Så fixar du ett skogsäventyr för barnen!

skattjakt i skogen

Att vara utomhus har blivit inne! Ta med familjen ut på ett skogsäventyr, eller ordna ett kul skogsäventyr som kalas utomhus för barnen!

I Sverige har vi turen att ha mycket natur, också ofta lättillgängligt och nära, även om vi bor i storstäder. Det finns ofta naturområden som dessutom gjorts i ordning med fina vandringsstigar och grillplatser – och vi har vår unika allemansrätt som gör att skogen är till för alla!

Om man ska fixa en familjedag eller ett kalas för barnen i skogen eller i parken behövs en riktigt rolig aktivitet och god mat som fixas över öppen eld eller på stormkök!

kalas i skogen

Skattjakt i skogen!

Nästan ingenting är roligare än en skattjakt! För en skattjakt utomhus i skogen eller parken har vi tre riktigt kul skattjakter som passar perfekt! De fungerar på liknande sätt men är anpassade efter barnens ålder.

“Djurens vilda skogsäventyr” är gjord för förskolebarnen som ännu inte läser och räknar så bra. Barnen träffar på skogens djur under sin skattjakt och måste lösa djurens gåtor för att komma vidare.

“Det stora skogsäventyret” är knepigare och riktar sig till barn som börjat skolan, det finns i två varianter, en för barn i åldern 7-9 år med sju gåtor, och en ännu lite svårare för barn i åldern ca. 10-13 år med nio gåtor. Man kan ju så klart ha barngrupper i blandade åldrar som hjälps åt, gåtorna i varje skattjakt är av lite varierande svårighetsnivå så även om du är yngre än de flesta barn i gruppen kan du vara med – och är du äldre kan du hjälpa yngre barn t.ex med att läsa.

skattjakt i skogen

I skattjakterna är utmaningen densamma. Äventyraren Valdemar Vild älskar att vara ute i naturen! Han reser över hela jorden, vandrar i stora skogar, klättrar i berg och paddlar nerför vilda floder. Under sina resor har han samlat en värdefull skatt som han vill använda för att beskydda djur och växter. Han har gömt sin skatt på ett av sina favoritställen i skogen.

Nu har ett gäng tjuvar fått nys om skatten och är på väg för att leta upp den! Valdemar Vild är själv fast i en snöstorm på ett berg i Himalaya och skickar ett meddelande till er och ber barnen att hitta skatten och föra den i säkerhet!

skattjakt i skogen

Följ ett spår!

Barnen följer ett spår – man kan sätta upp det med snitsel, använda spårtecken (pilar som man gör med pinnar, stenar och saker från naturen), eller så följer man ett redan utmärkt spår, t.ex ett motionsspår. På vägen sätter man upp skattjaktens gåtor, som barnen ska lösa för att gå vidare.

Skattkarta!

Barnen får också en fin skattkarta! I “Djurens vilda skogsäventyr” för de yngsta träffar barnen ett djur vid varje gåta, när de löst djurets gåta får de ett fint djurmärke att klistra på sin karta. När alla märkena är samlade är det dags att hitta skatten!

I “Det stora skogsäventyret” handlar det om att komma fram till en sista ledtråd för att hitta skatten. De yngre barnen (ca 7-9 år) får för varje gåta de löser fram en bokstav som de skriver in på sin karta och kan till sist läsa ledtråden. I versionen för de lite äldre barnen (10-13 år) ger varje gåta ett mystiskt tecken man ritar in på kartan. Ett hemligt meddelande med Valdemar Vilds vilda chiffer, som barnen till sist behöver lösa för att få fram ledtråden till skatten!

skattkarta

Det här är superkul skattjakter som kan göras överallt utomhus – de passar så klart bra i skogen, men också i parken. Du som ordnar skattjakten bestämmer själv hur långt barnen ska gå, det kan vara en liten runda i parken, eller en längre vandring i skogen.

Låt målet bli en överraskning!

Använder du skattjakten på ett kalas eller som en kul överraskning för familjens barn, kan det vara en rolig idé att starta skattjakten på ett ställe, t.ex en parkering där barnen lämnas och att skattjakten sedan tar barnen till t.ex en grillplats eller en glänta där det serveras kalasmat!

