mordgåta

Mordgåtor – bjud på middag med mordgåta!

Att ordna en mordgåta för sina gäster är nog en av de roligaste festlekar som finns! Vem har inte drömt om att få vara med ”på riktigt” i något som hämtat ur en Agatha Christie roman? Kombinera en mordgåta och middag och bjud på din egen mordmiddag!

Om man ska ordna en middag eller fest med mordgåta finns det lite olika vägar att gå, allt från att sätta sig ner och börja skriva ihop en alldeles egen mordhistoria till att anlita ett eventbolag som kommer och genomför det hela med lekledare. Det första alternativet är tidskrävande, det andra är ofta ganska dyrt – beroende på vad man har för budget så klart.

Jag tycker det är superkul att ordna lite mindre tillställningar med en mordgåta – bara på en höstmiddag med vännerna och då behövs det lite genvägar, så som ett färdigt manus!

Festleksajten grapevine.nu har en hel del färdiga manus till mordgåtor som funkar i många olika sammanhang och som man kan genomföra själv, hemma eller i en lokal, men utan att behöva anlita en lekledare. Det finns dels manus till mordmysterier där alla gäster spelar roller, där de alltså klär ut sig och agerar. Sedan finns också en typ av mordgåta där gästerna inte spelar roller, utan istället får en mordgåta uppläst för sig. De två olika typerna av mordgåtor blir olika typer av middagar fester.

Mordgåtor där alla spelar roller

En mordgåta där alla spelar roller kräver att man är ett visst antal personer och en del förberedelser. Här finns en bakgrundsbeskrivning av de olika personerna och alla får sig en roll tilldelad. Meningen är sedan att de kommer till festen utklädd – och agerar som sin karaktär. De får under kvällen manus som de ska agera efter, saker de ska säga och göra, hemligheter de ska bevara och lögner de ska säga. Men de ska också gärna improvisera och spela sin person på sitt eget sätt, baserat på den bakgrundsinformation som de har. Värden och värdinnan spelar också en roll i handlingen som gör att han eller hon kan styra spelet.

Under kvällen avslöjas en hel massa intriger och till sist kan mordgåtan lösas och alla deltagare får berätta vem de tror är mördaren innan historien nystas upp och mördaren avslöjas! Det hela avslutar man gärna med en liten ”Oscarsutdelning” där man korar bästa manliga och kvinnliga skådespelerska och ger pris för ”Bästa kostym”.

En sådan här mordgåta kan bli precis hur kul som helst – det är mycket upp till deltagarna. Hur lång tid det hela tar att genomföra beror också mycket på gästerna, hur mycket de spelar ut och improviserar. Man ska dock räkna med att det tar några timmar. I manuset finns det utrymme för att äta en måltid inom ramarna för mordgåtan. Men alla stannar alltså i sin roll från början till dess att mördaren är avslöjad.

Färdiga manus till mordmysterier med roller är ganska omfattande och det krävs lite förberedelser från den som ska hålla i mordmiddagen. Man skriver ut materialet, sorterar och viker papper. Sedan bestämmer man vem av gästerna som ska spela vilken roll och skickar / lämnar över det material var och en behöver för att förbereda sin roll. Detta gör man helst senast några dagar innan festen så att gästerna får en ärlig chans att hitta bra kläder och rekvisita.

Mordgåtor där alla använder ”de små grå cellerna”

Det finns även mordgåtor som är lite mindre krävande, både av värd / värdinna och gäster. Här är det frågan om en mordgåta som presenteras och där alla ska lista ut detaljer kring mordet och vem som är mördare.

Här får man inte spela teater på samma sätt men i vissa sammanhang kan det vara en fördel, och vissa föredrar också att slippa. Här behöver inte heller något förberedas innan så man kan också bara överraska med en mordgåta på en middag med vännerna! En köttgryta, ett gott rött vin och en mustig mordgåta är allt som behövs för att fixa en riktigt minnesvärd höstmiddag!

Dessa mordgåtor går till så att man först bestämmer om mordgåtan ska lösas individuellt av gästerna eller om de ska samarbeta i par eller lag. Man delar sedan ut ett litet häfte till deltagarna – i detta finns ett persongalleri där man får bekanta sig med de olika personer som är med i mordgåtan, man får också kanske annat bakgrundsmaterial som en skiss över platsen där det hela utspelar sig osv.

Man hälsar sedan gästerna välkomna och läser sedan under kvällen upp tre-fyra ganska kortfattade kapitel där gästerna får ta del av handlingen. Man delar med fördel upp det hela under kvällen så att man tar kapitlen med lite mellanrum, man börjar kanske med ett innan maten, två mellan rätterna och avslutar efter maten. Lösningen tar man till kaffet. På så sätt blir mordgåtan en ”röd tråd” genom kvällen men utan att vara helt dominerande, medan man äter hinner gästerna också umgås och prata om annat. En annan fördel med dessa mordgåtor om man är ute efter att göra det lite enkelt för sig är att man kan vara hur många som helst som löser dem, det behövs inte ett visst antal personer, så de funkar både på den lilla ”mordmiddagen” och på den större tillställningen – bara man ser till att alla höra ordentligt – detaljerna är viktiga!

Vill man göra lite mer av dessa mordgåtor kan man ju sätta ett tema för kvällen som följer mordgåtan, väljer man till exempel en mordgåta i slottsmiljö plockar man fram den vita duken, linneservetterna och kandelabrarna och berättar för gästerna att det blir en middag hos greven och grevinnan och ber dem klä sig därefter. Väljer man en mordgåta med Maffiatema spelar man musik från Gudfadern och serverar en italiensk buffé!

Mordgåtorna från grapevine.nu beställer man på nätet och får direkt levererade som en fil på e-mail. Man skriver sedan själv ut det material som man behöver – det är enkelt att själv anpassa antalet utskrifter efter antalet gäster.

Läs mer och beställ färdiga mordgåtor här>>

När kan man ha middag med mordgåta?

Jag tycker att det passar i en hal massa sammanhang! Det är en kul aktivitet på middagen med vännerna om man vill göra den lite extra minnesvärd, en mordgåta passar också bra till företagsfesten, möhippan, svensexan eller tjej- och herrmiddagen. Det passar också bra med en mordgåta till en födelsedagsfest om man vill göra något lite annorlunda och inte bara fira födelsedagen i sig. Mordgåtor och mysterier hör ju också så klart till på Halloweenfesten!

Sending
User Review
4.13 (23 votes)