Särskilt när barnen är lite yngre brukar det vara väldigt populärt med ett tema på barnkalaset – inte minst för att man ska få klä ut sig! Ett temakalas kan man så klart göra hur mycket som helst kring men vill man med lite enkla medel leva upp till förväntningarna när barnen berättar vilket tema de vill ha på kalaset, kan man använda sig av följande:

barnkalas

Inbjudan

Bara att kalla ett kalas för ett “enhörningskalas” eller ett “superhjältekalas” räcker långt. Och så skriver man så klart i inbjudan att barnen gärna får klä ut sig om de vill. Temat får ju så klart gärna synas på själva inbjudningskortet. Köp ett färdigt, låt barnen rita, eller gör ett snabbt och enkelt på nätet. Eller gör det lite mer ambitiösa – skriv inbjudan till piratkalaset på en hoprullat gammalt papper (ett papper färgat brunt med en tepåse, bränt i kanterna och handskriven text, hoprullat med ett snöre). Eller gör inbjudan i form av en rebus som ligger i ett kuvert med stämpeln “Hemligt” på till detektivkalaset.

Dekorationer

Dekorera efter temat. Det finns massvis med saker att köpa för de mest populära temakalasen, allt från vimplar till muggar och tallrikar. Ännu roligare än att köpa är så klart att göra själv tillsammans med barnen. Engagera dem i fixandet. Till ett vinterkalas klippte mina barn en massa snöstjärnor i papper att sätta på fönstren. Till ett djungelkalas gjorde vi en “djungelgrotta” av ett rum genom att måla på papper på rulle och sätta upp över övre halvan av dörren så att bara barn kunde komma in. Djungelgrottan var sedan fylld av kuddar och mjukisdjur.

Pyssel

Man kan gärna inleda kalaset med något enkelt pyssel på temat. Låt t.ex alla små prinsessor på prinsesskalaset tillverka sin egen prinsesskrona i papper. Klipp ut kronor i papper som barnen kan rita och färglägga (glöm inte glitterpennorna!) och som du sedan bara nitar ihop med en häftmaskin när kronan är klar och du mätt storleken på prinsessans huvud.

Mat & dryck

Ta barnen till hjälp och fundera ut vilken mat som passar. Vi funderade en gång över vad pirater äter och för barnen som sett “Pippi på de sju haven” massvis med gånger var svaret enkelt – de äter spett med kött, frukt och grönsaker!

Tårta

En tårta efter tema är inte svårt att göra bara man har lite fantasi – och kanske köper en och annan färdig marsipanfigur om man nu själv inte är jätteduktig på tårtbak. Med ett marsipantäcke eller grädde som man färgar med karamellfärg kan man få vilken färg man vill på tårtan sedan är det bara att dekorera med glasyr, strössel, marsipanfigurer eller pappersfigurer.

Lekar

Lekar på kalas är superviktigt! Och de ska ju naturligtvis gärna passa temat. På piratkalset känns det självklart med en skattjakt, på detektivkalaset ska man lösa ett mysterium, på vilda västern kalaset blir det väl femkamp med lassokastning och käpphästridning och på prinsesskalaset man sätta pussen på grodan (knorren på grisen).

Här kan du läsa mer om barnkalaslekar>>

Populära teman för barnkalas

Teman för kalasen skiftar från år till år, mest beroende på vilka barnprogram som är populära och när man kommer upp i åldern, vilka spel som spelas. Babblarna har varit poppis för de yngsta på sistone, Minecraft för de lite äldre. Men så finns det de där temana som alltid är populära år efter år, och hålls vid liv eftersom barnprogramsproducenterna också vet att det är sådant barn gillar, pirater, prinsessor och superhjältar…

Läs mer: Tips för olika temakalas

Cirkuskalas>>

Djungelkalas>>

Detektivkalas>>

Piratkalas>>

Superhjältekalas>>

Mer inspiration hittar du på vår anslagstavla “Barnkalas” på pinterest>>

 • Skattjakt: Detektivmysteriet 7-10 år Fixa detektivkalas med ett superkul och knepigt deckarmysterium! I Småköping händer det mystiska saker. Värdefulla böcker har försvunnit från biblioteket och stadens detektiv Fingal Finn lyckas inte lösa fallet. Så nu har bibliotekarien Bella Blädder utlyst en belöning till dem som kan hitta böckerna och avslöja den listiga boktjuven!
 • Escape game: Flykten från den hemliga trädgården När barnen, på sin utflykt tillsammans, bestämmer sig för att leka kurragömma hittar de, långt inne i ett undanskymt, övervuxet snår en vacker, gammal, rostig – och mystisk – trädgårdsgrind. Nyfikna går barnen igenom den gnisslande grinden som då snabbt slår igen och slingerväxter växer över den tills den helt försvinner! Samtidigt ekar ett gällt skratt genom den annars helt tysta hemliga trädgård där barnen nu är fångna!
 • Skattjakt: Detektivmysteriet 7-10 år Fixa detektivkalas med ett superkul och knepigt deckarmysterium! I Småköping händer det mystiska saker. Värdefulla böcker har försvunnit från biblioteket och stadens detektiv Fingal Finn lyckas inte lösa fallet. Så nu har bibliotekarien Bella Blädder utlyst en belöning till dem som kan hitta böckerna och avslöja den listiga boktjuven!
 • Stort urval av quiz, mordgåtor, uppdragslekar och roliga lagtävlingar. Massor av lekar för vuxna och ännu fler lekar för barnen. Följ oss på pinterest för nya gratis produkter t ex sånghäfte till midsommar.
 • Fixa en skattjakt som
 • Varför ha bara en skattkista när varje gäst kan få sin egen? Upptäck hur du kan omvandla äggkartonger till fina små skattkistor, fyllda med överraskningar. Ett unikt och spännande sätt att göra barnkalaset extra speciellt
 • Kalasdekorationer till Prinsesskalas
 • Gratis inbjudningskort att ladda ner och skriva ut. Mallen är lätt att ändra och komplettera. Vill du ändra typsnitt och text är det bara att gå loss på mallen och göra så att den blir precis som du vill ha den. #kalas #barnkalas #inbjudningar
 • Gratis inbjudningskort att ladda ner och skriva ut. Mallen är lätt att ändra och komplettera. Vill du ändra typsnitt och text är det bara att gå loss på mallen och göra så att den blir precis som du vill ha den.
 • Mallen är lätt att ändra och komplettera. Vill du ändra typsnitt och text är det bara att gå loss på mallen och göra så att den blir precis som du vill ha den. #gratis #inbjudingar #kalas
 • Mallen är lätt att ändra och komplettera. Vill du ändra typsnitt och text är det bara att gå loss på mallen och göra så att den blir precis som du vill ha den. #barnkalas
 • Gillar du fest och festlekar? Spar ner den här
 • Grapevine har över 300 färdiga festlekar och en jättebra sökfunktion på sin hemsida. Lekar för inomhus & utomhus. Lekar för stora & små. Lekar för event inne eller ute. Lekar för barnkalas hemma eller på lokal. Spara ner den här
 • Så här gör du roliga drinkar för barn!
 • Vild Västern är ett kul barnkalasterma! Här finns tips och id�er till hur du fixar roligaste Vilda Västernkalaset med skattjakt! #barnkalas #tema #skattjakt
Sending
User Review
4.67 (12 votes)