Fixa ett escape game för ungdomar – perfekt till höst & halloween!

escape game halloween

Ett rysligt roligt äventyr på ”Den Andra Sidan” den förhäxade spegeln i häxan Moira Spellatrix kusliga slott!

Escape game för ungdomar hemma: Flykten genom den förhäxade spegeln

Vill du ordna något rysligt roligt för ungdomarna hemma i höst, fixa halloweenfest eller sleep-over med grapevines escape game “Flykten genom den förhäxade spegeln”! Det här är ett lite knepigare escape game som riktar sig till ungdomar i åldern ca. 12-16 år, men det funkar också bra för hela familjen – tillsammans med vuxna med barnasinnet kvar! Då kan också yngre barn delta och leta ledtrådar. Deltagarna har fångats av den förhäxade spegeln och hamnat i häxan Moira Spellatrix kusliga slott – för att kunna fly tillbaka genom spegeln måste de lista ut den magiska knackningen!

Det här är, liksom våra andra Escape games ett spel som man ordnar hemma – eller var som helst – med hjälp av det kompletta materialet som man beställer, laddar hem och skriver ut.

I produkten finns tydliga instruktioner hur man ska göra för att organisera det hela.

escape game 12 år

Escape game hemma – så funkar det

För att kunna fly tillbaka genom den förhäxade spegeln som fångat dem i häxans slott måste deltagarna lista ut den magiska knackningen med åtta tal. Spelet består av åtta gåtor som alla ska ge ett tal. Varje gåta utspelar sig i ett rum på häxan Moira Spellatrix slott.

Varje gåta består av ett blad som beskriver bakgrunden till gåtan. På det bladet finns också en bård där det står vad man behöver för att lösa gåtan, till exempel ett brev, sex lappar osv. Det här är en viktig detalj – utan alla delar går gåtan inte att lösa. Det material som behövs för varje gåta göms eller läggs i rummet där gåtan ska lösas. Deltagarna behöver först hitta allt material för att sedan kunna lista ut vad de ska göra och hur gåtan ska lösas. Gåtorna är kryptiska och det står inte i klartext hur man kommer fram till lösningen. Att lista ut det är en del av svårigheten!

Som lekledare kan man reglera svårighetsnivån genom att använda, eller inte använda, de extra ledtrådskorten, genom att begränsa tiden i varje rum och genom att välja lättare eller svårare gömställen för ledtrådarna.

Har man många yngre ungdomar som spelar spelet kan man från början använda de extra ledtrådskorten så att spelet blir enklare, för de lite äldre kan man använda ledtrådskorten bara om de ”kör fast”.

escape game hemma

Rummen i häxans slott

Spelet går ut på att deltagarna ska ta sig runt i häxans slott och i varje ”rum” lösa en gåta. Har man utrymme kan man helt enkelt använda åtta olika platser i hemmet och låta hela huset vara häxan Spellatrix slott. Man kan då också i möjligaste mån använda de rum som motsvaras av rummen i slottet, ett sovrum, källaren, köket osv. Något tornrum har kanske inte så många av oss men då går det ju också bra med badrummet!

Man behöver så klart inte ha åtta olika rum, det är bara viktigt att varje gåta har ett avgränsat utrymme där deltagarna letar efter ledtrådar. Man kan till exempel också använda två rum som man byter mellan, efter spelets gång. Man börjar med att fixa de två första rummen. Medan deltagarna är i det andra rummet, byter man sedan det första rummet till det tredje osv.

Tips! När vi spelade detta hemma släckte vi ner i hela huset och hade bara enstaka ljus tända. Sedan lade vi ut gåtorna efter hand och markerade var nästa gåta skulle lösas med hjälp av några ljuslyktor med tända ljus. Så medan ungdomarna löste en gåta till exempel i köket, plockade lekledaren fram och gömde materialet till nästa gåta i sovrummet och tände ljus vid denna. Så när första gåtan var löst fick ungdomarna smyga genom det mörka huset och leta efter var ljusen lyste, detta gjorde det hela ännu mer stämningsfullt – och löste det praktiska på ett bra sätt, då kunde ordningen genom huset gå lite kors och tvärs utan att deltagarna hittade “fel” gåta.

