När man ordnar barnkalas är det ofta bra att bjuda på lite mat, inte bara sötsaker. Vad ska man då bjuda på. Klassisk mat till barnkalas är ju t.ex korv och hamburgare men det finns andra enkla och roliga alternativ! Har man ett temakalas är det så klart kul att bjuda på mat som passar temat. Kika under mina tips till olika temakalas för förslag på mat som passar!

10 tips på mat till barnkalas:

Korv med bröd – klassisk mat på kalas för de yngre barnen

En klassiker! Gör det mer spännande för de yngsta genom att göra en korvkiosk i kartong och ge dem låtsaspengar att handla för. Erbjud olika tillbehör som ketchup, senap, bostongurka, rostad lök. För de äldre erbjud en korvbuffé med olika sorters korvar och olika tillbehör. Kanske att grilla själv? Har man kalas i skogen, tälj pinnar och grilla och gör pinnbröd!

mat till barnkalas

Hamburgare – mycket uppskattad barnkalasmat

Också en barnkalasklassiker. Gör gärna egna pannbiffar med lite god kryddning, med kött eller vegetariska – eller både och! Gör en buffé där barnen får göra sin egen burgare med sallad, tomat, saltgurka och smörgåsgurka, ketchup, senap och dressing, ostskivor och bacon. Gör gärna egna pommes eller klyftpotatis till. Har man kalas utomhus på sommaren, grillar man så klart hamburgarna.

Buffé! – smidigt för både gästerna och värden

När du planerar en buffé anpassad efter barnens ålder är det bra att tänka på att erbjuda olika typer av plock och buffé som passar för alla. På detta sätt kan alla äta precis vad de själva vill och det blir lätt att ta hänsyn till allergier och specialkost. På buffén kan du erbjuda klassiska favoriter som köttbullar, prinskorvar, grönsaksstavar och gott bröd. Men varför inte också lägga till spännande rätter som antipasti med salami och skinka, oliver, köttfärspaj, pastasallad, krustader fyllda med räkost och räkor, snittar med äggsallad och ostkuber.

För att lägga till en hälsosam touch till buffén kan du inkludera fruktspett eller ett fat med uppskuren frukt. Fruktsallader, fruktbufféer och fruktspett är en perfekt dessert för både vuxna och barn. Genom att använda färgglada frukter som jordgubbar, vindruvor, melon och ananas kan du skapa en festlig och aptitretande presentation. Om du vill göra det ännu roligare för barnen kan du bjuda in dem att göra sina egna fruktspett med hjälp av små träspett.

När du planerar en buffé för barnen, var inte rädd för att experimentera med olika rätter och smaker. Fyll på med sådant du vet att barnen gillar och överraska dem med nya rätter som de kanske aldrig har provat tidigare. Med en buffé anpassad efter barnens ålder och smak, kommer du att ha ett enkelt och roligt sätt att bjuda på mat för både små och stora gäster.

barnkalas mat

Chili con / sin Carne – mycket uppskattat på kalas

Vill man bjuda på något riktigt matigt som är enkelt att förbereda i stora mängder, gör ett storkok med chili, har du gäster som äter vegetariskt är det enklast att göra både med och utan kött. Servera i skålar med bröd, tortilla och / eller nachos.

Pulled pork – lyxigt och ett säkert kort

Enkelt att förbereda i stora portioner. Servera i pitabröd med grönsaker, syltad rödlök och vitlöks- / yoghurtsås och hummus.

Köttbulls – och korvspett – ett roligt sätt med spett

Enkelt att bjuda på och äta, om man t-ex har kalas utomhus. Lika goda kalla som varma! Kan också med fördel läggas på grillen. Trä köttbullar och prinskorvsbitar och grönsaker (cocktailtomater eller paprikabitar) på trägrillspett. Servera med nachos och grönsaksstavar med dipp.

Tacos – något barnen aldrig tröttnar på

Många barns favorit som inte bara passar till fredagsmyset. Variera köttfärsblandningen med kyckling för fajitas – och så alla de klassiska tillbehören så klart!

Sushi – när de lite äldre barnen själva får bestämma

För de lite äldre barnen är sushi ett både enkelt och gott alternativ! Gör egen eller köp färdig!

Varma mackor – alltid uppskattat på kalas

Bjud på något så enkelt som varma mackor – här är det lätt att göra många olika alternativ, både med kött och vegetariska! Gör flera olika sorter med skinka och ost, med champinjonstuvning, med salami och brie, med tomat och ost, med köttfärssås och ost osv. Servera med cornichons, cocktailtomater och skuren frukt. Mysigt till pyjamaspartyt!

barnkalas mat

Asiatisk! – Så gott och uppskattat av de flesta

Jag förespråkar buffé och plock igen – men man kan ju så klart ha ett litet tema på buffén också, varför inte asiatiskt! Bjud på vårrullar och kycklingspett – båda enkelt att värma i ugnen. Kycklingspett kan man göra med olika kryddning, både satay (OBS! Om du är säker på att du inte bjudit nötallergiker) och med t.ex. teriaki. Servera med wokade nudlar – som är enkelt att göra mycket av. Lägg till grönsakstavar och servera med soja, sötsur sås och jordnötssås.

Dryck, godis och annat gott! Här har jag skrivit  8 små festliga tips till barnkalaset>>

Sending
User Review
4.79 (14 votes)