De yngsta barnen som löser “Djurens vilda skogsäventyr” går skattjakten tillsammans med en vuxen som hjälper till att läsa, delar ut märken, och ser till att man inte går vilse på vägen. De äldre barnen kan gå skattjakten själva. Man kan låta ett gäng barn lösa skattjakten tillsammans eller man kan dela upp en större barngrupp i mindre grupper och låta dem starta med några minuters mellanrum.

Går man “all-in” med sitt skogsäventyr så låter man barnen övernatta i tält!

Ladda hem färdiga skattjakter!

Skattjakterna är helt färdiga med karta och gåtor och enkla instruktioner. Det du måste fixa själv är en skatt – kanske en godispåse, eller en påse popcorn med några choklad-guldpengar till varje barn. Beställ. ladda hem och skriv ut allt som behövs! Skattjakten levereras på en gång med e-mail.

Läs mer om “Djurens vilda skogsäventyr” för barn i åldern ca. 4-6 år>>
Läs mer om “Det stora skogsäventyret” för ca. 7-9 år>>
Läs mer om “Det stora skogsäventyret” för barn i åldern ca. 10-13 år>>

kalasmat i skogen

Kalasmat i skogen

Grillkorv

Att grilla korv över öppen eld är ju så klart en klassiker. Fixa grillpinnar till barnen och låt dem grilla själva.

Hamburgare

Tar man med sig ett grillgaller till elden kan man också enkelt grilla hamburgare. Skär upp tillbehör i burkar redan hemma så blir det enkelt att servera.

Smears

Låt barnen grilla marshmallows över elden. Lägg sedan den mjuka marshmallowsen mellan två mariekex och du har en klassisk “Smear” – en perfekt och enkel efterrätt!

Pinnbröd

Låt barnen göra pinnbröd. Gör degen klar hemma, eller ta med de torra ingredienserna blandade i en påse och tillsätt vatten.

Till ca. 10 pinnbröd:
5 dl vetemjöl
1½ tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl vatten

Rulla degen till fingertjocka längder som sedan viras runt en grillpinne. Snurra över glöd. När brödet släpper från pinnen är det färdiggräddat.

Pinnbrödet är gott med smör och sylt eller, om man vill ha pinnbröd som smakar varma kanelbullar; smör och kanelsocker (socker och kanel blandat). Vill man ha ett lite mer “matigt” pinnbröd “pizzastyle”, blanda i 2 dl riven ost och 2 tsk oregano i receptet ovan!

Vill man låta barnen laga lite gott själva och man har antingen en muurikka eller stekjärn till elden eller stormkök att tillgå kan man göra krabbelurer eller mumsigt rövargodis. Det här kräver lite mer packning i form av skålar, vispar och decilitermått men är superkul för barnen!

recept krabbelurer

Krabbelurer

Ca. 12 stycken

  • 1,5 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 matfett, till stekning

Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt ägget och mjölken och rör till en slät smet. Klicka ut små plättar och stek krabbelurerna i stekpanna på stormkök, på stekpanna över elden eller på en muurikka.

Rövargodis

Till ca. 8 barn
• 150 g smör
• 1,5 dl socker
• 6 dl havregryn

Smält smöret och häll sedan i resten, låt sockret karamelliseras lite. Lägg upp och smaka!

Här finns ett fint recept att skriva ut till barnen>>

naturbingo

Andra roliga aktiviteter i skogen: Naturbingo och naturspår!

Som en extra aktivitet i skogen, kan man också leka naturbingo eller gå ett naturspår! Det här är lekar som är roliga för hela familjen – och kanske får det alla att upptäcka lite mer!

Grapevines naturbingo för våren kan du ladda ner gratis med rabattkoden här>>

naturbingo

På vår systersajt goodies.nu finns fler fina naturbingon för andra årstider att ladda hem.

Naturbingo sommar>>
Naturbingo – höst>>

Ladda hem gratis naturspår!

Vill man ha något trevligt att göra på promenaden med barnen kan man också ladda hem våra fina naturspår, det finns ett som passar i skogen och ett vid vattnet. Barnen ska helt enkelt kryssa för sådant de hittar i naturen på vägen!

Även naturspåren bjuder grapevine på! Beställ naturspår hos grapevine.nu. När du kommer till kassan fyller du i rabattkoden NATURKUL, hela priset på produkten dras då ifrån och leken blir helt gratis!Naturspåret levereras med e-mail och du skriver ut så många som du behöver!

Ladda hem naturspår i skogen här>>
Ladda hem Naturspår – vid vattnet gratis här>>

naturbingo
Sending
User Review
5 (2 votes)