Dinosaurier är omåttligt populära hos de flesta barn i en viss ålder. Såklart blir ett barnkalas med dinosaurietema en stor succé! Här tipsar vi om idéer som gör kalaset roligt och minnesvärt!
Var håller man ett dinokalas?
Ett kalas med dinosaurietema kan man ha var som helst. Både utomhus och inomhus fungerar fint, och det går att anpassa till både små och stora lokaler.
För vem passar ett dinosauriekalas?
Det är väl framför allt de lite yngre barnen mellan 4–8 år som går igång på dinosaurier, men intresset kan hänga med långt upp i åldrarna och eftersom temat är så brett kan det anpassas bra efter ålder. Man kan välja att vinkla temat mot antingen gulligare och snällare färgglada dinosarier för yngre eller de mer nervkittlande, läskiga rovdjuren à la Jurassic Park för barn i de äldre åldrarna.
Hur fixar man ett kalas med dinosaurietema?
Inbjudan
Såklart ska det synas redan på inbjudningskortet vad för tema det handlar om! Klipp ut ett stort dinosauriefotavtryck i färgat papper och skriv inbjudan på! Nedan finns en mall till dinofotspår att skriva ut!
Här kan du ladda ner ett fint inbjudningskort i word (som passar till grapevines skattjakt Dinosauriemysteriet)>>
Dekorationer
På dinosauriekalas ska det ju vara lite djungelkänsla, sådär som det var på dinosauriernas tid! Stora krukväxter och lianliknande girlanger i taket ger den rätta förhistoriska stämningen. Man kan också klippa ut stora blad i grönt papper och hänga från taklampan eller lägga på bordet. En palm gör du av stora gröna blad i papper och bruna ballonger som kokosnötter!
Satsa på ett färgtema i grönt, brunt och beige för att haka på djungelkänslan med gröna ballonger och gröna engångsartiklar. Använd ett naturfärgat presentpapper som duk eller löpare och rita stora dinofotspår på.
En kul detalj kan vara att klippa ut stora dinofotspår i papper och lägga på gången upp till ytterdörren eller i trappen upp till lägenheten – följ fotspåren till kalaset…
Lekar och aktiviteter till dinosauriekalas
– En piñata i form av en dinosaurie gör garanterat succé.
– Leta efter små plastdinosaurier som har gömts i huset / i sandlådan / i trädgården osv. Eller om du vill göra det lite mer avancerat och har tid att förbereda så gjuter du in en liten plastdinosaurie i gipsägg och låter sedan barnen knacka sönder dem och hitta dinon!
– Förvandla ballonger till dinosaurier genom att tejpa eller limma på ben, svans och huvud utklippta i papper! För mindre barn kan man ha fixat kroppsdelarna i förväg och hjälpa till med monteringen.
– Sätt svansen på en dinosaurien (med samma princip som man sätter knorren på grisen).
– Ansiktsmålning! Är du någorlunda bevandrad med pensel och färg förvandla alla kalasgästerna till dinosaurier med ansiktsmålning! I vårt pinterestalbum har vi samlat lite inspiration till design!
Skattjakt i dinosauriernas värld!
Vill man maxa dinokalaset så ska barnen så klart också ge sig ut på ett äventyr i dinosauriernas värld! Hitta på själv eller ladda hem en färdig skattjakt från grapevine.nu!
I dinosauriemysteriet får barnen möta den busiga Pterodactylusungen Polly som har gömt Maiasauramamman Majas sex ägg – hon behöver barnens hjälp att hitta äggen innan de kläcks! Det hela börjar med en historia, barnen får sedan en ledtråd (eller följer en karta) till en första gåta som måste lösas för att hitta det första ägget. Så fortsätter man till dess att alla ägg är hittade! Skattjakten finns i två varianter för olika åldrar, en som passar de yngsta ca. 4-6 år och en för barnen som börjat skolan och kan läsa och räkna, ca 7-10 år.
Skattjakten är färdig och du får allt som behövs – det är bara att ladda ner och skriva ut. Förberedelserna är enkla och du får ett enkelt spelschema som du använder för att organisera det hela.
Läs mer och ladda ner Dinosauriemysteriet här>>
Mat & Dryck till dinolovers!
Till dinosauriekalaset passar mat som vi associerar till djungel och vildmark. Frukt och grönsaker på spett eller på ett stort fat är både gott och vackert färgglatt. Skär ut dinofotsteg i vattenmelon och sätt ytterst på ett fruktspett!
Korv och köttbullar eller vegetariska bollar kan också med fördel träs på spett för rätta vildmarkskänslan. Varför inte dela upp maten på olika fat och märka upp den med fina bilder och skyltar: köttätande T-rex vakar över korvarna, växtätande enorma brachiosaurus märker ut frukt och grönt och ”sötsakosaurius” hittar man vid efterrätten.
Kakor och tårtor i form av olika dinosaurier eller dekorerade med jätteödlor är såklart en riktigt rolig detalj på temakalaset. Tårtbottnar kan skäras till och formas till en ödleform och dekoreras med färgad grädde och godis. Eller baka småkakor och gör ett dinofotsteg i dem.
En riktig succé till dinokalas är så klart en eldsprutande vulkan till tårta! Gör en tårta i form av en vulkan, gärna dekorerad med plastdinosaurier och marsipanpalmer. Låt orangefärgad glasyr rinna ner från toppen som lava. Gör ett hål i toppen på den vulkanformade tårtan och sätt s.k. isfacklor inuti. Eller stick ner tomtebloss i toppen på vulkanen. Tänd på strax innan servering!
Mer inspiration till dinosauriekalas
Kika på vårt pinterestalbum för mer inspiration!