Vad är Escape Games & Escape Rooms?

escape game

Vad är ett Escape Game eller Escape room?

Escape games, escape rooms, exit games, brakeout games eller adventure games – rolig aktivitet har många namn! Dessa “utbrytarspel” har blivit otroligt populära under senare år. Ett escape game är ett underhållningskoncept där det handlar om att en grupp människor ska ta sig ut ur ett eller flera rum – riktigt eller fiktivt – genom att lösa en massa klurigheter. Ofta har “rummen” olika teman, det kan vara Sherlok Holmes kontor, en mumies egyptiska grav, en fängelsecell eller något annat lika fantasifullt. Det roliga är dock att dessa event-escape-games det är något man gör IRL – inte på datorn – och tillsammans med vänner, kollegor eller familj.

Var finns det Escape games?

Lokaler med fysiskt uppbyggda rum har dykt upp som svampar ur jorden och finns idag i de flesta större städer. Då är speltiden ofta 60 minuter och tiden att “bryta sig ut” begränsad. Vi på grapevine har också lösningar för att göra sitt eget escape game hemma eller i en lokal, om man inte har tillgång till ett escape room i sin stad, eller kanske en lite tightare budget – eller bara för att man tycker det är roligare att göra själv!

För vem är ett Escape game en rolig aktivitet?

Ett brakeout games är kul för nästan alla! Naturligtvis ska svårighetsnivån vara anpassad efter de som ska lösa det hela, barn behöver ett escape game för barn och ett escape game för vuxna ska så klart vara klurigare.

Escape games används ofta som teambuildingaktiviteter och är utmärkt för detta. Gruppen måste samarbeta och tillsammans hitta lösningar för att lyckas med uppgiften. Escape games är därför perfekt som företagsevent men också för en grupp vänner som vill göra något kul tillsammans. Escape games för barn är riktigt kul för barnkalas!

Hur går det till i ett Escape game?

En lekledare berättar först om utmaningen – i ett riktigt roligt escape game ska det ju så klart finnas en spännande “story”. Man får då reda på varför man är “inlåst” och varför man måste ta sig ut. Ofta får man också lite instruktioner om hur man ska tänka. Olika escape rooms är uppbyggda på olika sätt men ofta behöver man leta upp ledtrådar och så ska man använda en stor portion logik för att hitta en lösning på en eller flera gåtor som leder fram till att man kan ta sig ut ur sitt låsta rum.

Typiskt brukar man vara upp till 5-6 personer i ett rum, det hela tar runt en timme att lösa och kostar runt 300 kr/ person.

Några vanliga och återkommande moment och utmaningar i ett Escape Game:

  • En låst dörr som öppnas med nyckel eller ett lösenord som man ska klura ut.
  • Hänglås med nycklar eller kombinationslås dvs sifferkoder som man hittat delar av i rummet.
  • Många Escape Games består av flera rum som ska klaras av innan tiden är ute.
  • Dolda utrymmen med nya ledtrådar eller till och med dolda dörrar.
  • Om det är ett avancerat Escape Room kan dolda dörrar öppnas från ett kontrollrum för att styra att gruppen går in i nästa rum.
  • I en del Escape Rooms har man övervakning och kontrollrum så att lekledaren kan ge extra ledtrådar vid behov och även skoja lite med laget som är under tidspress.

Escape games hemma!

Det är så klart kul med ett rum uppbyggt för syftet och det är kul att för et timma traska in i en riktig fantasivärld!

men ibland kan det vara långt till ett kul escape room och det kan bli ganska dyrt om man ska göra det som privatperson. Vill man ha ett escape room på kalaset eller festen för barn och ungdomar kan det också bli en ganska mastig budget när alla kompisar ska bjudas. Och ibland är det bara roligare att göra själv… Är du kreativ och har gott om fantasi är det bara att hitta på en rolig historia och använda egna idéer för knepiga ledtrådar, och skapa ditt eget Escape game!

Vill du ha lite hjälp på vägen har vi på på grapevine också skapat några buskul escape games för barn och ungdomar som kan göras hemma, i en lokal eller till och med utomhus. Våra Escape games är klurigt utformade med en spännande historia och knepiga gåtor och utmaningar som ska lösas – allt detta är färdigt och bara att skriva ut. Sedan är det upp till dig att organisera det hela, i ett eller flera rum eller på “stationer” beroende på var du vill genomföra det hela och för hur många barn, om de gör det i en eller flera grupper. Tydliga instruktioner medföljer och du sätter själv ambitionsnivån – vill du förvandla hela hemmet till “det hemsökta huset” i vårt escape game “Flykten från det hemsökta huset” eller till ett rymdskepp i “Space Escape” “så gör du det, men det går också bra att göra det hela lite enklare – och det blir superkul ändå!

I två av våra Escape games får barnen också en gedigen utbildning, på Spionskolan S.P.Y.S eller Hallows skola för häxeri och magi – först ska de förbereda sig, som hemliga agenter respektive trollkarlar och häxor, innan de löser de spännande uppdragen!

Vi har flera escape games med olika teman, anpassade för barn och ungdomar i olika åldrar.

Se alla våra Escape games och mysterier här>>

escape game för barn
Sending
User Review
4.23 (13 votes)