barnkalas

Barnkalas!

Fråga vilken unge som helst och du kommer att få svaret att det här med barnkalas när man fyller år är superviktigt! Ibland till och med större än själva födelsedagen. Jag har nu fixat ett flertal barnkalas för min barn och jag måste säga att det är mycket jobb, javisst, men också så himla roligt! Det är kul att planera tillsammans med barnen, och sedan att få träffa alla kompisarna. Särskilt i början på förskolan när kalasen kommer igång och sedan när det byter grupp och börjar förskoleklass så är det ju på kalasen som man träffar och lär känna alla kompisar som man annars bara hör talas om. Dessutom är det så kul att se alla barnen i grupp, vi brukar försöka fixa kalas där vi bjuder alla i gruppen eller klassen och jag blir lika imponerad varje gång när man ser hur duktiga barnen är i grupp, hur de tar hand om varandra och hjälps åt. När barnen är små är den här det kul att de hur ”dagis-disciplinen” kickar in när de är i sin vanliga grupp. Middag med fyra barn kan vara stökigare än en hel förskolegrupp som är på kalas tillsammans, då gör de som de alltid gör i samma grupp.

Vad ska man då tänka på när man fixar barnkalas? Här är några av mina erfarenheter:

När börjar man med barnkalas?

Många börjar med de regelrätta barnkalasen – dvs kalasen där man bjuder in barnens jämnåriga kompisar – när barnen fyller fyra eller fem år. Innan dess har de flesta kanske lite mindre kalas med familjens vänner med barn, eller några få bästisar.

Barnkalasen ändrar karaktär lite allt eftersom åren går, i början, när barnen är 4-5 år är det många föräldrar som stannar kvar på kalaset, allt beror så klart på barnen. När barnen sedan börjar bli 5-6 år lämnar de flesta barnen själva på kalaset. Och när barnen blir äldre får föräldrarna absolut inte vara med! När du har kalas för de yngre barnen räkna alltså med att ha föräldrar som hjälper till, planera då också för att i alla fall bjuda på en kopp kaffe.

Hur många barn på kalaset?

Det bestämmer du och ditt barn efter era förutsättningar. Utrymme och årstid brukar påverka hur många barn man kan ha på kalas om man ska ha det hemma. Ska man vara någon annan stans som lekland eller ha kalas med någon annan aktivitet, brukar budgeten bli en faktor. Alla föräldrar förstå att alla inte kan bjuda alla, så det tycker inte jag man behöver vara orolig över, om man nu skulle känns det. Däremot får man tänka sig för lite med inbjudningar. På de flesta förskolor och skolor brukar regeln vara att man antingen sköter kalas helt utanför skolan eller att man kan bjuda in på skolan om man bjuder alla i klassen. Prata också lite med barnen om att det ju är så det funkar, alla kan inte bjuda alla, men det är viktigt att man kanske inte pratar om kalaset inför dem som inte är bjudna osv.

Ett bra tips om man vill bjuda många barn är att ha kalas utomhus, då sätter inte utrymme eller lokal begränsningarna – och kalas utomhus kan man faktiskt ha hela året om. Här finns ett kul upplägg på ett barnkalas utomhus på vintern>>

Inbjudan till barnkalas

När ska man skicka ut inbjudan till barnkalaset? Det beror ju lite på hur många man vill ska kunna komma…???? Men en rimlig tid brukar väl för de flesta vara 2-3 veckor innan kalaset. Är det så att man verkligen vill försäkra sig om att så många som möjligt kan komma har man lite längre framförhållning.

Skriv relevant information i inbjudan, tex om ni ska vara ute, skriv gärna det så att barnen har kläder efter väder. Bjuder ni på mat, skriv gärna det med så att föräldrarna vet om de ska skicka sina barn mätta eller hungriga till kalaset.  Be föräldrarna att låta er veta vilka barn som kommer. Det är alltid enklare att planera när man vet hur många godispåsar man behöver etc.

Inbjudan kan se ut på alla möjliga sätt, låt födelsedagsbarnet rita och skriva, gör en avancerad inbjudan som avspeglar tex kalasets tema eller skicka helt enkelt ett sms. Roligast är det så klart för barnen att få en inbjudan i brevlådan – det är ju nästan den enda ”riktiga” post man får nu för tiden. Men om tiden är knapp funkar ett sms också bra. Har man en plan men inte riktigt är klar med inbjudningskorten, kan man skicka ett sms med ”save the date” till föräldrarna och sedan skicka ut inbjudningarna till barnen lite senare.

