Lekar till 9-årskalas

9-årskalas

Dags för 9-årskalas!? Det kan rymmas många stora önskningar om olika slags kalas inom en 9-åring. Vid det här laget har en hel del fått upp ögonen för att ha kalas på diverse lekland, laserdome, klättercenter eller liknande. Visst kan dessa kalas vara fantastiskt kul, med det är inte alltid alla familjer har varken lust eller råd med dylika arrangemang, speciellt inte om man har flera barn, då tenderar kalasen avlösa varandra och det kan kännas mer rimligt att ha kalaset hemmavid. Men ett hemmakalas behöver absolut inte betyda att det blir mindre spektakulärt och minnesvärt än på lokal! Med små medel kan du fixa riktigt roliga aktiviteter till 9-årskalaset och bjuda gästerna på ett minnesvärt party!

Fler allmänna tips om att anordna barnkalas hittar du här!

Aktiviteter på 9-årskalas

Utmana kalasgästerna på något riktigt klurigt problem de ska lösa! Gåtor, kluringar, skattjakter och problemlösning brukar vara riktigt populärt i den här åldern. Med lite rekvisita och skådespel kan mysteriet bli mycket stämningsfullt, även om det bara handlar om att svara på ett gäng gåtor ur en bok du lånat på biblioteket. Tänk Fader Fouras i Fångarna på fortet! Du kan också använda dig av vardagliga saker du har hemma för att skapa små utmaningar att lösa. Har du ett gammalt barnpussel? Använd baksidan av pusslet för att skriva en ledtråd på, ta isär det och låt sedan barnen pussla ihop det med baksidan upp för att få fram ledtråden! Använd hänglås och nycklar som ska letas fram för att öppna dörrar eller lådor där nästa ledtråd eller skatt ligger. Det lönar sig att lägga lite tid på att klura ut skattjakter och mysterier, och förbereda allt ordentligt.

Tema på 9-årskalaset

Vid det här laget känns det kanske uttjatat med kalas där gästerna uppmanas klä sig som superhjältar, prinsessor eller pirater. Men tro inte att 9-åringar tröttnat på att klä ut sig! De behöver bara en ny vinkel för att hitta inspirationen. Varför inte låta ett land vara tema för kalaset? På Thailand-kalaset klär man sig i sina finaste sommarkläder, dricker tropiska drinkar och äter thaimat. På Mexico-kalaset bjuds det såklart på tacos och man får klä ut sig i roliga hattar, stora kjolar och lustiga mustascher och slå sönder en piñata. På Frankrike-kalaset bär man randigt och basker, äter baguette och har en bouleturnering på gräsmattan eller låter alla få måla ett konstverk (med fel hand – det blir riktigt kul!). På ett kalas med nationstema kan man med fördel göra en tipspromenad eller frågesport med knasiga fakta om landet man valt. Dekorationerna blir såklart i landets flaggas färger. Avsluta kalaset med filmvisning av en film som utspelar sig i landet, för Frankrike-kalaset kan man se “Ringaren i Notre Dame” eller “Råttatouille”, på det mexikanska kalaset kan man komma i stämning med “Coco”.

9-årskalas

Fixa ett escape game hemma för barnen!

En av de mer populära formerna för mysterium har blivit Escape games och Escape rooms. Det har dykt upp ställen där man kan lösa kluriga mysterier i låsta rum som svampar ur jorden på senare år. Många är dock för vuxna och det hela kan kosta en slant för att göra på lokal. Vill man kunna ställa till med ett escape game för många av sina kompisar, eller om man vill göra det som ett kul temakalas – kan man istället göra ett escape game hemma!

Klura själv eller gör det lite enklare för dig själv genom att ladda hem ett färdigt escape game som du sedan själv skriver ut och fixar ihop hemma. Då sparar man ett antal timmar på att hitta på gåtor och klurigheter, men får ändå sätta sin egen prägel på det hela och födelsedagsbarnet kan vara med och planera kalaset.

3 roliga Escape games för 9-åringar

Spionskolan

Vem har inte alltid velat vara spion! Lasse Maja, Nelly Rapp och andra barndeckare brukar ha varit populära i ett antal år när man fyller 9 år. Och vem vill inte vara deckare eller spion!

