Festlekar till julfest och glöggmingel

julfest festlekar

Julfest, julbord och glöggmingel hör december till! Ibland blir det många fester av olika slag, med både kollegor på jobbet, privata vänner och hela släkten. Vad ska man då göra för att just den egna jultillställningen ska sticka ut? Vill man vara julen trogen är ju glögg med tillbehör och julmat given, bakgrundsmusiken lämnar inte heller mycket till fantasin men med roliga festlekar och underhållning kan man sätta lite guldkant på sin julfest!

Här är några riktigt roliga tips på festlekar till julfest och julmingel, låt dig inspireras och gör eget eller, om tiden tryter, klicka hem färdiga jullekar för vuxna!

Julquiz

Ett quiz om allt som har med julen att göra är perfekt till julfest, julbord och glöggmingel. Dela gärna upp frågorna under kvällen så blir det hela lite mer dynamiskt. Varje år gör grapevine.nu ett nytt, aktuellt julquiz med blandade frågor och massvis med stämningsskapande musik. Du hittar årets aktuella quiz här>>

Eller kör ett musikquiz med mer stämningsskapande julmusik – 25 låtar och så klart fyndiga följdfrågor.

Julmordmysterium

Bjud på julfest eller julbord med mord! Det blir definitivt ett julbord som sticker ut! “En livsfarlig jul” är en mordgåta i julmiljö. Mordoffrets röda sko sticker fram under granen… Mordgåtan är enkel att genomföra och en historia läses helt enkel upp i kortfattade kapitel under ett julbord eller mellan rätterna på en middag. Individuellt, i par eller i lag ska deltagarna försöka lista ut vem som är mördaren…

julfest lekar

Mingelquiz

Ett mingelquiz är vad det låter som! Julleken där man minglar och quizzar – till jul så klart med ett glas glögg i handen! Här finns ett mingelquiz med underhållande julfrågor, fulla med kuriosa. Frågorna sätter man upp i en lokal, på kontoret eller hemma och låter gästerna lösa det i par eller i lag, man gå helt enkelt runt i lugn och ro, umgås, läser frågor och diskuterar svar. Använd gärna mingelquizet som en “isbrytare” om du har många gäster som inte känner varandra. Det är perfekt till en välkomstdrink på julfesten eller på drop-in där alla gäster inte är på tillställningen samtidigt. Superenkelt att genomföra och lagom opretentiöst för t.ex. ett glöggmingel.

Jullekar för vuxna festlek med stationer

För den lite större julfesten passar det perfekt med en festlek med stationer med både lite praktiska utmaningar och kluriga frågor. I grapevines festlek “Julfest!” tävlar deltagarna i grenar som “Vilken var julen?”, “Jul på vita duken”,  “Vem är tomten?” och även snapsprovning och juldofts-doftning. I leken finns färdiga blad som man placerar ut i en lokal eller hemma. Vissa utmaningar kräver lite rekvisita men resten är färdigt!

Julmusiktävling

Visst är det kul med de där tv-programmen där man gissar låtar och sjunger! De brukar dock vara ganska svåra att genomföra om man inte har gäster som är artister. Men något som de flesta kan sjunga en hel del av är julsånger! Därför är jul som tema särskilt lämpligt som musiktävling. SingSong Jul är en musiktävling där man både lyssnar på musik och svarar på frågor och själva sjunger. Allt som behövs finns färdigt, textremsor, temafrågor, bildfrågor och Spotity-spellista.

julfest

Julmobilquiz

Ska du förflytta en grupp människor från a till b under en julfest, till exempel från kontoret till en festlokal eller restaurang är det en riktigt kul idé att göra det med ett julmobilquiz. Låt gästerna följa en karta i mobilen och svara på juliga frågor på vägen. De ser bara en kartposition åt gången så vill man kan man hålla slutdestinationen hemlig! Enkelt att fixa, allt är klart, du sätter bara ut start, rutten man ska gå och slutdestinationen. Upp till 25 lag kan tävla mot varandra. Det här är också en kul aktivitet om man har ett stort julfirande – då kan alla behöva komma ut och röra på sig! Har man många barn, kan man istället välja mobilskattjakten: Juljakten med frågor som passar hela familjen!

Julmelodikryss

En riktigt mysig festlek som passar perfekt för uppesittarkvällen eller julfirandet med familjen! Ett klassiskt melodikryss med massvis med stämningsskapande julmusik.

Roliga jullekar för barnen till julfest i klassen eller idrottsföreningen, eller till själva julfirandet om väntan på tomten blir för lång hittar du här>>

Sending
User Review
4.62 (13 votes)