Det är något särskilt med en skattjakt! Att ordna med en skattjakt på barnens fest eller på barnkalas brukar nästan alltid vara uppskattat, både av de yngsta och de lite äldre barnen. Det är inte bara godisskatten som väntar efter löst skattjakt utan också självaste jakten som är kul. Dessutom är en ordentlig, uppstyrd barnkalaslek ofta en bra sak på barnkalas, då blir det ofta mindre stökigt och roligare än att bara släppa loss barnen med “fri lek” – och dessutom ett kalas att minnas som skiljer sig lite från mängden!

Här är några saker att tänka på om du ska ordna en rolig skattjakt:

  • Anpassa skattjakten efter barnens ålder. För de yngsta ska det hela inte vara för långt och heller inte för svårt, då tappar de lätt koncentrationen någon stans på vägen. Man kan göra skattjakten i form av ledtrådar, foton på platser / ställen som barnen ska hitta eller med enkla gåtor och utmaningar som ska lösas på vägen. För de lite äldre barnen får det hela gärna vara lite mer utmanande med uppdrag och klurigheter som ska lösas på vägen.
  • Den ambitiöse hittar så klart också på en historia till skattjakten och anpassar den efter ett eventuellt tema på kalaset, med en piratskattjakt eller en skattjakt med superhjälteutmaningar.

Här finns tips till temakalas detektivkalas, piratkalas, superhjältekalas & djungelkalas.

  • Anpassa svårigheten i skattjakten efter hur många barn du har som ska lösa den. Ju fler barn desto mer ”fart” i skattjakten, dels på grund av tiden det hela tar, men också för att det är svårare att koncentrerar sig och för alla att bli involverade om det är fler barn. Har du färre barn kan det funka bättre att lägga mer tid på gåtor och klurigheter
  • Har du många barn på ett kalas, gör en skattjakt som funkar för flera grupper av barn och dela upp barnen i mindre grupper. Då är det dock viktigt att tänka igenom slutet på skattjakten så att varje grupp får hitta sin egen skatt – det är ju inte kul om en annan grupp hunnit före. Detta kan man göra genom att t.ex ha en unik sista ledtråd till alla lag och olika gömställen för skatten.
  • Ledtrådar kan vara i form av ledtrådar till platser, till saker eller vara gåtor.
  • Utmaningar och klurigheter kan vara labyrinter, chiffer, matematiska uppgifter, logik, eller mer praktiska saker som att hitta saker, lägga ett pussel, gå balansgång, ta ner något ur ett träd osv.
  • Slutet på skattjakten är ju så klart viktig – då ska själva skatten hittas! På barnkalas passar det så klart bra att skatten är de obligatoriska godispåsarna. Lägg dem i en skattkista – det är enkelt att göra en egen kista av en kartong – låt födelsedagsbarnet vara med och måla den med vattenfärger! Det kan ju vara lättare och svårare att komma år skatten, för de små barnen är det nog att rekommendera att det är enkelt och går snabbt – en godispåse är ju allvarliga saker. För det lite äldre kan det vara svårare – är du riktigt klurig sätter du kombinationshänglås på skattkistan och gör en skattjakt som går ut på att lösa gåtor och hitta siffror som blir en sifferkombination som låser upp skattkistan! Har man skattjakt i ett annat sammanhang kan en stor skål med popcorn toppad med chokladguldpengar bli en perfekt skatt. Till äggjakten är det så klart ett påskägg och till julfesten kanske nötter, ischoklad, knäck och skumtomtar!

Färdiga skattjakter

Att göra en egen skattjakt är jättekul men det kräver lite tid och eftertanke – allt beroende på ambitionsnivå. Vill man har en skattjakt som blir en ordentlig aktivitet på barnkalaset så behöver man kanske lägga ner lite tid på att hitta på ledtrådar, gåtor och klurigheter. Ju äldre barnen blir desto högre krav ställs det, när de blir “mini-teens” är det ju viktigt att det hela inte är för barnsligt eller, ve och fasa, att mamma eller pappa har hittat på något som är “pinsamt”!

Att köpa en färdig skattjakt kan vara lösningen om fantasin eller tiden tryter. På grapevine.nu finns massvis med olika skattjakter att välja bland. Man beställer, laddar hem och skriver själv ut allt som behövs. En snabb och enkel lösning!

skattjakt

Det finns allt från enkla skattjakter med ledtrådar, där en ledtråd leder till en annan osv. De finns med bilder för de yngsta, för inomhus och utomhus.

Det finns också en hel mängd temaskattjakter för olika kalas, från prinsessor och älvor till pirater och superhjältar som kanske passar bäst till de yngre barnens kalas. Det finns också skattjakter med tema detektiver eller där man löser t.ex. “Hotellmysteriet” eller “Skogsmysteriet”.

Läs mer om skattjakter och se alla varianter här>>

Har barnen hunnit bli lite äldre kan man istället prova en skattjakt med uppdrag, ett “Escape game” eller en skattjakt som man löser i mobilen och där lag kan tävla mot varandra på tid.

Här finns skattjakter och andra mysterier för de lite äldre>>

Så här funkar en mobilskattjakt>>

Sending
User Review
4.57 (14 votes)