Så arrangerar du en rolig teambuilding!

teambuilding aktiviteter

Att skapa sammanhållning och trevlig stämning bland de anställda på en arbetsplats är viktigt både för att människor ska må bra på jobbet och för arbetsplatsens produktivitet. En glad arbetsplats är en framgångsrik arbetsplats helt enkelt! Att ordna en dag med teambuilding, kick off eller samarbetsövningar är ett riktigt bra sätt att få folk att lära känna varandra bättre, öka samarbetsförmågan och ge de anställda något lite extra roligt utöver de dagliga rutinerna.

Man behöver inte ha en stor budget, anlita eventföretag eller ens avsätta massvis med arbetstid för att göra en bra, rolig och nyttig teambuilding-aktivitet, det går utmärkt att fixa själv på några timmar och kanske kombinera med en trevlig after-work.

Här följer några förslag på roliga aktiviteter till teambuilding:

1. Lära känna varandra bättre: En sanning, två lögner

Dela upp gruppen i par och låt var och en berätta en sanning och två lögner om sig själv. Den andra i paret ska försöka gissa vad som är sant och vad som är falskt. Rotera så att man får möta många olika personer. Anteckna eventuellt resultatet och se vem som var bäst på att gissa!

2. Jobba tillsammans på nytt sätt: Samarbeta utan prat

Ge gruppen en uppgift, exempelvis att ställa sig i en rad med den som arbetat längs på arbetsplatsen i ena änden och den som arbetat kortast i andra änden. Detta ska gruppen klara av utan att prata med varandra, man får enbart använda gester och kroppsspråk!

3. Problemlösning och diskussion: Vilka saker ska räddas?

Berätta för gruppen att de befinner sig i ett brinnande hus, och ge dem en lista på saker som finns i huset. På x antal minuter måste de tillsammans bestämma vilka saker som är viktigast att rädda ur huset, och varför. Här får gruppen träna på att ha en gemensam diskussion och argumentera för olika saker, där det inte finns några givna svar som är rätt eller fel.

4. Lära känna varandra bättre: Vem har gjort vad?

Låt alla, innan ert teambuilding event, skicka in en liten sak om sig själv som de tror att ingen annan vet, t.ex. “Jag har åkt flotte nerför Dalälven”, “Jag kan hjula 30 gånger på raken”, “Jag snubblade och ramlade på väg upp för altargången på mitt bröllop”. Gör sedan en tipspromenad av de här påståendena med tre personer som svarsalternativ på varje fråga (alternativt ge alla en lista på alla som är med, och låt dem skriva sitt svar, utan svarsalternativ).

Gör tipspromenaden på papper eller använd grapevines gör-det-sjäv mobilquiz för att göra det hela med karta och frågor i mobilen – så slipper man sätta upp och ta ner lappar och man får ett färdigt resultat och slipper rätta.

5. Lär känna jobbet: Frågesport om arbetsplatsen

Gör en frågesport med kluriga frågor som handlar om den fysiska arbetsplatsen. Vilken färg har kaklet i köket? Hur många jobbar på IT-avdelningen? Hur många fönster finns det på hela kontoret? Vilken månad har flest anställda sin födelsedag?

6. Lös en mobiljakt eller ett klurigt quiz på vandrande fot!

Med mobiljakter och mobilquiz från grapevine.nu kan ni skapa ert eget event. Ni bestämmer när, var och hur långt och väljer aktivitet, allt fixas lätt på en liten arrangörssajt. Deltagarna använder en mobiltelefon per lag och följer en karta och svarar frågor på vägen från start till mål. Deltagarna ser bara en kartnål åt gången, så vill man kan man hålla slutdestinationen hemlig.

I ett mobilquiz svarar men på frågor utan att tävla på tid. Perfekt för teambuilding är “Klurigt & knepigt” som inte består av kunskapsfrågor utan av logiska klurigheter där laget behöver resonera sig fram till svar. Vill man ha ett mobilquiz med sommarkänsla finns det också “Ett lite klurigare sommarquiz”.

quiz i mobilen

I en mobiljakt tävlar lagen på tid (om man vill) och det hela har en kul story. I “Jorden runt på 80 minuter” handlar det om vilket lag som snabbast kan ta sig jorden runt, och på vägen svara på roliga frågor, och i “Spionjakten” ger man sig ut på jakt på två spioner som stulit en företagshemlighet.

Vill man istället för ett färdigt mobilquiz, göra ett eget kan man göra det med grapevines gör-det-själv mobilquiz, där arrangören gör frågor och laddar upp bilder.

7. Kommunicera mera: Beskriv och bygg

Dela in gruppen i små grupper. En person i varje grupp får se en färdigbyggd legoskulptur. Denna person ska sedan guida de övriga i gruppen att bygga en exakt kopia av skulpturen genom att beskriva den verbalt, utan att de får se den.

8. Gör en rolig poängjakt

Gör en poängjakt där det handlar om att lösa uppdrag tillsammans. Med grapevines poängjakter som är färdiga med 100 roliga uppdrag och som man löser i mobilen är det busenkelt att göra en egen poängjakt, när och var man vill! Varje lag behöver en mobil med app. I mobilen får de upp 100 blandade uppdrag som ska lösas genom att man tar ett foto eller gör en kort film. Det kan vara konkreta saker man ska hitta och fota, det kan vara mer abstakta saker och gåtor, och det kan vara roliga saker laget ska göra tillsammans. De olika uppdragen är värda olika många poäng, så förutom att lösa själva uppdragen, gäller det för laget att tänka strategiskt för att få ihop så många poäng som möjligt på den begränsade tiden.

