muikquiz

Musikquiz – rolig underhållning på fest, middag och after-work!

Ett musikquiz är ofta den optimala underhållningen till en fest eller middag. Musik i sig engagerar och sätter också stämningen på festen, och musik gör en frågesport lättsam och underhållande. Ingen vill gå på fest och bli utsatt för ett kunskapsprov av det allvarligare slaget!

Ett musikquiz passar vid många tillfällen! Från en fest med en tidsepok som tema till en födelsedagsfest, en after-work med kollegorna eller en enkel middag hemma. Så klart kan man också höja stämningen vid årets alla högtider med ett musikquiz med säsongens musik, jullåtar till julfesten och sommarplågor till sommarfesten.

Att göra sitt eget musikquiz är kul – men kan vara ganska tidskrävande. Ett  musikquiz får gärna  innehålla mer än bara musik. Om man gör ett musikquiz som bara handlar om musik och ställer frågor om låttitlar och artister kan det bli ganska präglat av den egna musiksmaken och det blir lätt ett quiz som kanske inte passar alla, naturligtvis beroende på vem som ska delta. Har du en blandad skara gäster så var noga med att också blanda musiken och musikstilarna. Mormor kanske inte har så mycket att tillföra om musikquizet endast handlar om de senaste radiohitsen.

Quiz med tema

Ett bra sätt att göra ett musikquiz roligt för alla är om det har ett tema och sedan blandar musikfrågor med relaterade kunskapsfrågor. Då får även de som inte är så musikintresserade en chans och kan briljera på andra områden. Ett varierat quiz gör också att det blir roligare att tävla i lag, där alla får bidra med något. Blanda gärna människor med lite olika intressen och olika ålder i  lagen som tävlar i musikquizet. Ju fyndigare kopplingar mellan musikquizets tema, låtarna och följdfrågorna desto mer underhållande blir quizet. Deltagarna får gärna behöva fundera ett tag – vad har den här låten med quizets tema att göra, och hur hänger följdfrågan ihop med låten – då blir det kul!

Man kan så klart ha vilket tema som helst på ett musikquiz – men de är mer eller mindre tidskrävande att göra. Det är inte svårt att hitta låtar till ett 80-talsquiz, koppla sedan på frågor om händelser, modedetaljer, mat, filmer och mycket mer från 80-talet så har du ett färdigt 80-talsquiz som sätter stämningen på en 80-talsfest och knyter samman festen på ett perfekt sätt!

Några saker att tänka på när man gör ett eget musikquiz

Lägg ner tid på frågorna. Blanda svårighetsnivå och vilka typ av kunskaper som behövs. Tänk på vem du gör quizet för. Det är inte du som ska briljera med dina kunskaper , det är dina gäster som ska ha roligt!

Gör ett tydligt svarsformulär. Gärna med en rad för varje svar om du ställer fler följdfrågor till samma låt. Det är viktigt att det framgår hur många svar som ska ges och hur många poäng svaren ger. Räkna t.ex inte namnen på två artister som gjort en låt som ett svar, då kan det bli diskussioner, om någon har ett namn rätt och ett namn fel. Det hela ska vara enkelt och tydligt.

Gör ett bra facit att rätta efter. Och kolla, och dubbelkolla, svaren. Det måste vara rätt. Kanske har du någon i bekantskapskretsen som gärna ifrågasätter, då ska du veta, inte tro, vad som är rätt. Hittar du ett musikquiz någon annan gjort, kolla att det är aktuellt och att svaren är rätt.

Gör gärna en fin layout på ditt svarsformulär så att det blir mer “fest” än prov i skolan.

Färdiga musikquiz

grapevine.nu har färdiga, fyndiga musikquiz på teman som kanske kräver lite mer knåpande, så vill man spara tid och slippa göra själv, kan det vara en idé att köpa ett färdigt musikquiz med spellista, frågor, svarsformulär och facit. Man beställer färdiga musikquiz som levereras direkt med mail. Quizet kommer som en fil och man skriver sedan ut så många svarsformulär etc. som man behöver beroende på antalet gäster.  Musikquiz kostar normalt 149 kr – det blir en ganska låg timpeng om man ska göra sitt eget musikquiz!

Här kan du läsa mer om färdiga musikquiz>>

quiz grapevine

Musikquiz för temafester

Grapevines musikquiz är underhållande och blandade, och passar alla! Det känns – och ser ut som – festunderhållning. Quizande gjort lite mindre “nördigt” och lite roligare!

Här är några favoriter bland musikquizen:

Musikquiz Jorden runt. Passar bra till vilken after-work, middag eller fest som helst. Res runt jorden med musikens hjälp!

Musikquiz After-work. Ett musikquiz är perfekt som underhållning på en after-work, konferens och kick-off. Och det här är quizet som är gjort för ändamålet. Kul och fyndigt!

3 exempel på frågor:

Låt:She Works Hard For The Money / Donna Summer
Vad heter artisten?
I en klassisk film från 1988 ser vi Melanie Griffith som sekreteraren Tess McGill som kämpar för att göra karriär. Vad heter filmen?

7 låtar: TV-serier – Vilka yrken?
Det här är alla signaturmelodier till kända tv-serier som utspelar sig på arbetsplatser. Vad heter tv-serierna och vilken typ av arbetsplats förknippas med serien?

Låt: Working On The Highway | Bruce Springsteen
Vem är artisten och vilket är hans smeknamn?

2004-2015 kunde man i USA se Donald Trump i en dokusåpa där det handlade om för deltagarna att få anställning i hans företag. Vad kallades TV-showen?

musikquiz färdigt

Musikquiz till babyshower, dop eller barnets 1-årskalas för släkt och vänner. Låtarna handlar om föräldrar och barn, och om kärleken till ett barn. Massvis med kul följdfrågor!

Musikquiz till födelsedagsfesten. Ett musikquiz som funkar oavsett om du fyller 30 eller 70 och till dina gäster i alla åldrar. Temat är födelsedag och livsglädje!

Musikquiz till grillfesten. Härligt lagom långsökt! Temat är grill, glöd och något som brinner… Följdfrågorna handlar om allt från mat till historia – med grilltema så klart!

musikquiz med facit

Halloweenmusikquiz. Läskigt roligt med musik som sätter Halloweenstämningen. Följdfrågorna handlar så klar tom allt läskigt som har med Halloween att göra, möt vampyrer, häxor och varulvar…

Musikquiz till Oktoberfest. Hur många tyska hits kan du och dina gäster? Väldigt många mer än ni tror. Fördjupa er i vårt södra grannland och en Oktoberfest-tradition som handlar om öl, korv och gemütlichkeit!

Musikquiz: Vem där? Ett kul quiz där det först handlar om att komma på vilket namn som finns i låten och sedan svara på följdfrågor om personer som burit namnet. Klurigt & kul!

Musikquiz: TV-quiz. Kommer dina vänner ihåg ledmotiven till de här klassiska tv-serierna? Härlig nostalgi och inte så enkelt som man kanske först tror – och med roliga följdfrågor så klart!

musikquiz frågor

Svenska klassiker. Så klart! Jättesvenskt! Passar till alla våra svenska högtider.

Sedan har vi alla quiz som passar till säsong så klart, jul, sommar, påsk… – ett perfekt sätt att “boosta” stämningen och fira lite extra!

Här hittar du alla färdiga musikquiz och andra quiz och frågesporter>>

frågesport jul
Sending
User Review
4.3 (20 votes)