Glöggmingel – bästa sättet att umgås i december!

glöggmingel

Att bjuda in till glöggmingel i december är inte bara juligt, mysigt och trevligt – det är faktiskt också ett ganska enkelt! I alla fall om man jämför med att ordna julfest med julbord. Dessutom är ett mingel i juletid ett bra sätt att kanske bjuda in de vänner som man inte hinner umgås med i juldagarna, då många ägnar sig åt att åka runt bland släktkalasen. Ett mingel är också enkelt för gästerna att komma till. December är ofta en hektisk månad och då är det bra med ett mingel eller öppet hus, där gästerna kan komma när det passar och stanna så länge de kan och vill – det går bra att bara titta in en timme och önska god jul!

7 tips för ett riktigt mysigt glöggmingel!

1. Glögg

Kanske känns som en självklarhet… Glögg behövs till ett glöggmingel! Men det finns ju många olika typer av glögg. Köp färdig eller gör egen glögg. Att göra egen glögg är inte svårt, man ska bara tänka på att den ska göras någon dag innan eftersom den behöver står och dra lite, beorende på vad man kryddar den med. Principen är enkel, man värmer rött eller vitt vin för vinglögg och till exempel äppelmust eller tranbärsjuice för ett alkoholfritt alternativ. Man kryddar sedan sin glögg med julens smaker som till exempel kanel, clementin, pomerans, ingefära, kryddnejlikor, honung, stjärnanis eller saffran – det finns massvis med recept att välja bland. Vill man ha en starkvinsglögg spetsar man den med konjak, whisky eller äppelmusten med calvados. Vill man ha en mindre söt glögg tillsätter man inte socker och gör istället glühwein – den tyska varianten av glögg som kanske för många för tankarna till tyska julmarknader eller österrikiska skidbackar.

Köper man färdig glögg finns många varianter. Blossas årgångsglögg firar 20-års jubileum och har i år återvänt hem efter att ha smaksatt sin glögg med mer eller mindre lyckade influenser från hela världen. I år heter den “gamla stan” och har smak av hallon och humle.

Även en färdigköpt glögg kan man sätta mer smak på genom att tillsätta egna smaksättare och så klart piffa till vid serveringen med en kanelstång eller en apelsinskiva.

Glöm inte de alkoholfria alternativen!

Värm alltid glögg försiktigt, till ca. 70 grader, den behöver inte koka. Håll sedan glöggen varm i en glöggryta med ett ljus, på spisen eller i en väl fungerande termos. Varm glögg ska serveras riktigt varm – ljummen glögg kan lätt bli lite sötsliskigt.

2. Tilltugg till glögg

Till glöggen behövs tilltugg. Enklast möjligt är så klart pepparkakor, lussekatter, nötter, fikon, clementiner och skumtomtar.

Att servera pepparkakorna med ädelost är numera en modern klassiker. Ett tips är att göra en ädeloströra med mosad ädelost och creme fraiche att servera till pepparkakorna – det blir lite enklare att ta och bre på och enklare att äta utan att behöva balansera osten på kakan – och dessutom lite mildare i smaken för de som föredrar det, till exempel barnen.

Här hittar du våra fem favoriter av läckra tilltugg till glögg>>

3. Glöggdrink

Vill man slippa hålla glöggen varm eller låta gästerna får lite variation från den varma glöggen kan man också bjuda på riktigt kall glögg! Vit glögg är god att servera på is, eventuellt med en enkel smaksättning som en kanelstång eller timjankvist.

En favorit som blivit riktigt populär de senaste åren för de som vill komma bort från den klassiska varma glöggen är ett servera en glöggdrink med bubbel – en “glubbel”. Man kan använda både vit och röd glögg. En drink med glögg och bubbel blir lite som en kir med den söta glöggen i botten som fylls på med kallt bubbel, till exempel prosecco. En “glubbel royal” blir det med champagne.

Tips! Lägg några granatäppelkärnor i bubbelglaset – det blir vackert och juligt!

glöggdrink

4. Tilltugg till glöggdrink

Till glöggdrinken med prosecco kan man fixa läckra tilltugg med italienska smaker. Likt Lucia från Syrakusa blandas med svenska tomtenissar i luciatåget, går det ju bra att blanda pepparkaka och gorgonzola. 2018 var årets glögg från Blossa smaksatt med limoncello – det går också bra att prova hemma! Toppa en slurk vit glögg och en slurk limoncello med prosecco och vips har du läckraste drinken till glöggmingel på Lucia – med ett passande tema.

Här finns 8 lyxiga tilltugg till glögg med italienska smaker>>

tilltugg till glöggdrink

5. Underhållning till glöggmingel

Poängen med ett glöggmingel är att gästerna kan komma och gå när de vill. Det gör det också till ett enkelt och lättsamt sätt att umgås. Stämningen sätter man så klart med julpynt, ljusslingor, levande ljus och julmusik – och så glöm inte att beställa ett lätt snöfall utanför fönstret från SMHI!

Det kan dock vara kul att ha någon form av aktivitet under minglet, som kanske också gör att människor som inte träffats tidigare får chans att lära känna varandra på ett enkelt sätt. Eftersom gästerna kommer och går, kan det vara svårt att samlas kring ett julquiz eller jullek – men ett mingelquiz passar perfekt! Para ihop gäster som anländer ungefär samtidigt i par eller lag, ge dem en mugg glögg och låt dem sedan mingla och quizza! Grapevines mingelquiz med jultema har elva färdiga frågeblad som man sätter upp – runt om i hemmet eller i en lokal. Gästerna minglar sedan runt och läser frågor i den takt och ordning man själv vill. På varje blad finns ett tema som håller ihop flera frågor att svara på – allt med massvis med julkänsla så klart!

julquiz

6. Glöggmingel med barn

Har man glöggmingel med barn är det så klart viktigt med något gott även för barnen att dricka. En del barn tycker alkoholfri glögg är gott, annars är julmust en favorit. Ett annat, ofta mycket uppskattat alternativ är varm choklad med vispgrädde och minimarshmallows, eller toppa med en marshmallowssnögubbe.

glöggmingel med barn

Barnen kanske inte alltid tycker det är superkul att stillsamt mingla och prata. Då kan det vara bra att ha lite andra aktiviteter för barnen i ett annat rum. Fixa så att de kan göra något enkelt julpyssel, eller sätt på en mysig klassisk julfilm. Vill man aktivera barnen med något ännu roligare – fixa en skattjakt. Med färdiga ledtrådskort med juliga klurigheter kan du enkelt fixa en skattjakt hemma, som läskunniga barn kan lösa på egen hand. Kolla in vår klappjakt!

7. Glöggmingel utomhus

Pandemin lärde oss att man ju faktiskt kan umgås utomhus på vintern! Ett bra alternativ om man inte vill blanda dagissnoriga barn med äldre släktingar i förkylnings- och influensatider. Det är också ett bra alternativ om man inte har plats för alla gäster inomhus men en mysig gård till flerfamiljshuset. Förvarna bara dina gäster om att ta på sig långkalsongerna! Lägg fram filtar och tänd ljuslyktor! Har du en eldstad eller en grill, låt gästerna grilla marshmallows på trägrillspett och ge alla tomtebloss att tända! Även till minglet utomhus passar det så klart bra med ett mingelquiz – vill man kan man också bjuda på en riktigt julig tipspromenad – i en längre runda eller bara runt om i trädgården.

glöggmingel utomhus
Sending
User Review
5 (2 votes)