quiz och frågesport

Bästa festleken?

Quiz och frågesporter är kul – och en ett quiz eller en frågesport som festlek är nästan alltid trevligt! Om man vill göra något litet utöver det vanliga vid en middag eller fest är ett quiz kanske den enklaste formen av festlek – och det brukar uppskattas av de flesta. Mer fysiska och “flåsiga” festlekar uppskattas inte alltid av gästerna som kanske klätt sig i klänning och höga klackar.

Ett quiz kan man göra på många olika sätt, det finns appar och frågesporter man kan kör upp på tv:n. Det kan funka om man är ett gäng kompisar eller den närmaste familjen som kan krypa upp i soffan tillsammans. Men om man ska ha ett quiz som festlek vill man kanske mer göra det som ett pubquiz – där det blir en social aktivitet som man samlas kring, utan skärmar.

Ett quiz är också ett kul sätt för gäster på en fest att lära känna varandra bättre. Dela in gästerna i lag tillsammans med andra som de kanske inte känner så väl. När de tillsammans ska lösa ett quiz lär de sig snabbt om varandras intresseområden.

Vad ska quizet handla om?

Ett quiz kan handla om precis vad som helst – och kan användas för att förstärka ett tema på festen, t.ex frågor förknippade med julen till julfesten, eller frågor om spöken, monster och andra läskigheter till Halloweenfesten. Musikquiz eller i alla fall quiz med lite musikfrågor blandat med annat gör quizen mer underhållande och stämningsskapande.

Att göra ett eget quiz

Gör du ett eget quiz tänk på att göra frågor som underhåller dina gäster – och inte som lätt kan hända, ett quiz där du briljerar med egna kunskaper. Fundera på vilka dina gäster är och vad de har för intressen och i vilken ålder de är så att det finns något för alla – alla gäster måste få en rimlig chans att delta.

Tips till festleken

Trevligaste blir ett quiz om en lekledare läser upp frågorna, medan lagen svarar på ett svarsformulär.

När lekledaren genomför själva quizet, dra gärna upp tempot en aning så att det inte blir för segdraget. Man kan också med fördel dela upp ett quiz under en festkväll och ta några frågor åt gången.

När quizet väl är genomfört brukar det roligaste sättet att rätta det hela vara att låta lagen byta svarsformulär med varandra och sätta poäng medan lekledaren snabbt går igenom de rätta svaren. Det brukar bli mycket gliringar och skratt!

Och glöm inte en liten vinst till alla i det segrande laget!

festlek quiz

Quiz på stående fot

Ett annat sätt att genomföra ett quiz är att låta gästerna mingla och quizza eller gå en promenad i omgivningarna med en klassisk tipspromenad.

En tipspromenad har ju traditionellt svarsalternativ med 1-X-2 medan ett mingelquiz kan ha flera frågor på samma blad och man svarar genom att fylla i svaren på ett svarsformulär, alltså som ett quiz, men gästerna kan samtidigt mingla runt, t.ex i en lokal eller i trädgården med en drink i handen – trevligt och opretentiöst, och det passar perfekt om det är “öppet hus” och alla gäster inte kommer och går samtidigt.

Läs mer om musikquiz>>

Läs mer om mingelquiz>>

Ladda enkelt hem färdiga quiz och frågesporter!

Hos grapevine.nu som är specialiserade på festlekar för stor och liten finns massvis med riktigt bra färdiga quiz, musikquiz, frågesporter och tipspromenader. Man köper dem online laddar hem och skriver själv ut t.ex så många svarsformulär som man behöver.

Här hittar du massvis med superkul, färdiga quiz>>

Roliga quiz och frågesporter för barn

Barn älskar frågesport och roliga quiz frågor i nästan alla sammanhang. Det kan vara en på-vägen lek i bilen eller roliga quiz frågor till fest och kalas.
Ett stort utbud av frågesporter och quiz för barn till fest och kalas hittar du här på sidan om kalaslekar.
Gåtor till barnen att ladda ner gratis hittar du hos goodies.nu 30 roliga gåtor för barn.

Sending
User Review
4.83 (6 votes)