10 klassiska jullekar för hela familjen

jullekar

Att leka jullekar är en gammal tradition och förr lekte både vuxna och barn jullekar och det förekom i alla samhällsklasser, till och med vid drottning Kristinas hov lekte man jullekar, vittnas det om i historiska källor. Många av de lekar vi fortfarande leker, inte minst ringlekar, har riktigt gamla anor. I vår tid är det kanske inte lika självklart att leka jullekar – men erkänn, är det någon gång på året man ska leka så är det ju till jul!

10 klassiska jullekar för hela familjen

Paketleken

En modern, klassisk jullek! Alla tar med sig ett eller flera paket till ett bestämt värde och slår in i ett fint paket. Leken kan lekas på flera olika sätt, så här brukar vi göra: Alla julklappar läggs på bordet. Alla deltagare slår en tärning. Får man en sexa får man ta ett paket. När alla paket är utdelade sätter man en timer på hemlig tid. Nu börjar det roliga! Den som nu slår en sexa får ta ett paket från någon annan. Det brukar bli några fint inslagna paket som blir särskilt populära och som flitigt skickas runt! När klockan ljuder är leken slut och man får öppna de paket man har.

Man kan, om man vill, lägga till fler regler och låta andra tärningskast få betydelse. Slår man en etta får man ge ett paket till valfri annan deltagare. Slår man en tvåa ska man ge ett paket till den som sitter till höger, slår man en trea ger man ett paket till den som sitter till vänster. Slår någon en femma flyttar alla ett steg åt höger, medan paketen ligger kvar!

Läs mer om julklappsspelet här – fler regler och tips!>>

Packa upp paketet

Kul jullek för alla! Slå in en julklapp i en mängd olika lager papper. Alla deltagare kastar en tärning. Slår man en sexa får man ta av ett lager papper. Den som tar av det sista lagret papper får julklappen!

Musen eller “pip!”

Lägg en hög nötter (och / eller russin och mandlar) på bordet. En person vänder ryggen till, de andra bestämmer vilken nöt som är “musen”. Den som spelar vänder sig om och plockar sedan nötter tills dess den tar “musen”, då ropar alla andra “pip!”. Antingen tävlar man och räknar ihop hur många nötter man tagit och lägger tillbaka dem. Den som fått flest nötter efter flera omgångar vinner! Eller, särskilt om man spelar med mindre barn, kan man istället för att räkna och tävla, spela med russin och mandlar och helt enkelt låta den som spelar äta upp alla russin/mandlar som inte är möss!

Pepparkakskull

En jullek som är bra om man behöver springa av sig efter all julmat! Utse en som tar och en som är pepparkaka. Övriga deltagare ställer sig två-och-två i armkrok. Den som tar jagar pepparkakan. Pepparkakan kan rädda sig genom att ta något av paren i armkrok, den som då står på andra sidan i paret blir ny pepparkaka. Tar tagaren pepparkakan byter de roller.

Skoleken

En riktigt gammal klassisk jullek! Sitt i en ring på golvet och låt en sko skickas från den ena till den andra, bakom ryggen. En person sitter mitt i ringen.
Läs följande vers under tiden:

Denna skon den ska vandra,
från den ena till den andra,
låt den gå, låt den gå, låt den aldrig stilla stå.

På ordet “stå” stannar händerna. Nu gäller det för den som sitter mitt i ringen att gissa var skon finns. Den som har skon får ställa sig mitt i ringen.

Svansen på grisen

Grisar har med jul att göra, så “Svansen på grisen” är definitivt en jullek! Rita en stor, rund julgris på ett papper. Fäst pappret på väggen. Sätt ögonbindel på en deltagare i taget som snurras runt och sedan leds fram till pappret och får rita en knorr på grisen. Den med mest lämpligt placerad knorr vinner!

En meningsfull lek

Skriv alla alfabetets bokstäver på lappar och lägg upp och nervända på bordet. Varje deltagare, par eller lag får ta fem lappar och ska skapa en mening med ord som börjar på de fem bokstäverna. Får man t.ex. bokstäverna A, Å, R, E, G kan man bilda meningen  “En apa åker grön rymdraket”.

Filipin

Det här är en jullek som sträcker sig över hela julen! Hittar man två hasselnötter i samma skal ger man den ena nöten till någon annan och behåller den ena själv. Man kommer överens om ett datum, inte för långt fram i framtiden. Den som denna dag först säger “Filipin” till den andra har vunnit.

Julquiz

Ordna ett julquiz! Ställ frågor om jultraditioner, julmusik och allt annat man förknippar med julen! Här finns frågor och svar till julquiz att ladda ner färdigt:

Årets julquiz>>

Julmusikquiz>>

Fler quiz och andra jullekar för vuxna kan du läsa om här>>

Skattjakt

Om väntan på tomten blir för lång på julafton kan man också ställa till med en kul skattjakt. Det är alltid uppskattat! Hitta på ledtrådar och små gåtor och låta barnen lösa det hela. Till sist kanske det finns en skatt i form av lite julgodis! Vill man slippa klura ut ledtrådar mitt i julstöket kan man ta hjälp av en färdig skattjakt: Tomtarnas julmysterium!

Här finns fler riktigt roliga jullekar för barn>>

Sending
User Review
4.75 (12 votes)