bordsplaceringslekar

En bordsplaceringslek är ett bra och roligt sätt att inleda en fest! man löser inte bara det praktiska problemet hur man ska placera gästerna vid bordet så att det blir en bra blandning på gästerna, man inleder också med lite lek som lätt bättrar på stämningen om det blir lite stelt i början och om det är många som inte känner varandra får de anledning att mingla med varandra på ett kul och lättsamt sätt.

Bordsplaceringslekar kan man göra på många sätt, målet är alltid att ett par som ska sitta bredvid varandra hittar varandra. På den mer formella tillställningen är det en bordsherre och en bordsdam som ska hitta varandra, och då bestämmer man kanske också var vid bordet som paret ska sitta. Men jag tycker att man kan använda bordsplaceringslekar också i mer informella sammanhang, för att kanske blanda släkten eller vännerna, så att de som känner varandra bäst inte alltid sätter sig bredvid varandra – så som folk ofta gör om det är fri sittning. Här kan man bara låta gästerna dela in sig i par, sedan kan paren ha fri sittning vid bordet.

Vill man bestämma vilka som sitter bredvid varandra så ser man till att dela ut saker / lappar etc till dem som ska ha dem, så att du får de par du vill ha. Vill du dessutom bestämma var vid bordet de ska sitta, märker du också den enas (ofta bordsherrens) plats med antingen dennes namn eller med en lapp / sak som hör samman med de som paret fått.

Vill man ha en helt slumpmässig bordsplacering delar man bara ut en lapp / sak helt slumpmässigt till gästerna, damerna får ur en hög, männen ur den andra. Har man t.ex en släktmiddag med ojämna par, olika generationer och barn, kan man blanda alla med varandra och inte ta hänsyn till kön. Bordsplaceringslekar är kul även om själva slutresultatet, vem som sitter var, inte är så viktigt!

Ordspråk

Paren får lappar med hälften av ett ordspråk på. Till exempel: Först till kvarn (på ena lappen) – får först mala (på andra lappen). Det här är svårare än man tror eftersom vi i dagligt tal ofta bara säger den första delen av ett ordspråk och utgår från att alla vet vad som kommer sedan, eller i alla fall vad som menas.

Ballonglek

Skriv herrarnas eller dameras namn på lappar, stoppa in lapparna i ballonger och blås upp dem. Låt damer eller herrar kasta pil på ballongerna. Den ballong man smäller har namnet på bordsherren / bordsdamen för kvällen.

Sakletarleken

Hitta flera uppsättningar av saker som hör ihop. Skruv-mutter. Tanborste-tandkräm. Visp-slickepott. Örngott-kudde osv.

Askungeleken

Damerna tar av sig sina skor och lägger i en hög. Männen ska hitta fötterna som passar i skorna.

Vem är jag?

Paren får en lapp med namnet på ett djur (samma). För att hitta varandra ska de låta som djuret.

Sångstund!

Paren får lappar med titeln på en sång, de ska sedan sjunga sången för att hitta varandra. Här kan man också göra så att den ena delen, tex damerna får titeln och männen får en strof som de sak sjunga. Det här är en bordsplaceringslek som kan göras på olika teman, julsånger, sommarslagdängor, 80-talshits till 80-talsfesten osv.

Smaka drinkar

Blanda två av varje drink – gärna drinkar med liknande färg. Man kan blanda klassiska drinkar och sedan göra små justeringar, som att addera citron eller inte. Låt paren få varsin drink och ett sugrör. Det handlar sedan om att mingla och smaka på varandras drinkar för att hitta den med samma drink.

När hände vad?

Paren får lappar, en får ett årtal, den andra en händelse, och så är det bara att få rätt på historien. Passar bra till t.ex nyårsfest eller födelsedagsfest. Ladda ner färdig lek för upp till 28 par här!

Kända par

Paren får lappar med namn på hälften av ett känt par och ska para ihop paren. Detta kan man göra med lite olika teman, det kan vara par ut filmen värld, historiska par eller par ut skvaller pressen, allt beroende på festens tema. Ladda ner färdig här!

Filmrepliker

Paren får lappar, den ena får en filmtitel, den andra ett filmcitat. Para ihop!

Färdiga bordsplaceringslekar!

Bordsplaceringslekar är kul att hitta på och enkelt att göra själv – men det kan ta lite tid att knåpa ihop. Och tänk på att alltid ha ett korrekt facit tillgängligt för värd och värdinna – du vill inte börja festen med att tjafsa med gästerna om rätt svar! Har man inte själv tid att fixa finns det färdiga bordsplaceringslekar att ladda hem från grapevine.nu.

Färdiga bordsplaceringslekar att ladda hem>>

Sending
User Review
4.44 (18 votes)