Den som är lekledare styr spelet från en enkel arrangörssajt och är den som godkänner eller underkänner uppdragen, och kan kommentera bilder och filmer. Det finns flera olika poängjakter med olika teman, som är perfekta teambuilding aktiviteter!

Stadskampen är en poängjakt som görs i stadsmiljö – här behöver lagen röra sig runt om i stan och behöver också andra människors hjälp för att lösa uppdragen. Lagkampen är en poängjakt som kan göras nästan var som helst – den funkar t.ex utmärkat att göra på kontoret.

Appen räknar tid och poäng och när tiden är ute kan man kora en vinnare. Dessutom finns möjlighet att efter avklarad lek ladda ner alla lagens bilder och filmer – det kan bli ett riktigt roligt bildspel innan middagen på kick-offen!

9. Vem är bäst på test?

En kul teambuilding-aktivitet är att göra roliga tester – lite som på tv, men det måste vara anpassat för att kunna bli roligt utan tv-inspelning. Hitta själv på roliga tester som du tror passar sällskapet – eller ladda hem den färdiga lagtävlingen “Testat & Klart!” med 22 färdiga tester i färdiga brev. Har man teambuilding i samband med julfest i december finns en julig variant av “Testat & Klart!” med tester som alla passar att göra inomhus.

samarbetsövningar

10. Avslappnat umgänge: Dela en måltid!

Att ta paus i alla övningar och dela en lunch, fika eller middag är jätteviktigt för att bygga en bra gruppkänsla. Se till att bjuda på god mat, att de med specialkost får minst lika bra alternativ och att platsen lämpar sig väl för avslappnat umgänge. Lotta eventuellt ut platserna eller gör en bordsplacering så att alla inte bara sätter sig med sina ”vanliga” kollegor. Här finns tips om 10 roliga bordsplaceringslekar och här finna färdiga bordsplaceringslekar att ladda ner.

11. Spela lära-känna-bingo

En enkel och kul aktivitet där man får reda på en massa kul om varandra! Det hela handlar om att få bingo i påståenden som handlar om en själv. Man ska kryssa för sådant som stämmer, om man sovit på en strand, om man aldrig fått parkeringsböter, om man skrivit ett kärleksbrev eller om man kan laga en bearnaisesås från grunden och en himla massa andra roliga påståenden. Ladda ner ett färdigt fint lära-känna-bingo här>>

12. Lös en mordgåta

En lite annorlunda teambuildingaktivitet kan vara att lösa en mordgåta tillsammans! Man kan spela rollspel med utklädnad och manus. Då behövs det en del roliga förberedelser och alla går in i sin roll under några timmar. Här kan det vara svårt att vara allt för många, det funkar bäst och är roligast om alla får spela en avgörande roll i händelseförloppet. Här finns kluriga mordgåtor med rollspel: Teatermordet (11-15 pers), Teodor Toloffs Testamente (10-15 pers) och Mord på Menyn (6-8 pers).

Man kan också lösa en lite enklare mordgåta som inte kräver skådespelarinsatser och utklädnad av deltagarna. Den här typen av mordgåta är trevlig att göra i samband med en middag. Här läses helt enkelt några kortfattade kapitel upp och det handlar om att lista ut detaljer om mordet, motiv och till sist mördare. För teambuilding så gör man så klart detta i lag som tillsammans får diskutera och komma fram till en trolig lösning. Här finns enkelt genomförbara mordgåtor med olika teman; Maffiamordet, Mordet på Mystery Manor, Halloweenmordet på Haunted House, En livsfarlig jul, Mord vid Midsommar, Mordet på pensionat Geisthof och Faraos förbannelse – mordgåta i Dödens dal

13. Gör skillnad tillsammans!

Gruppövningar och samarbetsaktiviteter behöver inte alltid vara fokuserade på arbetsplatsen eller jobbet man gör där. Något som kan bli en fin och sammansvetsande upplevelse är att låta arbetsgruppen göra ett volontärarbete tillsammans. Slå in julklappar till Stadsmissionen eller städa en strand är exempel på saker som känns både roliga, skapar ombyte från vardagsrutinen och är meningsskapande för dem som gör aktiviteten. Läs t.ex. mer om att plocka skräp hos “Håll Sverige rent”. Att det dessutom bidrar till något gott i samhället är naturligtvis en jättebonus.

teambuilding aktiviteter

14. Musikquiz

En trevlig aktivitet att kanske avsluta en teambuilding-aktivitet med är ett musikquiz, som kan kombineras med förfriskningar eller en middag. Musik är alltid trevligt och skapar mysig stämning. Om ett quiz ska funka för teambuilding är det viktigt att det är blandat och har mer än bara musikfrågor i en viss genre – det måste finnas något för alla, så att alla kan vara delaktiga! Grapevines musikquiz har en massa musik men också alltid fyndiga och varierade följdfrågor så att det finns något klurigt för alla.

Bra musikquiz för teambuilding är t.ex. årets aktuella sommarquiz, ett kul musikquiz som tar deltagarna på en musikalisk resa jorden runt, ett musikquiz med after-work tema, musikquizet Vem där? som handlar om namn i låtar och människor som bär detta namn eller ett superkul musikquiz med tv-intron där det underlättar om man är lag med blandade åldrar.

Sending
User Review
5 (2 votes)