Lekar till 5-årskalas

kalaslekar 5 år

När barnen fyller 5 år har många kommit igång med barnkalas, man bjuder ofta sina vänner från förskolan. Nu går barnen in i den där perioden när kalas ofta är väldigt viktigt. 5-årskalas kan vara ganska intensiva tillställningar och många barn vill kanske också att deras föräldrar ska stanna på kalaset, vilket gör tillställningen lite större för den som ordnar kalas, för en kopp kaffe för de vuxna vill man ju ofta bjuda på. Å andra sidan är de här kalasen ofta väldigt trevliga och det är ett bra tillfälle att lära känna barnens kompisar från förskolan och deras föräldrar.

Vissa har som en gyllene regel att man för små barn håller kalaset ganska litet, att man bjuder lika många kompisar som år man fyller, så på 5-årskalas ska man då bjuda 5 barn. Men för många är det svårt att välja och då blir det ofta kalas för hela förskolegruppen. Oavsett om kalaset är stort eller litet är det bra att ha en ordentlig plan.   

Här får du massvis med matnyttiga tips om att fixa barnkalas>>

På kalas ska det så klar lekas lekar. Barnkalas utan kalaslekar är som födelsedagstårta utan grädde!  Att fixa lekar till kalas, kan vara något som väcker funderingar om man inte är en slipad kalasfixare. Ofta är det bra att ha en ordentlig plan med uppstyrda lekar. Bara fri lek på kalaset kan bli ganska så intensivt och stökigt och ge upphov till konflikter, särskilt om man har en stor grupp barn på kalaset.

Här finns lite generella råd om barnkalaslekar>>

kalaslekar 5 år

Barnkalaslekar 5år

5-åringarna har massvis med energi, de är ofta mycket förväntansfulla inför kalaset och de vill leka loss, men de kan ofta bara koncentrera sig kortare stunder. Det är bra med kalaslekar på 5-årskalas som inte är allt för komplicerade, och med kortare moment. Det går att göra en lek som hänger ihop och sammanlagt tar längre tid men det är bra om varje moment i leken inte behöver allt för mycket instruktioner och inte tar för lång tid, då finns det risk att några barn tappar intresset och sätter igång med något bus istället. Till exempel kan man ha en enkelt 5-kamp som sammanlagt tar en del tid, men där varje gren är enkel att förklara och skälva genomförandet går ganska snabbt, tex kasta boll i hink, sätta knorren på grisen, ”bowla ner” petflaskor med en boll, pricka en flaska med en ”svans” med en penna, utan att använda händerna osv.

5-åringar har dock väldigt mycket fantasi och inlevelseförmåga – och det är något som är riktigt kul att använda sig av när man funderar ut lekar till 5-års kalaset! Det är jättekul att hitta på ett mysterium med en liten saga eller en skattjakt för de här barnen – det är så enkelt för dem att föreställa sig att de är någon annan stans och med deras vana att leka fanatsilekar kommer inlevelseförmågan helt automatiskt. Få 5-åringar säger till dig att ”så är det inte alls” säger du att ni är i en djungel så är ni det!

Tema på 5-årskalas

På 5-årskalaset är det ofta vanligt att barnen klär ut sig även om det inte är ett tema på kalaset, det är helt enkelt prinsessklänningen eller superhjältedräkten som är kalaskläder. Det är också väldigt roligt att ordna temakalas, då barnen (och föräldrarna) får använda sin fantasi för att tex skicka små pirater eller detektiver på kalaset. Ett tema är kul och dessutom ett roligt sätt att göra kalaset unikt och minnesvärt både för gästerna och födelsedagsbarnet – för i den här åldern brukar det vara många kalas att gå på! Populära teman för 5-årskalas är tex klassiker som piratkalas, superhjältekalas, prinsesskalas och djungelkalas!

Läs mer om olika teman till kalas här>>

Färdiga lekar för 5-årskalas

Temaskattjakt med gåtor och utmaningar!

Det finns få kalaslekar som är så kul som skattjakt! Och med 5-åringarnas nämnda fantasi och inlevelseförmåga är det inte svårt att få dem med på noterna.

Våra färdiga temaskattjakter börjar med en spännande kort historia som berättar om barnens utmaning, kanske ska de hitta nycklarna till en skattkista, hitta den glömda staden i djungeln eller nycklarna till lejonburen på cirkus. När barnen fått uppdraget är det dags att ge sig ut på skattjakt. Barnen får en ledtråd av en vuxen lekledare till var den första gåtan i skattjakten finns. När barnen hittat gåtan ska den lösas. Gåtorna är åldersanpassade och lagom kluriga, det kan vara labyrinter, logik, att lista ut vilka kända figurer det handlar om osv. Att få gissa gåtor och leta ledtrådar är ju så kul!

En vuxen hjälper till så att barnen inte fastnar på vägen, det är viktigt att det blir ett fartfyllt äventyr så att man inte tappar fokus på vägen. Har man många barn på kalaset kan det vara en bra idé att dela upp dem i mindre grupper. Blir det allt för många i en grupp är det lätt att alla inte blir lika engagerade och tappar intresset. Då behöver man en vuxen lekledare per grupp och så skriver man bara enkelt ut mer av det man behöver för varje grupp – tex korten med skattkistnycklar som barnen samlar på för varje gåta de klarat av.

Här finns några riktigt roliga skattjakter som passar perfekt på 5-årskalaset och som är anpassat för de yngsta som inte ännu kan läsa och skriva:

Detektivmysteriet
Superhjältemysteriet
Piratmysteriet
Djungelmysteriet
Prinsessmysteriet
Cirkusmysteriet
Dinosauriemysteriet
Älvmysteriet

lekar kalas 5 år

Vilken skattjakt ska man välja?

Man ska så klart först och främst välja ett tema på skattjakten som födelsedagsbarnet gillar – om man har ett barn som är särskilt förtjust i älvor och enhörningar passar Älvmysteriet bra, små superhjältar ska så klar lösa Superhjältemysteriet och har man snöat in på dinosaurier så är det Dinosauriemysteriet som gäller. Har inte födelsedagsbarnet något specialintresse så är det nästan alltid kul för både tjejer och killar att lösa mysterier i Detektivmysteriet!

Det kan också finnas annan hänsyn att ta tex var man ska ha kalaset, de flesta skattjakter går att göra både utomhus och inne, hemma och borta – men ska man tex ha kalas utomhus på vintern finns Vintermysteriet som då passar perfekt!

Eller så väljer man en superenkel skattjakt bara med ledtrådar:

Skattjakt för barnen
Skattjakt för barnen utomhus

Fler kalaslekar för 5 år

Kalaslekpaket för kalas med tema prinsessor & riddare
5 barnkalaslekar och bordstablett med pyssel

Kalaspaket för piratkalas
5 barnkalaslekar och bordstablett med pyssel

Barnkalaspaket: Safarikalas!
Barnen ska på safari och lösa sex spännande utmaningar – när de klarat dem får de fina djurmärken att klistra i sitt safaripass!

Tipspromend för de yngsta: Vem är jag?
14 frågor om djur. Svarsalternativen är i bilder – roligare för de yngre som inte kan läsa!

Sending
User Review
3.6 (5 votes)