Varje kultur har sina högtider och traditioner, ofta med en religiös bakgrund men ofta uppblandad med profana inslag. Traditioner är det vi tycker är som det alltid har varit, men det är ju inte sant, våra traditioner utvecklas och förändras över tiden och får nya inslag medan andra glöms bort. Att titta på Kalle Anka och hans vänner önskar god jul klockan tre på julafton är knappast en sedan urminnes tider helig jultradition, men nog så viktig i många familjer.

Högtider och traditioner styr mycket i vårt samhälle, de styr vår ledighet från jobb och skola, de styr vår indelning av året, de styr mycket av vårt beteende, vad vi handlar, vad vi äter, vad vi dricker. Nötter, pepparkakor och glögg är inga storsäljare i januari, semlor äter vi bara någon månad om året.

Högtiderna är ju framför allt annat tillfällen att umgås med dem vi tycker om, med familj, släkt och vänner. Visst blir livet lite roligare när man tar vara på de tillfällen som ges och väljer traditioner som man tycker om – eller skapar nya!

Läs mer om traditioner och festtips kring våra stora högtider:

Påsk

Påsken är kristendomens största högtid men vi firar också ljusets och vårens ankomst. Vi firar med smörgåsbord, påskägg, pyssel, äggjakter och en och annan hare. Och naturligtvis med massvis med umgänge med nära och kära!

Läs alla våra tips till påskfirandet här>>

Valborg

Sköna maj välkommen! Få månader är så välkomna och omsjungna som maj månad. För även om vi fryser lite där vid Valborgsmässobålet, gör nu våren officiellt sitt inträde! Läs om våra Valborgstraditioner och få en hel massa tips inför Valborgsfirandet.

Läs alla festtips inför Valborg här>>

Midsommar

Midsommar är kanske den svenskaste av alla våra högtider, och en av de få som faktiskt inte har en kristen, religiös bakgrund. Midsommar handlar om fruktbarhet, grönska, blommor, sill och små grodor – och vår alltid så hett efterlängtade sommar!

Alla våra festtips inför midsommarfirandet>>

Vinter

Vintern kan faktiskt också firas - både inomhus och ute! Kanske är det just under vintermånaderna som vi behöver hitta på något extra kul. Fira vinter med semlor, roliga aktiviteter i snön och after-ski!

Läs våra vinterfesttips här>>

Sending
User Review
4.86 (7 votes)