När man ordnar barnkalas är det ofta bra att bjuda på lite mat, inte bara sötsaker. Vad ska man då bjuda på. Klassisk mat till barnkalas är ju t.ex korv och hamburgare men det finns andra enkla och roliga alternativ! Har man ett temakalas är det så klart kul att bjuda på mat som passar temat. Kika under mina tips till olika temakalas för förslag på mat som passar!

10 tips på mat till barnkalas:

Korv med bröd

En klassiker! Gör det mer spännande för de yngsta genom att göra en korvkiosk i kartong och ge dem låtsaspengar att handla för. Erbjud olika tillbehör som ketchup, senap, bostongurka, rostad lök. För de äldre erbjud en korvbuffé med olika sorters korvar och olika tillbehör. Kanske att grilla själv? Har man kalas i skogen, tälj pinnar och grilla och gör pinnbröd!

mat till barnkalas

Hamburgare

Också en barnkalasklassiker. Gör gärna egna pannbiffar med lite god kryddning, med kött eller vegetariska – eller både och! Gör en buffé där barnen får göra sin egen burgare med sallad, tomat, saltgurka och smörgåsgurka, ketchup, senap och dressing, ostskivor och bacon. Gör gärna egna pommes eller klyftpotatis till. Har man kalas utomhus på sommaren, grillar man så klart hamburgarna.

Buffé!

Bjud på en buffé anpassad efter barnens ålder. Olika typer av plock och buffé är bra – då kan alla äta precis det de själva vill, och det blir enkelt att ta hänsyn till allergier och specialkost. På buffén kan det finnas köttbullar och prinskorvar, grönsaksstavar, gott bröd, antipasti som salami och skinka, oliver, köttfärspaj, pastasallad, krustader fyllda med räkost och räkor på, snittar med äggsallad, ostkuber, klyftpotatis med aioli, kycklingklubbor eller spett, ett fat med uppskuren frukt eller fruktspett och mycket mer – fyll på med sådant du vet att barnen gillar!

barnkalas mat

Chili con / sin Carne

Vill man bjuda på något riktigt matigt som är enkelt att förbereda i stora mängder, gör ett storkok med chili, har du gäster som äter vegetariskt är det enklat att göra både med och utan kött. Servera i skålar med bröd, tortilla och / eller nachos.

Pulled pork

Enkelt att förbereda i stora portioner. Servera i pitabröd med grönsaker, syltad rödlök och vitlöks- / yoghurtsås och hummus.

Köttbulls- och korvspett

Enkelt att bjuda på och äta, om man t-ex har kalas utomhus. Lika goda kalla som varma! Kan också med fördel läggas på grillen. Trä köttbullar och prinskorvsbitar och grönsaker (cocktailtomater eller paprikabitar) på trägrillspett. Servera med nachos och grönsaksstavar med dipp.

Tacos

Många barns favorit som inte bara passar till fredagsmyset. Variera köttfärsblandningen med kyckling för fajitas – och så alla de klassiska tillbehören så klart!

Sushi

För de lite äldre barnen är sushi ett både enkelt och gott alternativ! Gör egen eller köp färdig!

Varma mackor

Bjud på något så enkelt som varma mackor – här är det lätt att göra många olika alternativ, både med kött och vegetariska! Gör flera olika sorter med skinka och ost, med champinjonstuvning, med salami och brie, med tomat och ost, med köttfärssås och ost osv. Servera med cornichons, cocktailtomater och skuren frukt. Mysigt till pyjamaspartyt!

barnkalas mat

Asiatisk!

Jag förespråkar buffé och plock igen – men man kan ju så klart ha ett litet tema på buffén också, varför inte asiatiskt! Bjud på vårrullar och kycklingspett – båda enkelt att värma i ugnen. Kycklingspett kan man göra med olika kryddning, både satay (OBS! Om du är säker på att du inte bjudit nötallergiker) och med t.ex. teriaki. Servera med wokade nudlar – som är enkelt att göra mycket av. Lägg till grönsakstavar och servera med soja, sötsur sås och jordnötssås.

Dryck, godis och annat gott! Här har jag skrivit  8 små festliga tips till barnkalaset>>

Sending
User Review
4.67 (15 votes)