Lekar till 6-årskalas

kalaslekar 6 år

Är det dags för 6-årskalas? För många 6-åringar är födelsedagskalaset för kompisarna något stort och fantastiskt att se fram emot. För vissa kanske det är första gången man bjuder hem kompisarna från förskolan eller förskoleklassen, andra har varit på flera kalas redan och har många förväntningar på hur kalaset ska bli.

En nyckel till ett lyckat kalas är att prata med din 6-åring om vad hen vill ska hända på kalaset och berätta om vilka begränsningar som finns. Här gäller det att hitta balansen och kompromissa! Kanske ni inte har utrymme att bjuda hem hela klassen som ditt barn gärna önskar, men istället kan du inspirera ditt barn med förslag på roliga aktiviteter och teman. Om alla är överens om förutsättningarna för kalaset är chansen större att alla blir nöjda!

Här finns många bra generella tips när du ska fixa barnkalas!>>

Aktiviteter på 6-årskalas

Beroende på när under året ditt barn fyller 6 år kan kalaskompisarna antingen bestå av välkända dagiskompisar som de känt hela livet eller helt nya förskoleklasskompisar som inte hunnit lära känna varandra än. Anpassa aktiviteterna därefter! Är barnen relativt nya för varandra kan det vara bra med lekar som hjälper till att lära känna varandra bättre, lekar där man gör saker två och två och där man byter partner ofta så alla får vara med alla. Samarbetsövningar stärker gruppkänslan och ger ett kul kalas!

Är det en sammansvetsad dagisgrupp som ses varje dag funkar såklart dessa lekar lika bra, men man kan också använda sig av det man vet att barnen redan är intresserade av. Ett tips är att fråga personalen på förskolan vilka lekar som är populära. Kanske gruppen just har lärt sig ”Hela havet stormar” eller ”Hunden och benet”, att göra en välkänd lek på kalaset får alla att känna sig trygga och lekreglerna är självklara från början.

En rolig samarbetsövning där alla kalasgäster deltar är den klassiska ringleken ”Lösa upp knuten”. Alla ställer sig i en tät ring, blundar, korsar armarna och sträcker ut dem framför sig och tar tag i någon annans händer. Nu får alla öppna ögonen – oj vilket trassel av armar! Kan vi lösa upp denna knut utan att släppa händerna?

tema 6-årskalas

Tema på 6-årskalas

I den här åldern älskar många barn att klä ut sig. Att ha ett roligt tema sätter en härlig guldkant på kalaset och gör det ofta lättare att bestämma mat och dekorationer. Fortfarande är många 6-åringar fascinerade av prinsessor och pirater – klassiska kalasteman. Andra roliga och enkla teman är att be kompisarna klä ut sig till djur, superhjältar eller sagofigurer.

Här finns tips på fler teman och hur man lägger upp ett temakalas!>>

Färdiga lekar till 6-årskalas

Väljer man ett klassiskt tema till kalaset så passar det jättebra med en temaskattjakt som liksom “gör” hela temat och då är mer eller mindre den enda kalaslek som man behöver. Skattjakterna har alla en kul historia och färdiga gåtor och utmaningar för barnen att lösa. Man beställer enkelt på nätet och får det hela skickat med e-mail och skriver själv ut allt som behövs.

Topp 10 kalaslekar för 6-åringar

Din 6-åring har säkert en mycket bestämd uppfattning om vad en skattjakt på kalaset ska handla om. Ofta har 6-åringar “snöat” in på något de intresserar sig särskilt för – det kan vara allt från Disneyprinsessor till dinosaurier eller djur. Så ska man rekommendera skattjakter till 6-åringar så är det främst barnets intressen som styr – vilken historia tycker de är roligast?

Här är 10 temaskattjakter som många 6-åringar uppskattar:

  1. Dinosauriemysteriet
  2. Djurparksmysteriet
  3. Detektivmysteriet
  4. Prinsessmysteriet
  5. Älvmysteriet
  6. Superhjältemysteriet
  7. Djungelmysteriet
  8. Piratmysteriet
  9. Spökmysteriet

Alla skattjakter går att göra både ute och inne – eller lite av varje, men vill man ha en skattjakt med utpräglat utomhus-tema så kan man välja;
10. Djurens vilda skogsäventyr – en kul skattjakt där barnen ska gå en runda i skogen eller parken, lösa djurens gåtor och samla djurmärken på sin skattkarta.

lek till 6-årskalas

Här hittar du alla skattjakterna>>

Vilken version ska man välja?

Temaskattjakterna finns oftast i två svårighetsnivåer, och på ett 6-årskalas har man kanske en barngrupp med både 6- och 7-åringar och undrar då om man ska välja en skattjakt för 4-6-åringar eller den lite knepigare för 7-10 år. Svaret är att båda brukar funka. I skattjakterna för 7-10 år brukar man dock behöva kunna läsa och skriva, och kunna lite matte. Har man en mindre barngrupp kan man utmana dem med den svårare varianten och hjälpa till om det behövs. Har man en större barngrupp kan det vara bra att i stället ta den enklare varianten så att lite mindre fokus behövs, då är det enklare att få alla delaktiga – och så blir det ett fartfyllt äventyr. Sällan klagar 6- och 7-åringar på att skattjakten är för enkelt – om de i slutänden når fram till godisskatten!

Sending
User Review
4.25 (4 votes)