50-talsfest: Rockabilly!

rockabilly

Att fixa rockabillyfest kommer göra både unga och gamla festprissar glada! Coola rockabilly-kläder, svängig rockmusik, tidsenliga lekar och en mordgåta gör temafesten till en riktig höjdare.

50-talet är ett decennium som andas optimism. Kriget är över, Sverige är på uppsving, industrin blomstrar och levnadsstandarden höjs för många. 1951 lagstiftas om en tredje semestervecka för alla arbetstagare och ungdomskulturen börjar för första gången ta plats med vilda, motorburna unga män och rebelliska tonårsflickor med ”utmanande” klädsel.

Varianter på Rockabillyfesten och kläder

Old school Rock n’ Roll

Rockmusiken tog oss med storm på 50-talet och förändrade både hur vi klädde oss, dansade och festade. En rockabillyfest med Rock n’ Roll-tema innehållet självfallet en lång spellista med idoler som Elvis och Tommy Steele och klassiker som Rock Around the Clock med Bill Haley.

Raggare och spättor

Den svenska raggarkulturen som hade sin storhetstid i slutet av 50-talet är som gjord för att ha som festtema! På raggarfesten ryms naturligtvis så mycket referenser till motorfordon som möjligt. Varför inte hyra in en jukebox för att riktigt sätta stämningen?!

Rockabillyfest: mat och dryck

På 50-talet inspirerades vi massor av vad som hände i Amerika, Coca-Cola kom exempelvis till vårt land 1953, så en meny inspirerad av en klassisk amerikansk diner är inte fel – hamburgare, pommes frites, milkshake och läsk. På raggarfesten kan maten fixas superenkelt genom att servera korv med bröd, varför inte från en hemmasnickrad tillfällig korvkiosk! Popcorn är ett klassiskt tilltugg som är både enkelt att fixa och roligt att servera.

Andra svenska mattrender från 50-talet är exempelvis en lyxig räkcocktail som förrätt, fläskfilé med gräddsås och potatismos som huvudrätt och brylépudding till efterrätt. Till kaffet serveras naturligtvis radiokaka – bakverket som består av lika delar Mariekex och chokladsmet med kokosfett, som var omåttligt populär under 50-talet.

Drinken Cuba Libre, som består av ljus rom, Coca-cola och lime- eller citronklyftor, anlände till Sverige som en av de första kolsyrade drinkarna på 50-talet.

50-talets mode – kläder till rockabillyfesten

För kvinnor gällde timglasfiguren med smal midja och vid kjol eller klänning. Gärna balanserande på stilettklackar. Glasögon och solglasögon är perfekta attiraljer att komplettera sin look med, och de ska helst liksom eyelinern peka snett uppåt. Både bystiga och glamorösa förebilder som Marilyn Monroe och mer svala och eleganta som Audrey Hepburn och Grace Kelly fungerar finfint. Prickigt mönster och klara färger som rött, rosa eller blått är helt rätt på rockabilly klänningar.

För herrar finns både den välskräddade kostymlooken och den mer ungdomligt rockiga jeanslooken som inspirerades av exempelvis James Dean. Rockabillykläder för herrar kan exempelvis vara jeans (som gärna viks upp nedtill) vit t-tröja eller linne och en svart skinnjacka. Rutig skjorta fungerar också utmärkt, liksom accessoarer som hängslen och solglasögon.

Skor till rockabillystilen? Klackar till tjejerna och myggjagare eller skinnkängor för killarna, men tygskor i Converse-stil är också ett alternativ för både dam och herr.

Rockabilly: frisyr!

Håret var viktigt på 50-talet för både män och kvinnor, inte minst om du var ute och dansade till den nya, spännande rockmusiken. En snygg rockabillyfrisyr ger den rätta feststämningen och kan verkligen bli pricken över i:et! För kvinnor gäller exempelvis en hög hästsvans med noggrant formade stora, glamorösa lockar som ringlar ner. En snusnäsduk knuten som ett band kring huvudet ger rätta känslan. Här finns ett filmklipp att inspireras av! 

För män är det obligatoriskt med bryllkräm. Håret ska glänsa, och det ska kammas snyggt uppåt och framåt och ligga som en vacker våg på huvudet.

Rockabillyfest: musik!

Här finns en oändlig brunn att ösa ur förstås, från Elvis till Jerry Lee Lewis, eller modernare musiker som svenska Brolle. Här finns en tretimmars spellista på Spotify med blandad rockabillymusik. 

Aktiviteter och festlekar till 50-talsfesten!

Limbo!

Dansen där man bakåtböjd ska ta sig under en ribba som succesivt sänks blev populär på 50-talet. Den mer eller mindre gymnastiska övningen kanske inte är för alla, men lär garanterat locka fram många skratt hos deltagarna och åskådarna!

Dansa Boogie Woogie

Vem vinner Boogie Woogie-danstävlingen? Kolla gärna in lite filmklipp för inspiration tillsammans inför danstävlingen! Här är en video som visar rockabillydansen nummer ett – Boogie Woogie:

Lös en mordgåta i 50-talsstil!

“Mord på menyn” är en mordgåta för 6-8 personer där alla spelar avgörande roller. Miljön är den anrika restaurang Teaterkällaren i början på 1950-talet. En perfekt mordgåta för en mindre middag och fest med 50-talstema!

50-talsfest

Film och TV som ger stilinspiration till rockabillyfesten

Grease

Ung Rebell

Rock Around the Clock

West Side Story

Cry-Baby

The outsiders

Great balls of fire

Sending
User Review
4.6 (10 votes)