Antal deltagare

Det här är ett mysterium som kräver en hel del klurande och då fungerar det bäst med lite mindre grupper deltagare så att alla kan vara delaktiga. En bra gruppstorlek är 3-6 personer. Är man flera kan man dela upp sig i mindre grupper som löser spelet – gåtorna behöver inte lösas i en särskild ordning så alla kan lösa gåtor samtidigt utan väntetid. Har man flera grupper kan det behövas flera uppsättningar av en del ledtrådar och gåtor – men det är bara att skriva ut så mycket som man behöver!

Början av spelet

Spelet ska helst börja vid en spegel, eller något som man låtsas vara en spegel. Släck ner och tänd levande ljus. Klä gärna spegeln med spindelväv!

Om man vill kan man göra en liten kul introduktion till spelet då deltagarna blir fångade av den förhäxade spegeln – för detta finns ljudeffekter för att skapa den rätta läskiga stämningen på en färdig spellista.  

Upplösningen

När deltagarna har hittat talen i den magiska knackningen kan de också med hjälp av en ledtråd försöka få med sig häxan Moira Spellatrix skatt, innan de försöker fly tillbaka genom den förhäxade spegeln.

När gruppen hittat skatten ska de gå tillbaka till spegeln där spelet började och försöka fly tillbaka genom den. Det gör de genom att knacka talen på spegeln – det blir lite spöklikt spännande att knacka och se om det är rätt! Är den magiska knackningen rätt kommer deltagarna tillbaka i sin egen verklighet – annars är de kvar på Den Andra Sidan, i häxans slott, för evigt… – men man kanske väljer att släppa ut dem så småningom 🙂

escape game ungdomar

Bara fantasin sätter gränserna!

Man kan spela spelet helt utan att anpassa miljön – det är kul att bara lösa gåtorna och lämna resten åt fantasin!

Men… den som vill kan så klart göra hur mycket som helst av rummen och miljön och pynta med spindelväv, benrangel och kokande häxkittlar! Vill man göra det extra läskigt kan man låta det vara ganska mörkt i rummen och låta deltagarna använda ficklampa, då blir det så klart också svårare att leta och man måste samarbeta för att lösa gåtorna så att några lyser medan andra läser och skriver.

Vill man gå ”all-in” har man utklädda personer som traskar omkring i ”slottet” och kanske en häxa som fångar dem som inte listat ut rätt knackning, eller jagar de som försöker fly. Bara fantasin sätter gränserna!

Vi har gjort en särskild spellista med bakgrundsmusik och ljudeffekter som man kan använda för att skapa den rätta läskiga stämningen. Början på spellistan passar bra till inledningen på mysteriet. Sedan är det blandat med bakgrundsmusik och ljudeffekter som kan köras i bakgrunden för hela spelet.

Spellistan kan du tjuvlyssna på redan nu: https://open.spotify.com/playlist/75FjvrSPpCHM3MUXFlozIE?si=ee4e34080f684453

escape game halloween

Ett perfekt escape game till Halloween!

Du beställer vårt Escape game på grapevine.nu – och får det levererat till dig per e-mail direkt efter beställning. Sedan är det bara att sätta i gång att planera, skriva ut, klippa och klistra. “Flykten genom den förhäxade spegeln” är ett superroligt och spännande escape game hela året runt – men passar kanske särskilt bra till höst och halloween!

Fixa en kul halloweenfest för ungdomarna, svårighetsmässigt passar det här från ca 12 år och uppåt – det här är ett kul och klurigt spel även om man är lite ”äldre”. Vill man ha halloweenfest för hela familjen funkar det här spelet också bra – yngre barn, ungdomar och vuxna med barnasinnet kvar kan lösa det tillsammans!

Läs mer och beställ vårt escape game “Flykten genom den förhäxade spegeln” här>>

Sending
User Review
4.38 (8 votes)