piratkalas

Barnkalas med pirattema är en klassiker – och så kul! Här får du tips och idéer om hur du fixar roligaste piratkalaset!

Var?

Piratkalas kan man ha nästan var som helst. Inne eller ute, hemma eller i en lokal.

För vem?

Pirater är ett sådant där klassiskt tema på kalaset som passar både det lilla kalaset för de yngsta i 4-5 års åldern men också funkar för hela förskolegruppen eller klassen i 6-7 års åldern. Pirater är ett ganska enkelt tema för gästerna, att klä ut sig till pirat kan vara ganska enkelt i en randigt t-shirt och med en scarfs runt huvudet. Rita en mustasch med kajalpenna.

Hur?

Inbjudan

En fin inbjudan till piratkalas gör man genom att bränna ett papper i kanterna och färga det med en blöt tepåse och sedan skriva för hand. Rulla ihop och bind runt ett snöre! Vill man göra det lite enklare för sig kan man göra en fin inbjudan till piratkalas här och på någon minut få en färdig inbjudan med egen text.

Dekorera i svart, vitt och rött, med vimplar och piratflaggor. På ett piratkalas är det ju givet med en skattjakt – det är ju liksom det pirater gör, jagar skatter… ???? En kul skattjakt blir huvudaktiviteten på kalaset och ”gör” liksom temat. Gör en egen skattjakt med skattkarta – eller ta hjälp av en färdig piratskattjakt!

Skattjakt!

Här finns lite olika färdiga piratskattjakter att välja mellan:

Piratmysteriet – färdig skattjakt om piratkaptenen Tveskägg som behöver barnens hjälp i kampen mot kapten Svartskägg. Skattjakten har färdiga gåtor och utmaningar och finns i två svårighetsnivåer, för barn ca. 4-6 år och för de lite äldre i åldern 7-10 år. Läs mer om piratskattjakten här>>

Skattjakt på de sju haven. Det här är en färdig skattjakt med lite mer praktiska utmaningar för barnen att lösa i jakten på skatten. På vägen får de piratmärken att klistra in i sin loggbok då de löst utmaningen på varje destination. Finns för 4-6 år och för 7+.

Mobilskattjakt: Jakten på piratskatten. En piratskattjakt för de lite äldre barnen som man löser med karta och gåtor i mobilen.

Här finns fler roliga lekar till piratkalas – att inspireras av eller att köpa färdigt.

Andra förslag på lekar till piratkalas

Gå på plankan
Lägg ut en planka – på marken för de yngre, höj upp den lite för de äldre – barnen får en ögonbindel och ska balansera på plankan. Vill man kan man göra det som en stafett mellan flera lag.

Sopa däck
Gör som en lek för alla för de yngsta och en stafett mellan lag för de äldre. Du behöver en sopkvast och en boll per lag. Lagen ska sopa bollen runt en bana eller en markering och tillbaka.

Mata hajen
Målen en haj på en kartongbit och klipp ut ett gap med vassa tänder. Barnen ska kasta bollar i hajens gap.

”Kaptenen säger”
En variant på ”Simon säger”. Barnen ställer upp sig på en rad. En vuxen ropar ut saker man ska göra, ta ett steg framåt, hoppa jämfota, ta dig i örat med en hand osv. Barnen ska bara göra det som sägs om den vuxna säger ”Kaptenen säger… ta två steg framåt”. Säger den vuxna ”Ta två steg framåt” (utan ”Kaptenen säger…”), ska barnen inte röra sig. För de lite äldre barnen kan man köra att man åker ut allt eftersom och en vinnare blir kvar.

Spotta fisken
Piraterna har trillat i vattnet och fått småfisk i munnen. Vem kan spotta en godisfisk längst (utan att äta upp den)?

Mat & dryck?

Mat på piratkalas kan vara inspirerad av Karibien, servera tex fruktspett med ananas och mango, kycklingklubbor och quesadillas. Eller om man ska tro Pippi Långstrump så äter ju pirater grillspett!

En pirattårta är superenkel att dekorera även om man inte är bra på att kavla marsipan. Gör t.ex en vanlig ”barntårta” med färdiga bottnar och fyllning av mosad banan, choklamousse och vispgrädde. Bred sedan grädde över tårtan. Sätt svart-röda godisdödskallar på sidorna. Rita en skattkarta med ett ”prickat streck” och ett stort kryss med lakritssås, på tårtans ovansida. Sätt en chokladguldpeng lite fint på sned vid krysset och gärna en liten piratflagga.

Här finns mer inspiration till piratkalas>>

Goodies till barnen har också en bra artikel om just Piratkalas och hur du ordnar ett sådan temakalas på bästa sätt. Piratkalas hos Goodies.

Vi har också samlat inspiration på Pinterest>>

 • Här hittar du mallar för att pyssla egna dekorationer till piratkalaset.
 • Roliga skattjakt med spännande historia och kluriga gåtor. Köp ladda ner och skriv ut direkt. #skattjakt #lekar #kalas #barn
 • Easy pirate cupcakes! Learn how to make a treasure chest cupcake, pirate ship cupcake, gold dubloon cupcake, and pirate cupcake, all with real frosting (no fondant).
 • Crafts for kids - parrot that sits on your arm wrist. Make this from toilet paper tube. Great as a pirate theme activity! #crafts #kidscrafts #craftsforkids
 • Skattjakt: Piratmysteriet 4-6 årPirater är ett populärt tema för barnkalas! Vår piratskattjakt
 • Pirate Birthday Cake
 • Tips till barnkalas med pirattema! Mat, utklädning, dekorationer, dukning och lekar! #barnkalas #kalas #piratkalas #pirater #tema #mat
 • Skattjakt: Piratmysteriet 7-10 årFixa det roligaste barnkalset med pirattema och skattjakt! Piratkaptenen Tveskäggs värsta fiende, den grymme kapten Svartskägg, är ute efter hans fantastiska sjörövarskatt! Själv har Tveskägg förlist på en öde ö och nu har han skickat en flaskpost om att han behöver barnens hjälp att rädda skatten! Låt barnen ge sig ut på ett spännande piratäventyr!
Sending
User Review
4.82 (11 votes)