50-årsfesten är en av de stora födelsedagsfesterna. 50 är ju inte bara jämt i tiotal, utan också halvvägs till hundra om man ska leva “uti hundrade år” som vi brukar sjunga när det ska firas födelsedag. Vid 50 är många också “mitt i livet” och det finns mycket att fira!

50-årsfesten kan vara allt från en liten, exklusiv middag med den närmaste familjen och vännerna, stor fest eller ett öppet hus eller mottagning för de som har många vänner, bekanta och för de som kanske också vill inkludera arbetskollegor. Man kan också välja bort 50-årsfesten så klart och istället fira med att resa bort.

Några saker att tänka på när man planerar 50-årsfest:

Budget

Det flesta andra avgöranden vad gäller 50-årsfesten beror på budgeten. Man kan välja en liten krets människor och anordna en exklusiv fest eller lägga samma pengar på att bjuda många. Har man en lägre budget kan man hitta på en rolig fest för många som inte kostar så mycket. Men när man börjar planera kan det vara en ganska bra utgångspunkt att också först bestämma sig för ungefär hur mycket kalaset får kosta.

Vem ska man bjuda på 50-årsfest?

För den lilla festen väljer man så klart de som står närmast, kanske familjen, några väl valda släktingar och de äldsta vännerna. I det fall man då inte vill bli firad av andra kan det vara en bra idé att ha fest eller middag någon annanstans än hemma och låta folk veta att man är bortrest.

Ska man ha större fest brukar det vara kul att blanda människor – släktingar med kollegor, gamla vänner med nya. De flesta tycker att det är kul att gå på fest och träffa nya människor så blanda folk från olika delar av ditt liv!

Har man en riktigt stor bekantskapskrets kan det vara en bra idé att ha en mottagning där man både bjuder in till 50-årsfest men också har “öppet hus” där alla som vill fira dig kan dyka upp, tex om det väntas ett stort gäng från jobbet, idrottsföreningen eller ett annat sammanhang.

Var ska man vara?

Var man håller fest beror så klart på både budgeten och antalet gäster, hyr ett slott eller en festlokal, ha fest hemma, med eller utan ett partytält i trädgården, eller ha en picknick i parken. Vill man göra något utöver det vanliga, är en annorlunda plats definitivt ett sätt att göra festen extra minnesvärd. Letar du festlokal hittar du många bra och fina lokaler här hos Venuu.se

Mat och dryck

Hyr man lokal kan denna komma med personal, mat och dryck. Man kan också hyra lokal där man själv står för mat och dryck. Är man hemma kan man använda catering eller själv laga maten. Vad man bjuder på beror mycket på antalet gäster. För en liten grupp gäster kan man bjuda på middag med många rätter, men är man många kan det vara svårt att hålla maten varm – då brukar det bli enklare, och också godare, att bjuda på en buffé. Har man mottagning där gästerna dyker upp vid olika tidpunkter är en buffé det bästa alternativet. Även om du förbereder buffén själv, eller använder catering, så kan det vara bra att engagera tex. några ungdomar i bekantskapskretsen som hjälper till att fylla på och snygga till buffén efter hand, servera välkomstdrinkar och plocka undan disk. Födelsedagsbarnet har nog att göra med att bli firad på sin 50-årsfest och ska denna dag inte plocka in i diskmaskinen!

En buffé kan man göra på många sätt och behöver inte bara innehålla kallskuret och sallader. Det är fräscht och gott på sommaren, men på höst och vinter ska det kanske stå en mustig gryta eller fisksoppa med gott bröd, ost och små tillbehör på buffén. Vad man bjuder på påverkar i hög grad budgeten för festen. Bjuder man tex på en vällagad gryta som man själv lagar i storkok och kan förbereda i god tid innan kan man bjuda många och ändå hålla nere kostnaderna.

Temafest

Många vill ha en mer formell 50-årsfest eller mottagning medan andra kanske bara vill samla vännerna och ha en riktigt kul fest. Allt beror så klart på vad den som firar föredrar.

