halloweenfest vuxna

Varje kultur har sina högtider och traditioner, ofta med en religiös bakgrund men ofta uppblandad med profana inslag. Traditioner är det vi tycker är som det alltid har varit, men det är ju inte sant, våra traditioner utvecklas och förändras över tiden och får nya inslag medan andra glöms bort. Att titta på Kalle Anka och hans vänner önskar god jul klockan tre på julafton är knappast en sedan urminnes tider helig jultradition, men nog så viktig i många familjer.

I och med ett mer mångkulturellt samhälle får vi även traditioner med andra religiösa ursprung. Högtider och traditioner styr mycket i vårt samhälle, de styr vår ledighet från jobb och skola, de styr vår indelning av året, de styr mycket av vårt beteende, vad vi handlar, vad vi äter, vad vi dricker. Nötter, pepparkakor och glögg är inga storsäljare i januari, semlor äter vi bara någon månad om året.

Högtiderna är ju framför allt annat tillfällen att umgås med dem vi tycker om, med familj, släkt och vänner. Jag tycker att livet blir roligare av att ta vara på de tillfällen som ges, att bejaka det roliga och välja traditioner som jag tycker om – eller skapa nya! Jag har samlat en del av mina festtips och traditioner kring högtiderna som jag hoppas ska fungerar som inspiration när du funderar på hur du vill fira årets högtider.

Läs mer om traditioner och festtips kring våra stora högtider:

Påsk

Valborg

Midsommar

Sommar

Kräftskiva

Oktoberfest

Halloween

Jul

Nyår

Sending
User Review
4.86 (7 votes)