Här finns en bra sida om man snabbt vill göra fina inbjudningar med egen text>>

Hur länge ska kalaset vara?

Det beror så klart på barnen ålder och vad ni har planerat att göra. För små barn brukar ett kalas på två timmar vara ganska lagom. Det blir inte roligare ju längre det pågår, ofta är det precis tvärt om, när barnen blir trötta. Hellre kort och kul hela vägen! De äldre barnen är mer uthålliga och ska man göra roliga aktiviteter och lekar, ha pyjamasparty med film eller annat får man så klart anpassa kalasets längd efter det.

Temakalas

Hos oss är det här med tema på kalaset en stor grej. Mina barn tycker nästan att det är lika roligt att planera barnkalas som att ha barnkalas! Det börjar med att de funderar ut ett tema. Vi har haft piratkalas och djungelkalas för 4-åringar, 5-årskalasen hade detektivtema och vintertema, vi har haft också haft detektivkalas, sagokalas, undervattenskalas och halloweenfest. Mina barn tycker gärna att man ska klä ut sig på kalas, så nästa fråga är vad man ska ha på sig, sedan funderar vi på mat, dekorationer och lekar och aktiviteter – allt efter tema. Veckorna innan kalaset tillverkas det dekorationer och diskuteras hur man t.ex gör en ”detektivtårta” – vi hittar på och själva resultatet blir ibland bra, ibland mindre bra – men kul har vi och tårtan brukar ätas upp oavsett hur den ser ut.

Läs mer om temakalas och olika populära teman>>

Barnkalaslekar och aktiviteter till kalaset

I min erfarenhet blir barnkalaset både roligare och lugnar med uppstyrda aktiviteter och lekar. På våra kalas blir det alltid skattjakt – det hör till och brukar alltid vara uppskattat! Att barnen dessutom får springa runt och jobba lite för den där oundvikliga godispåsen är heller inte fel! Kalasen brukar avslutas med disco och dansstopp, så att alla får dansa av sig riktigt ordentligt innan de går hem – förhoppningsvis trötta och nöjda!

Här har jag skrivit om roliga barnkalaslekar och aktiviteter till barnkalaset>>

Vad ska man bjuda på?

Barnkalas brukar inte vara några kulinariska höjdpunkter… men jag brukar förespråka att man bjuder på lite ”riktigt” mat, eftersom det ofta blir en hel del sött också, och då kan det vara bra att ”grunda” lite så att sockertopparna inte blir ohanterbara.

Klassiker som korv med bröd och hamburgare funkar bra. En av mina favoriter är att göra spett av olika slag – de är lätta att servera och äta – om man t.ex är utomhus och sitter på gräsmattan och äter. Spett kan man dessutom variera lite så att de, med lite fantasi, kan passa temat på kalaset. Jag brukar trä t.ex köttbullar, prinskorvar och grönsaker på träspett. Sätter man sedan dessutom på färska ananas och bananbitar blir det ”djungelspett” till djungelkalaset osv.

Några andra idéer till bra och lättäten kalasmat:

  • Trekantsnittar med olika fyllning eller fyllda tunnbrödsrullar (skär i bitar och sätt på spett för trevlig servering) och annat plock tex. ostkuber med vindruvor på tandpetare.
  • Quesadillas och gratinerade nachos med tillbehör
  • En vanlig hederlig tacobuffé – perfekt till pyjamaspartyt en fredagskväll
  • Kycklingklubbor och klyftpotatis
  • Pizza. För mindre kalas kan man låta alla göra sin egen pizza. Använd tortillabröd som pizzabotten så blir det enklet och man slipper kladdet med deg. Ställ fram tomatsås och en massa olika saker att toppa pizzan med, skinka, salami, ost, tomater, paprika, tacokryddad köttfärs, oliver, kapris mm.

En bra idé till kalasen är att göra någon form av buffé där det finns lite plock, då finns det något för alla och du kan också undvika att hamna i att göra en hel massa olika specialkost för de som äter vegetarisk kost, inte äter visst kött eller är allergiska osv. Med en buffé väljer man det man vill och kan äta. På buffébordet passar det bra med t.ex grönsaksstavar, cocktailtomater och snacksmorötter. Det passar också bra med t.ex. nachochips eller tortilla i bitar och klyftpotatis.

