffra.
 2. Lekledaren ropar en siffra, ex ”Fem!”. Då ska femmorna från båda lagen skynda sig fram och försöka ta bollen och göra mål i motståndarens mål.
utomhuslekar

Utomhuslekar i parken och på lekplatsen

Hinderbana

En lekplats med klätterställningar, rutschkanor och sandlådor är en perfekt plats att ordna en hinderbana! Komplettera gärna med eget material som exempelvis rockringar att kliva i. Markera tydligt var banan går så alla har koll. Vill man ha tävlingsmoment kan man ta tiden på den som kör banan och när alla provat antingen kora en ensam vinnare eller ett lag vars sammanräknade tid är kortast. Vill man undvika tävlingsmoment kan man lika gärna instruera barnen att tävla mot sig själva och se om de kan förbättra sina tider.

Hinderbana med extra utmaning

För att skruva till en hinderbana ännu mer kan man lägga in olika moment för att göra det extra utmanande (och kul!). Tema vatten är alltid uppskattat: klä er i badkläder eller var beredda på att få kläderna blöta och placera ut barn med vattenpistoler, vattenballonger eller hinkar med vatten längs vissa sträckor av hinderbanan. En annan kul grej är att lägga ut saker längs hinderbanan som man ska försöka plocka med sig. Små bollar, ärtpåsar, eller andra leksaker passar bra. Vem får med sig flest prylar över mållinjen!?

Scoutbrännboll

Precis som i vanlig brännboll har man i denna lek ett utelag och ett innelag, men man behöver inget slagträ eller koner, endast en fotboll behövs.

Så här går leken till:

 1. Innelaget står på led, utelaget sprider sig över planen.
 2. Förste person i innelaget kastar/sparkar iväg bollen så långt som möjligt och börjar sedan springa runt ledet med sitt eget lag (innelaget). Det gäller att springa så många varv som möjligt, alla hjälps åt att hålla räkningen.
 3. Utelaget ska så snabbt som möjligt fånga bollen och där bilda ett bredbent led. Försten i ledet ska sedan rulla bollen bakåt mellan benen genom hela ledet.
 4. När bollen når sisten i ledet springer denne till markerad brännplatta och ropar ”Bränd!”. Antalet hunna varv antecknas, skytten ställer sig sist i innelagets led och det är nästa persons tur.
 5. När båda lagen varit både inne och ute bestämd tid (eller när alla hunnit prova) räknar man samman varven, flest varv vinner!

Land och rike / ”Jag begär krig…”

Denna utomhuslek utförs bäst på en grusplan där man kan rita med en pinne i gruset, och är enklast med ungefär 3-7 deltagare.

Så här går leken till:

 1. Man ritar en stor cirkel och delar upp den i lika stora tårtbitar, lika många som det finns deltagare.
 2. Alla döper sitt ”land” till något och skriver det i gruset i tårtbiten.
 3. I mitten av cirkeln där alla länder möts sticker man ner en pinne.
 4. En av deltagarna ropar ”Jag begär krig mot…” och väljer ett av de andras länder, ”…Frankrike!”.
 5. Alla utom Frankrike springer bort från cirkeln så fort de kan. Frankrike springer in och tar pinnen och ropar ”STOPP!” när hen har pinnen i sin hand.
 6. Nu väljer Frankrike ut det land/person den vill attackera, troligen den som befinner sig närmast cirkeln. Frankrike får ta tre långa steg mot denne.
 7. Landet som blir attackerat av Frankrike ska nu forma armarna som en ring och Frankrike ska försöka kasta pinnen genom ringen.
 8. Om pinnen kommer igenom armringen får Frankrike ställa sig på ett ben i mitten av den stora cirkeln och rita med pinnen så långt in på det attackerade landets yta som möjligt. Detta område tillhör sedan Frankrike.
 9. Missar dock Frankrike med pinnen blir det motsatt resultat, det attackerade landet får rita med pinnen i Frankrikes område och ta en bit land.
 10. Leken fortsätter tills man inte orkar mer, den som då har störst landyta vinner!
utomhuslekar för barn

Utelek i skogen

Kims lek – skogsversionen

Kims lek är den klassiska leken där man har ett antal saker som alla får studera noga, sedan får deltagarna blunda och man plockar bort en eller flera saker. Nu gäller det för deltagarna att lista ut vad som försvunnit.

Har man kalas eller utflykt i skogen är detta en perfekt lek då det finns oändlig tillgång på material att ha med i leken. Ge exempelvis alla barnen på kalaset i uppgift att gå en liten runda och leta reda på något i naturen som de tycker är extra fint, ta med det tillbaka och lägg det på en utbredd filt. Nu kan Kims lek börja! Anpassa antalet saker efter ålder på barnen, färre för yngre såklart. För att utmana äldre barn kan man ha många saker, ta bort flera samtidigt, byta platser, lägga till saker och dessutom låta leken vara på tid.

Sakletarna

En riktigt rolig utelek för barn, funkar både på kalas eller på släktutflykten i skogen. Dela upp barnen i lag och ge dem var sin likadan lista över saker de så snabbt som möjligt ska leta upp. Det ska vara blandad svårighetsgrad på sakerna, vissa lätta och vissa i princip omöjliga. Exempel på lista att använda i skogen:

 • Ett levande djur (myra går bra) 😉
 • Ett blad som är större än en handflata
 • En pinne som är längre än lagets längsta deltagare
 • Ett skräp som inte hör hemma i skogen
 • Något gult
 • Något blött
 • Något som färgar av sig
 • Något som inte går att för hand bryta sönder i mindre delar
 • Något som går att äta
 • Osv…

Laget som lyckats samla flest av sakerna på listan under den begränsade tiden vinner.

Naturbingo

Leken med att hitta saker i skogen kan man också göra i form av ett naturbingo, med en bingobricka. Då kan också flera lag tävla mot varandra om man vill, att först få bingo på en rad, två rader och hela brickan. Här finns fina naturbingo-brickor att skriva ut, för både strand och skog på sommaren och en för höstutflykten.

Skriv ut naturbingo-brickor för sommaren>>
Skriv ut naturbingo-bricka för hösten>>

Vattenkedja

En lek som definitivt inte passar inomhus, men är strålande rolig att göra ute. Från små till stora barn och i diverse sammanhang: på utomhuskalaset, utomhuslek på förskolan, utelek i skogen eller utomhusutmaning till uttråkade barn i sommarlovshettan…

Så här går leken till:

 1. Alla deltagare placeras på en rad, som en kedja. I ena ändan av kedjan finns en vattenkälla, exempelvis en hink med vatten. I andra ändan finns en tom behållare. Alla i kedjan ska ha var sin mugg.
 2. När lekledaren ropar ”Börja!” ska deltagaren intill vattenkällan fylla sin mugg, vända sig mot nästa person i kedjan och hälla över vattnet i dennes mugg. Denna häller till nästa, osv.
 3. Siste deltagaren häller vattnet i den tomma spannen. När tiden är ute eller vattnet i första spannen är slut mäter man hur mycket vatten man lyckats transportera genom kedjan.

För en spännande utomhustävling har man två kedjor intill varandra som tävlar om vem som först kan transportera mest vatten. Man kan också göra det hela svårare (och blötare!) genom att använda muggar med små hål i! Eller varför inte prova att göra leken med förbundna ögon!?

Det är väl inte bara barnen som ska få ha kul!? Här hittar du roliga festlekar utomhus för vuxna och roliga midsommarlekar. Här finns tips på de roligaste lekarna för barnens sommarfest och barnkalas på sommaren!

Sending
User Review
4.86 (7 votes)