Kalas 10 år och uppåt – vad hittar man på till de lite äldre barnen?

När barnen är yngre är det ett traditionellt barnkalas som är grejen. Det ska vara tårta och lekar – fiskdammen eller en kul skattjakt är klassiker. Barnen klär också gärna ut sig till kalaset och det är vanligt att man har ett tema till barnkalaset, t.ex en känd filmfigur eller teman som superhjältar, pirater eller prinsessor. Dessa kalas kan vara en utmaning att arrangera inte minst eftersom det är många små barn med allt vad det innebär av konflikter och toalettbesök. Ljudvolymen är hög och sockertopparna uppenbara…

Ju äldre barnen blir desto enklare är de rent praktiska utmaningarna med kalas och när barnen har börjat skolan kan man göra mycket roligt! Barnen behöver inte någon praktisk hjälp och de är fortfarande roade av ett kul tema på kalaset och t.ex en spännande skattjakt med kluriga utmaningar och gåtor.

När barnen hunnit bli runt 10 år är kalaset en större utmaning igen. Då handlar det inte om små överentusiastiska barn utan snarare stora, kräsna snart-tonåringar. Fiskdammen och leklandens tid är förbi och det blir allt viktigare att det hela är ”coolt” och att involverade föräldrar inte är ”pinsamma”…????

Några idéer till kalas för 10-15 år

Pyjamasparty

Man kan fortfarande ha pyjamasparty! Kanske ett mindre antal tjejer eller killar som sover över. Snittar och fin plockmat, lyxiga alkoholfria drinkar och en riktigt bra film för tjejerna. Kanske även cupcakes att dekorera själva med glasyr, strössel, frukt mm. Jag har också kört pyjamasparty med mellotema och Mellomusikquiz i Melodifestivaltider. Kanske en spelkväll med hamburgare att göra själv för grabbarna – eller tvärt om så klart ????

ideer kalas 10-15 år

BBQ och strandfest

På sommaren kan det vara perfekt med en grillfest! Håll den i trädgården eller i parken. Mumsiga grillspett med olika tillbehör, ett tropiskt fruktbål och en rolig femkamp men olika lekar är kul! Är det högsommar kan man istället ha ”beach party” på stranden med picknickmat och lekar. Håller man festen på en särskild plats utomhus kan det vara superkul att hålla den hemlig och låta barnen ta sig dit med hjälp av en skattjakt. Man samlas på ett ställe, delar upp barnen i lag, ger dem ledtrådar eller en karta och låter dem tävla om att först ta sig till festen.

Vill man göra det extra ”coolt” väljer men en mobilskattjakt där barnen får karta och gåtor som ska lösas i mobilen>>

En mobilskattjakt kan så klart användas som aktivitet på vilket kalas som helst. Skattjakterna kombinerar modern teknik med att vara ute och röra på sig – och lite gammal hederlig upptäckarglädje och problemlösning!

halloweenfest barn

Halloweenfest

Fyller man år på hösten kan man ha Halloweenfest! Jag tycker det funkar bra från mitten av september fram till mitten av november, om man drar ut lite på det. Att klä ut sig till Halloweenfest gillar både barn och vuxna – gör det mysrysigt med utsmyckning och kul mat. Krydda sedan festen med ett mysterium att lösa eller kanske ett läskigt Escape Game.

Grapevine har färdiga mysterium och Escape Games att ladda hem, som man sedan fixar själv hemma – bra för den som inte har tid att själv knåpa ihop något>>

Några fler tips som kan vara användbara för Halloweenfesten finns här>>

barnkalas 10 år ideer

Laga mat & middag

Har man barn som är intresserade av matlagning är det en kul idé att göra en fest där barnen får laga maten. Lite som ett matlagningsevent på restaurang eller program på tv! Man får anpassa gästerna efter kökets storlek och ska inte vara alltför många. Dela in gästerna i lag, man kan t.ex ha olika lag där ett lag ansvarar för dukning, dryck och tilltugg, ett lag ansvarar för förrätten, ett eller två lag för varmrätten och ett för efterrätten. Välj ut några relativt enkla recept – och tänk igen vad som behövs av utrymme och köksutrustning så att alla inte ska trängas vid spisen samtidigt. Skriv ut recepten, med ett papper till varje lag och förbered råvaror och vad som behövs av köksredskap och gör olika ”stationer”. Gör också gärna en fin meny som kan läggas på varje tallrik. När maten är klar får varje lag presentera och servera sin rätt.

Kan man få tag i billiga, likadana förkläden och skriva namn på gästerna på dem med textilpenna – för alla att ta med hem – blir det pricken över i!

Här finns fler idéer och kalaslekar som passar för de lite äldre barnen>>

Sending
User Review
4.19 (26 votes)