Här kommer några förslag på olika temafester som kan passa bra som 50-årsfest:

(eller 40-årsfest, eller 60-årsfest eller bara en helt vanlig lördag – för det är ju aldrig fel med fest!):

Cocktailparty
Sofistikerat och elegant! Klädsel: Smoking och cocktailklänning. Musik: Frank Sinatra. I glasen: Klassiska cocktails (hyr gärna in en skicklig bartender!). Att äta: Snittar, drinktilltugg och enkla tapas. Dekoration: Har man en lokal som funkar och kan ordna fram en filmkanon, kör gamla svartvita filmer på väggen, tex Casablanca. Underhållning:

80-talsfest
Fyller man 50 har man många vänner som var med under pudelpermanenten och de midjekorta kavajernas tid. Klädsel: Något ur 80-talsgarderoben. Musik: 80-tal så klart! I glasen: Sangria. Att äta: En härlig 80-talsmeny, vad sägs om urgröpt avokado, Flygande Jakob och konserverade päron med after-eight. Här finns en hel massa kul tips för en 80-talsfest>>

Tusen och en natt i trädgården
Har man turen att fylla år en sommardag är stranden eller trädgården en härlig festlokal. Ställ till med fest som ur tusen och en natt. Sätt upp ett tält i trädgården. Fyll med mattor, kuddar och låga bord. Tänd massvis med ljuslyktor när solen går ner. Klädsel: ledigt och lätt, orientaliskt för den som vill. Musik: Mellanöstern och lounge. Att dricka: Myntate och libanesiskt vin. Att äta: Libanesiska meze. Börja kvällen med en kurs i orientalisk dans! Här finns festtips>>

Hattfest
För ett lite enklare tema kan man helt enkelt knyta ihop det hela med något gästerna ska ha på sig. På inbjudan står tex att alla gäster ska ha en hatt eller huvudbonad på sig. Finaste hatten, roligaste hatten och fulaste hatten koras under kvällen. Man kan också göra ett tema kring en viss färg, man kan tex ha en vit fest där gästerna ska vara klädda i vitt, man dekorerar i vitt och serverar kanske en vit drick som välkomstdrink.

Underhållning på 50-årsfesten

Underhållningen beror ju så klart på vad man har för fest, och igen, på budgeten. Hyr in en trollkarl eller livemusik! Eller gör festen minnesvärd genom roliga lekar. Låt gästerna hitta varandra genom en bordsplaceringslek där man smakar på drinkar. Alla får ett glas och ett sugrör. I två av glasen finns samma drink. Den ena halvan av drinkarna delas ut till männen, den andra till kvinnorna. Sedan är det bara för gästerna att mingla och smaka! De som har samma drink ska ha varandra till bordet.

3 tips på festlekar till 50-årsfesten:

Quiz: 50 år av minnen
Ett quiz som tar gästerna med på en minnesresa 50 år tillbaka i tiden. Händelser, musik, film mode, mat och mycket mer…

Tipspromenad: Fira 50
Har man en sommarfest och själv ska fixa en del, kan det vara ett utmärkt inslag att skicka iväg gästerna på en bensträckare där man också kan para ihop folk som inte tidigare känner varandra – och under tiden kan man fixa det praktiska som behövs.

Födelsedagsmusikquiz: Happy Birthday
Musikquiz med musik som har med födelsedagar att göra och kluriga, roliga följdfrågor som kräver blandade kunskaper.

Fler festlekar till 50-årsfesten

Ett musikquiz är nästan aldrig fel! Musik skapar stämning. Läs här vad du ska tänka på om du gör ett eget musikquiz och om färdiga musikquiz med olika teman att ladda hem, om tiden eller fantasin tryter.

Fira födelsedag med en spännande mordgåta. Låt gästerna spela med som i en roman av Agatha Christie! Läs mer om hur du ordnar en egen mordmiddag här.

Allt om tipspromenaden som räddar festen…

Sending
User Review
4.18 (17 votes)