30-årsfest – Temafest på 3 sätt

30-årsfest

30-årsfesten är en riktig höjdare att fira eftersom den oftast inte föranleder några speciella förväntningar eller krav från omvärlden utan är fri att utformas efter jubilarens eget tycke! Ett riktigt party med dans hela natten lång? En spexig temafest? En glamorös middag för lite färre? Du är fri att välja och vraka efter vad du själv går igång på. Här kommer lite inspiration om hur man skulle kunna fira sin 30:e födelsedag!

30-årsfest

30-årsfest 1: Nostalgifest

Firandet och festen blir en resa genom alla decennier födelsedagsbarnet har passerat och det är fritt fram att gräva ner sig i minnen från förr. Den som fyller 30 nu är född sent 80-tal/tidigt 90-tal så låt modet, maten och musiken från dessa år prägla festen.

Få idéer och inspiration till fest med 80-tals tema här>>

Här finns tips och idéer till 90-talsfesten>>

Mat till 30-årsfesten

En rolig idé kan vara att servera mat från olika år i födelsedagsbarnets liv, kanske till och med hens barn- och ungdomsfavoriter! Förrätten kan vara något jubilaren åt mycket som barn, huvudrätten något som var populärt när hen var tonåring och efterrätten något som åts flitigt under födelsedagsbarnets studenttid.

Aktivitet på 30-årsfesten – Fotovisning

Be alla gäster att i förväg mejla ett foto på födelsedagsbarnet från förr. Be dem också att kort skriva ner historien bakom/kring fotot eller minnen om födelsedagsbarnet som det väcker. Sätt sedan ihop bilderna till ett bildspel som visas på festen, och läs upp tillhörande historier! Det lär väcka många skratt och minnen.

Tävlingar, tipspromenader och quiz

Det är alltid roligt att avbryta det allmänna festminglet med en liten tävling, frågesport eller tipspromenad. Ett quiz med frågor om just 90-talet passar extra bra på 30-årsfesten då de flesta gäster troligen har många minnen från just detta årtionde.

Man kan också hitta på quizfrågor från hela den 30-åriga perioden födelsedagsbarnet har levat, och om man inte själv har tid eller lust att knåpa ihop ett quiz finns det ett färdigt quiz att ladda ner här – det sträcker sig 30-år tillbaka i tiden. Quizet ”30 år av minnen” hittar du här!

Har man suttit länge vid middagsbordet kan det vara skönt för gästerna att rör på sig en smula. En tipspromenad får alla på fötter, och är dessutom ett smart sätt att få gäster att bland sig med varandra och mingla. Ordnar man en del praktiska detaljer själv kan det också vara ett bra sätt att flytta på gästerna om man t.ex behöver flytta undan bord för dans, duka undan eller duka fram. En kul tipspromenad med tema ”Fira 30” hittar du här!

30-årsfest med tema

30-årsfest 2: Kostymdrama med mordgåta

Är ni lite färre gäster kan det vara riktigt festligt att förbereda en fin trerättersmiddag med vacker dukning, lyxig mat och kanske någon rolig sittande aktivitet runt bordet.

Tips på enkla men vackra och festliga dukningar hittar du här på vår pinterestsida>>

Mat ska njutas – inte stressa födelsedagsbarnet

Att betänka inför en stor middag är att se upp så att maten inte tar fokus från firandet för värdparet/födelsedagsbarnet. Det blir inte så njutbart att fira födelsedag med sina nära och kära om man bara sitter och tänker på att sätta på kaffe eller passa gratängen i ugnen. Här är några tips för att slippa bli stressad av maten under festen:

  • Ta hjälp! Kanske din förälder eller en annan släkting eller bekant kan tänka sig att sköta matruljansen under festens gång? Kanske finns några tonåringar i kvarteret som kan anställas som servitörer och diskpersonal under kvällen?
  • Catering! All mat klar och det enda du behöver göra är att hugga in!
  • Förbered så mycket som möjligt av maten i förväg! Ställ fram porslin, lägg filter och kaffe i bryggaren ect så du minimerar jobbet under själva festen.

Aktivitet till 30-årsfesten: Mord på menyn

Överraska dina gäster med en kul aktivitet mellan huvudrätt och efterrätt! En färdig mordgåta som läses upp för gästerna som tillsammans ska klura ut vad som har hänt och vem som kan tänkas ligga bakom ger en extra guldkant till firandet.

Här kan man beställa helt färdiga mordgåtor av hög kvalité!

Om man vill få riktigt bra stämning kan man uppmana sina gäster att klä sig på samma tema som mordgåtan, exempelvis 20-talsmaffia-stil eller glamoröst i slottsmiljö.

30-årsfest

30-årsfest 3: Musik- och dansfest 

Om 30-åringen älskar musik – varför inte göra just musik och dans till temat för den stora kvällen?! Inget får en fest att lyfta på samma sätt som en riktigt bra musikunderhållning eller ett röjigt dansgolv!

30-årsfest: Liveband

Har du möjlighet att ordna ett liveband till festen är det en riktig höjdare. Om du inte känner någon i din direkta omgivning så be vänner och bekanta att höra runt, och att efterlysa ett band genom sociala kanaler, som exempelvis lokala facebook-grupper, kan ge överraskande snabbt resultat.

Tips: Se till att bandet kommer i god tid och hinner testa så att all teknisk utrustning fungerar felfritt.

30-årsfest: DJ

Att lägga lite festbudget på en inhyrd DJ istället för att själv fixa med Spotify-listor kan löna sig Du slipper själv springa och fixa med musiken under kvällens gång, och en duktig DJ kan läsa av publiken och sätter på rätt låt i rätt ögonblick.

Tips: Prata igenom era musikpreferenser med DJ:en före festen, och lämna gärna en lista på ett par av födelsedagsbarnets absoluta favoritlåtar.

Musikquiz till 30-årsfesten

Musikquiz med olika teman är perfekta festaktiviteter som engagerar alla! Här kan du ladda ner flera olika proffsiga musikquiz, bland annat Filmmusik-quiz, musikquiz med ledmotiv från kända TV-serier, Musikal-quiz, Musikquiz Jorden runt och ett Födelsedags-musikquiz!

Här hittar du alla musik-quiz!

Sending
User Review
4.83 (6 votes)