Att förgylla en fest med någon form av festlek är kul och gör festen lite extra minnesvärd. Begreppet festlekar eller partylekar innefattar allt från fysiska lekar till frågesporter och quiz. När man planerar sin fest och funderar över festlekar är det viktigt att man tänker igenom lite vad man vill att leken ska bidra med under festen och vad som passa i sammanhanget.

Välj lek efter fest

till vad som passar i sammanhanget. Bjuder man in till en elegantare fest med en fin middag ska man kanske undvika de fysiska lekaren, så att gästerna slipper springa i långklänningar, höga klackar och kostym. Bjuder man däremot in till en informell trädgårdsfest passar det utmärka att hoppa säck och springa med ägg på sked.

Festlek efter gäster

När du funderar på vilken typ av festlek du ska ha på festen är det viktigt att också tänka igenom vilka du vill bjuda. Det är ju gästerna som gör festen och det är bra att lägga festlekarna ”på rätt nivå” för det gäng du bjuder. Vet man att man har gäster som kanske är lite mer tillbakadragna kan man undvika lekar där man ska sjunga högt eller spela charader – festlekar blir bäst om alla är med på det hela. Sedan brukar det höra till att gästerna gnäller lite när det ska lekas, men har man bara valt lekar som passar någorlunda för gäster och sammanhang brukar de flesta ha väldigt kul när det hela är igång.

Hur mycket tid och utrymme?

En festlek kan dominera hela festen – bjuder man in till en middag med mordgåta där alla ska spela roller blir det leken som styr festen, inte tvärt om. Men en festlek kan också bara vara till exempel en bordsplaceringslek som man inleder med för att låta alla mingla och ”bryta isen”.

Har leken ett syfte?

I vissa sammanhang har festleken ett syfte förutom att bara vara kul – det kan vara att blanda gäster och låta dem lära känna varandra, eller vara en liten teambuildning-aktivitet där grupper får samarbeta, till festen på jobbet eller i föreningen, kan det vara ett kul och trevligt sätt att skapa sammanhållning.

Lek efter säsong eller tema

En festlek kan användas för att förstärka ett tema på festen eller skapa en massa stämning för säsong och högtider. Har man till exempel en 70-talfest är det superkul att ha ett 70-talsquiz med musik från 70-talet och frågor om sådant som hände under årtiondet. Då är festleken med och skapar temat på festen. Till glöggmingelt är det kul att ha en festlek med julanknytning så klart. En festlek kan hjälpa till att knyta ihop hela festen och få det hela att kännas riktigt genomarbetet – och kul! Musikquiz med fyndiga följdfrågor på ett särskilt tema är riktigt bra för att skapa stämning!

Förbered väl för bra festlekar!

Förbered dina festlekar väl så att allt som behövs finns. Dela gärna in gäster i lag innan och tänk till så att det blir en bra blandning. Gör du frågesporter eller quiz se till att du förberett bra och tydliga svarsformulär och att du har tänkt igenom poängräkningen, en fråga kan ha flera svar, t.ex två namn, är frågan värd ett eller två poäng och vad händer om man svarar med ett rätt och ett fel namn. Se också till att du har ett färdigt facit så att du kan gå igenom de rätta svaren och att facit verkligen är korrekt – du vill inte att det blir en hel massa diskussioner. Det finns alltid någon i sällskapet som är riktigt tävlingsinriktad…