togafest

Togaparty – temafest i lakan

Ett togaparty är en temafestklassiker! Låt dina gäster bege sig till det antika Rom för en kväll!

Inbjudning till togaparty

Inbjudningar till ett togaparty får ju gärna se ut som om de härstammar från romartiden. Skriv eller kopiera upp inbjudan på ett långt papper. Skriv med versaler, och i ett typsnitt som ser romerskt ut (t.ex. typsnitten Algerian i word). Bränn gärna pappret lite försiktigt i kanten. Rulla ihop och sätt ett band om. Eller om du är ännu ambitiösare, klistra en rullstav i varje ände av pappret och rulla ihop från två håll. Sätt ett fint band med tofsar runt.

Dekorationer

Dekorera festlokalen i vitt och guld, och häng (plast) vinrankor från taket och lägg över låga bord. Sprid ut massvis med ljuslyktor och levande ljus. Vill du gå ”all in” tillverkar du några romerska pelare av kartong och målar. Har du möjlighet är de inte fel att visa någon gammal film med tema från romartiden på en tv eller projicerad direkt på väggen, det ger stämning. Välj t.ex. Julius Caesar (1953) eller Gladiator (2000).

Mat och dryck

Att servera autentisk mat från romartiden kan vara svårt för de flesta att åstadkomma, men plockmat från Medelhavsköket passar perfekt! Att dricka serveras så klart italienskt vin.

Klädsel

Det viktigaste på ett togaparty är ju så klart att alla gäster har toga på sig. En enkel toga kan de flesta åstadkomma med ett vitt lakan och gärna lite fina guldsnören. Kvinnorna på romartiden hade stola – en enkel klänning med spännen vid axlarna och två skärp – något man också kan åstadkomma med ett lakan utan att vara allt för sykunnig.

Värd och värdinna kan ju i sann kejserlig romersk anda utse sig själva till kungligheter och ha lagerkrans i håret och purpurröd mantel!

Här är ett förslag på hur man kan göra en enkel toga av t.ex ett lakan:

1. Mät från under dina armar till golvet för att se hur brett tygstycke du behöver. För längden, räkna med att du behöver kunna vira tygstycket minst två gånger runt din kropp.
2. Ta tygstycket och vira framifrån och bakåt precis under dina armar.
3. Ta de övre hörnen och korsa dem på ryggen och dra sedan fram tyget igen, under armarna, till bröstet.
4. Korsa ändarna fram och bind sedan bakom din nacke.
5. Dekorera din toga med fina band eller ett guldsnören i midjan.

Att utse den snyggaste togan hör festen till! Värd och värdinna får utse bästa kostym och belöna vinnaren!

Festlekar till togafesten

Att ordna gladiatorspel eller slänga kristna till lejonen så som man en gång roade sin i Rom kan vara att ta det hela en aning för långt men ett quiz om romartiden är kul underhållning på togafesten, gör ett quiz om mytologi, historia, seder och bruk, låt gästerna lösa tal med romerska siffror och ha kanske även med lite frågor om t.ex. böcker och filmer som utspelar sig i romarriket!

Visste du att…

Själva togan var egentligen en mantel som bars ovanpå en tunika. I Rom var det endast manliga medborgare som fick bära toga. Kvinnor bar istället stola – en oftast ärmlös klänning som sattes fast över axlarna med spännen (fibulae) och hade band och typiskt två bälten, ett som bars precis under bysten och ett bredare i midjan. Eftersom toga visade sig vara ett ganska opraktiskt plagg att bära under rustning så slutade man med detta, och då kom togan att representera fred.

Sending
User Review
4.86 (7 votes)