För att dricka brukar vi göra ett bål. Bål är roligt att servera, ser läckert ut och kan varieras efter tema. Och även om juice är sött det med känns det ändå lite bättre att servera ett fruktbål än bara läsk ”rakt upp och ner”. Vi blandar olika varianter varje gång och ”matchar” temat. En bra bas är juice och läsk eller ännu hellre t.ex Loka crush med mindre socker, och massvis med is. Till Halloweenfesten blandar vi blodapelsinjuice med Loka crush och orange Fanta till ett orange bål och så stoppar vi i blåbär som ”fladdermuslortar” och häftiga lysande och blinkande ”isbitar” av plast. Till undervattenskalaset blandade vi ett blått bål, skar ut fiskar av kiwi och lät till sist en gummianka simma runt i bålskålen. Ett kul och enkelt sätt att göra kalaset festligt!

6 tips för roliga tårtor till barnkalas!

Vad vore ett barnkalas utan en rolig och fantastisk tårta? Det finns många olika sätt att göra tårtan till ett riktigt höjdpunkt på kalaset, oavsett om du vill skapa en imponerande konstverk eller en enkel men läcker kreation som barnen kan hjälpa till med. Här hittar du 6 tips för att skapa de mest fantastiska tårtorna till barnkalaset. Låt dig inspireras och ta tårtbaket till den nivå som passar dig och ditt barnkalas!
https://www.firafest.se/6-tips-for-roliga-tartor-till-barnkalas

På vår Barnkalas-anslagstavla på Pinterest samlar vi massvis med inspiration till barnkalas:

  • Skattjakt: Detektivmysteriet 7-10 år Fixa detektivkalas med ett superkul och knepigt deckarmysterium! I Småköping händer det mystiska saker. Värdefulla böcker har försvunnit från biblioteket och stadens detektiv Fingal Finn lyckas inte lösa fallet. Så nu har bibliotekarien Bella Blädder utlyst en belöning till dem som kan hitta böckerna och avslöja den listiga boktjuven!
  • Stort urval av quiz, mordgåtor, uppdragslekar och roliga lagtävlingar. Massor av lekar för vuxna och ännu fler lekar för barnen. Följ oss på pinterest för nya gratis produkter t ex sånghäfte till midsommar.
  • Fixa en skattjakt som
  • Varför ha bara en skattkista när varje gäst kan få sin egen? Upptäck hur du kan omvandla äggkartonger till fina små skattkistor, fyllda med överraskningar. Ett unikt och spännande sätt att göra barnkalaset extra speciellt
  • Kalasdekorationer till Prinsesskalas
  • Gratis inbjudningskort att ladda ner och skriva ut. Mallen är lätt att ändra och komplettera. Vill du ändra typsnitt och text är det bara att gå loss på mallen och göra så att den blir precis som du vill ha den. #kalas #barnkalas #inbjudningar
  • Gratis inbjudningskort att ladda ner och skriva ut. Mallen är lätt att ändra och komplettera. Vill du ändra typsnitt och text är det bara att gå loss på mallen och göra så att den blir precis som du vill ha den.
  • Mallen är lätt att ändra och komplettera. Vill du ändra typsnitt och text är det bara att gå loss på mallen och göra så att den blir precis som du vill ha den. #gratis #inbjudingar #kalas
  • Mallen är lätt att ändra och komplettera. Vill du ändra typsnitt och text är det bara att gå loss på mallen och göra så att den blir precis som du vill ha den. #barnkalas
  • Gillar du fest och festlekar? Spar ner den här
  • Grapevine har över 300 färdiga festlekar och en jättebra sökfunktion på sin hemsida. Lekar för inomhus & utomhus. Lekar för stora & små. Lekar för event inne eller ute. Lekar för barnkalas hemma eller på lokal. Spara ner den här
  • Så här gör du roliga drinkar för barn!
  • Vild Västern är ett kul barnkalasterma! Här finns tips och id�er till hur du fixar roligaste Vilda Västernkalaset med skattjakt! #barnkalas #tema #skattjakt
  • Kalasdekorationer att pyssla själv!  Med rabattkoden: KALAS2016 får du dem gratis.
  • Detektivkalas eller kalas med ett mysterium för barnen? Här hittar du tips & idéer - inbjudningar, dekorationer, mat, lekar, skattjakter och färdiga mysterier att ladda hem.   #mysterium # barn #detektiv #deckare #kalas #barnkalas #detektivkalas #mysteriekalas #deckarkalas

Vad tyckte du om artikeln?
Sending
User Review
4 (21 votes)