90-talsfest: modet, musiken, 90 talet kläder & detaljerna!

90-talsfest

90-talsfest! För den som växte upp på 90-talet kan en 90-talsfest vara ett underbart kul sätt att fira och minnas – både det härliga och det gräsliga!

90-talet var ett spretigt decennium vad gäller mode, musik och fest, så här finns garanterat något att plocka upp för alla festfixare! På 90-talet dansade vi både till Spice Girls och Nirvana, vi klädde oss i regnbågens alla färger och i och med att informationssamhället satte fart och vi lättare blickade ut över Sveriges gränser började vi hämta inspiration till mat, frisyrer och aktiviteter från världens alla hörn.

90-talets musik (90 tals musik)

Här finns en guldgruva att ösa ur, och det kommer inte bli problem att hitta hits till en Spotify-lista, snarare tvärt om riskerar listan att aldrig ta slut! Grungen var stor på 90-talet så alla klassiska låtar från Nirvana, Pearl Jam och Hole är givna partystämningshöjare. Samtidigt exploderade genren ”popgrupper med 5 snygga unga tjejer och killar” och här ligger såklart Spice Girls i topp med en hitkavalkad som inte går av för hackor, tätt följda av grupper som NKOTB, Take That, Backstreet Boys och Hansson (som förvisso var 3). Har man anglofiler (älskare av allt brittiskt) i bekantskapskretsen kan man rikta in sig på det brittiska popundret som härjade under 90-talet med band som Oasis, Blur, The Verve, Pulp och Suede. Men varför gå över ån efter vatten? I Sverige föddes mången musikstjärna under 90-talet och hitsen från Sverige duggade tätt. Vad sägs exempelvis om Dr Alban, Robyn, Ace of Base och Roxette? För en expertkurerad lista vänder man sig såklart till 90-talets mesta musikauktoritet i Sverige: radioprogrammet Tracks, som varje vecka listade de största hitsen. Här finns en lista på de 50 största hitsen på Trackslistan under 90-talet!

Mode: 90-talets kläder, frisyrer och accessoarer (90 tals mode & 90 talet kläder)

90-talets frisyrer bad inte om ursäkt för sig. De spretade åt alla håll, ju mer extrema desto bättre. Hårspray var en stapelvara i varje badrum, speciellt luggen skulle sprayas till att ligga i en perfekt kulle över pannan. Som tjej på 90-talet gillade man också slingor i alla upptänkliga färger. Hårmascaran åkta fram när man skulle vara extra fin. Våffeltången gick också varm inför skoldiscon landet över. Sicksackbena, fluffiga hårsnoddar och håret upprullat i små knoppar över hela huvudet var andra populära inslag. Som kille kunde man få riktigt mycket uppmärksamhet om man stylade håret i spikes, men även pottfrisyr, blonderat, rakat huvud förutom luggen och hockyfrilla var goda alternativ att ge sig på.

Kläderna på 90-talet minns många med fasa, men lika många hämtar inspiration därifrån till dagens trendiga mode. Exempelvis har magtröjan, det tighta choker-halsbanden och platåskorna som var så populära på 90-talet kommit igen och blivit trendiga. Andra klädfenomen på 90-talet var:

 • Stora collegetröjor med logotryck typ Adidas, Champion och Acqua Limone är populära 90 tals kläder. T shirt med tryck är också väldigt typiska 90 tals kläder.
 • Buffaloskor och adidasbyxor
 • T-shirts som bytte färg när man blev varm/tog på dem
 • Jazzbyxor, gärna med klänning eller kjol över
 • USA-sockar
 • Cykelbyxor
 • Lågt skurna jeans
 • Beanie-mössa
 • Flanellskjorta

Och vi får inte glömma att 90-talet definitivt var accessoarernas årtionde. Du kunde inte ha för mycket, och de kunde ta sig något bisarra uttryck. Minns du exempelvis trenden med nappar i hårdplast i olika färger som bars i kluster i ett färgglatt snöre om halsen? Dessa finns tydligen fortfarande till salu! Ryggsäcken var en vanlig syn, och den skulle vara pytteliten i skinn, eller uppblåsbar och färgglad. Armarna var fulla av armband och piercingen gjorde entré bland ”vanligt” folk. Hand i hand med kroppssmycken gick tatueringarna, som gärna skulle vara i tribal-stil. Taggtråd var också populärt motiv att tatuera, och en svanktatuering var höjden av coolhet för en tjej. Liksom det mesta på 90-talet skulle sminket verkligen synas, så brunkräm, kajal och läppenna i mörkare färg än läpparna var standard.

90-talsfest: lekar och aktiviteter

Det roligaste med temafester kring ett visst årtal är såklart att minnas tillsammans och se vad man kommer ihåg från när det begav sig. Och vilket bättre sätt att minnas och diskutera finns än en frågesport!? Här hittar du ett utförligt och proffsigt 90-tals quiz som tar runt en timma att genomföra men med fördel kan delas upp i flera omgångar och bli en röd tråd genom hela festen!

En klassisk lek som var populär då och är populär än idag är dansstopp: alla dansar till musiken, lekledaren stoppar plötsligt musiken varpå alla måste stå blickstilla. Den som rör sig åker ut. Ett perfekt sätt att riva av 90-talshitsen och ha en kul aktivitet samtidigt! Läs mer om temafest och roliga 80-90 tals teman här.

90-talsfest: mat och dryck

Under detta decennium lät vi oss inspireras av mat och dryck från hela värden. Det är helt rätt att exempelvis servera tacos på 90-talsfesten, gärna då med en servis speciellt avsedd för tacos, ni vet de gula tallrikarna och skålarna med kaktusar på. Vi gjorde också vår egen svenska version genom att skapa tacopajen, som var omåttligt populär. Även sushi, wok och nudlar kom för första gången på allvar allmänheten till godo under 90-talet. Pastasalladen var annars en klassiker, som dessutom fungerar utmärkt på större kalas och fester. Till efterrätt på 90-talsfesten sitter en cheesecake som handen i handsken. Ett oslagbart tillbehör på 90-talsfesten är godiskaktusen, som består av en gurka nedstucken i en kruka fylld med exempelvis Pollygodis. Gurkan sticks full av tandpetare och på var tandpetare spetsas ett gelehallon, eller liknande godis. Detta kan med fördel också vara en gå-bort-present när man är bjuden på en 90-talsfest!

Två drycker som ofta sammankopplas med 90-talet är alkoläsken, som kom då och Oboy, som var och varannan unge drack morgon, eftermiddag och kväll. Drinkar som var populära på 90-talet var Cosmopolitan och Hot shots – recept på sistnämnda hittar du här.

Film och TV som ger stilinspiration till 90-talsfesten

 • Beverly Hills 90210
 • Melrose Place
 • Rederiet, Skilda världar, Tre Kronor och Vita lögner
 • Fucking Åmål
 • Vänner
 • Baywach
 • Clueless

Sist men inte minst…

Ljudet av ett modem som håller på att ansluta minns alla vi som försökte surfa på internet under 90-talet:

Vill du ha temafest om ett annat årtionde – här finns festtipsen>>

Sending
User Review
4.55 (11 votes)