Spionskolan är ett escape game för barn där de först får en grundläggande spionutbildning och sedan ska lösa sitt första uppdrag som spioner! Ett gäng internationella brottslingar försöker att ta över världsherraväldet och har placerat ut en bomb. Det blir spionernas uppdrag att hitta koden som desarmerar den! Barnen får fem kluriga ledtrådar i form av t.ex chiffer, spegelvänd text, en kryptograf och hemliga dokument som ska tolkas, som leder dem till en plats där det finns en klurighet att lösa som ger dem en siffra i koden. Läs mer om hur du fixar spionkalas med Spionskolan här>>

Här finns Spionskolan som passar till 9-års kalaset>>

agentkalas


Hallows skola för häxeri & magi

Det här är ett escape game som utspelar sig på en skola för häxor och trollkarlar – ett populärt tema när barnen är i en ålder när de kanske ger sig i kast med sin första Harry Potterbok.

halloween trollkarl

Det hela börjar redan innan kalaset med ett antagningsbrev att skicka ut till “eleverna”. När de sedan kommer till kalaset = skolan, ska de ta reda på sitt namn som häxa eller trollkarl, göra ett student-id och sorteras in i elevhem. Sedan är det dags att ta sig an åtta kluriga lektioner i Hallows låsta kamrar. När man klarat en lektion får man en nyckel och kan ta sig ut ur klassrummet. För att ta examen måste eleverna ha godkända betyg i Trolldryckslära, Trollformelslära, Kvastflygning, Spådomskonst & astrologi, Språklära i “Magiska”, Magihistoria, Talmagi & numerologi och Läran om magiska varelser. När eleverna lyckats samla alla nycklarna öppnar de åtta nycklarna också Hallows berömda magiska skrin som bara äkta trollkarlar och häxor kan öppna – i detta finns elevernas examensbevis och en belöning!

Här finns en version av detta escape game för 9-åringar>>

escape game 9 år

Flykten från det hemsökta huset

Det här är ett rysligt roligt escape game där barnen måste fly från professor Fledermaus hemsökta hus! Professorn är försvunnen och hans hus hemsöks av läskiga varelser. Barnen måste lösa gåtor i sex låsta rum för att ta sig ut ur huset – och rädda professorn! Det här är ett escape game som passar särskilt bra under årets mörka månader och är helt givet på halloweenfesten – men vill man kan man så klart lösa det året runt.

Läs mer om Flykten från det hemsökta huset>>

9-årskalas

5 lekar till 9-årskalas utomhus

Har du en massa 9-åringar med spring i benen? Då kan man kombinera klurigheter med att får springa och leta – i en skattjakt! Rita en skattkarta, och låt barnen lösa kluriga gåtor längs vägen till en skatt!

Uppdrag: Skattjakt!

Du kan ladda hem färdiga uppdrag att använda för att skapa din skattjakt från grapevine.nu. Uppdrag: Skattjakt! innehåller 8 spännande uppdrag som barnen ska lösa. Man kan göra skattjakten för en mindre grupp barn, eller för många som delas upp i mindre grupper. Uppdragen är både kluriga och praktiska. Barnen ska räkna och lösa chiffer och gåtor, men också lägga pussel, springa med vatten, leta efter ledtrådar, följa banor och smälla ballonger.

Läs mer om Uppdrag: Skattjakt! här>>

Det stora skogsäventyret

För en skattjakt med Skattjakten gör barnen genom att följa ett spår och på vägen lösa gåtor. För varje gåta får de fram en bokstav som de fyller i på sin skattkarta. När alla gåtor är besvarade ska de få fram ett lösenord som leder till skatten! Skattjakten kan göras var som helst utomhus, du bestämmer var och hur långt barnen ska gå. Superkul både för få barn – och många, uppdelade i grupper.

Här finns Det stora skogsäventyret som passar 9-åringar>>

kalaslekar utomhus

Kul tester på 9-års kalaset!

Vill du leka nästan som på TV med 9-åringarna? I “Testat & Klart” finns färdiga, fina brev med roliga tester som är anpassade att kunna göra som en lagtävling. Det här är en festlek som passar både för barn och vuxna eller alla tillsammans. På ett 9-årskalas väljer man lämpligtvis ut lite färre än de totalt 22 testerna, och väljer de som är lite enklare – då går det utmärkt för 9-åringarna att leka “Testat & Klart!” på egen hand!

tester för barn

Läs mer om festleken här>>

Skattjakt i mobilen

Låt barnen göra en skattjakt med sin absoluta favoritpryl – mobilen! Har barnen inte egen mobil går det bra att använda föräldrarnas. Har man lite färre barn på kalaset kan de alla lösa skattjakten tillsammans, har man lite fler barn kan man dela dem i lag som kan tävla på tid mot varandra. Varje lag behöver då en mobil. Du planerar enkelt rutten för skattjakten och bestämmer hur lång den ska vara. Barnen följer en karta i mobilen och svarar på kluriga gåtor. Två mobilskattjakter som 9-åringarna klarar av att lösa på egen hand är:

Detektivjakten>>

Mobilskattjakt: Sommar!>>

skattjakt med mobil
Sending
User Review
4 (2 votes)