bordsplaceringslekar

Jag tycker att man kan ha fest oftare än bara när man fyller jämt eller till de stora högtiderna – man kan fixa fest nästan precis när som helst. De trevligaste festerna brukar vara de som kanske är lite annorlunda, opretentiösa men kul och som naturligtvis har trevliga gäster! Mina två bästa festtips: Bjud trevliga gäster, blanda ditt umgänge och sätt ett enkelt tema på festen!

Festtips 1: Gästerna gör festen!

Det är gästerna som gör festen! Mitt bästa tips är att blanda folk. Det är naturligtvis kul för alla som känner varandra att träffas på en fest, men det kan också behövas lite nya människor för att festen eller middagen ska bli riktigt trevlig. De flesta människor tycker det är trevligt att gå bort och göra nya bekantskaper, och det gör också att samtalen kanske blir lite intressantare när det finns nya människor med i diskussionerna, man börjar inte bara där man slutade sist och pratar om samma saker som man gjorde då.

Blandar man dessutom gäster från olika delar av sitt liv, kan man få lite mer blandning också på samtalsämnen och infallsvinklar. Bjuder man bara andra barnfamiljer med barn på samma förskola, handlar samtalen ofta om det man har gemensamt. Blandar man gästerna får de en förhoppningsvis trevlig kväll att ägna åt att hitta vad de har gemensamt och behöver utforska lite vidare områden…

Festtips 2: Sätt ett tema på festen!

Med en temafest menar jag inte nödvändigtvis att man alltid måste ha togafest med gäster i full mundering eller någon annan form av maskerad – ett tema kan vara något mycket enklare, men sätter ändå guldkant på festen. Bjud på grillfest med grillbuffé och femkamp på sommaren, bjud på ett elegant cocktailparty med snittar och cocktails, bjud på en höstmiddag med ett mordmysterium att lösa eller bjud på en “tusen och en natt” – fest i trädgården med libanesiska meze en ljum augustikväll.

Ett tema sätter man ganska enkelt genom att bara ge festen ett namn – då vet gästerna också lite vad som förväntas av dem. Sedan fortsätter man att forma temat med mat, dryck, en lämplig spellista och gärna någon festlek eller aktivitet som knyter an till temat, det kan vara ett quiz, en frågesport eller ett musikquiz. Det kan vara utomhuslekar eller en tipspromenad på sommaren. Det kan vara ett mysterium att lösa, eller något så enkelt som en bordsplaceringslek som knyter an till temat och samtidigt placerar gästerna till middagen. Ett trevligt tema som man skapar med hjälp av mat och musik är ett geografiskt tema, man bjuder på en asiatisk buffé, på en italiensk middag, spanska tapas, en amerikansk BBQ eller en mexikansk fiesta. Lägg till musik och en fin dukning – voilá – ditt tema är klart!

Man kan så klart göra ännu mera av temat genom att gästerna också får klä ut sig. Klassiker är festerna som har en tidsepok som tema – festtips; Gatsby, Maffia, 50-tal, 60-tal, 70-tal och 80-tal. Vill man att gästerna ska engagera sig, men utan att det blir allt för ansträngande för dem kan man välja enkla utklädningsteman, som färg, en vit, röd eller svart fest t.ex eller bjuda in till hattfest där alla ska komma klädda i en huvudbonad – den bästa hatten koras så klart under kvällen.

Temat på festen kan ju också vara det självklara – en Halloweenfest i slutet av oktober, julfest, midsommarfest och varför inte en oktoberfest med bratwurst, saurkraut och umpa-bumpa musik i september / oktober.

Musikquiz är ofta ett väldigt kul och enkelt sätt att knyta ihop hela festen med temat. Musik sätter dessutom stämningen. Här hittar du mina tips om vad man ska tänka på när man gör ett eget musikquiz (och var man kan köpa ett färdigt om man inte hinner själv)>>

Sending
User Review
4.75 (8 votes)