Bus eller godis?

bus eller godis

När ska man gå bus eller godis och var kommer traditionen ifrån? Var får barnen ihop mest godis, hur fixar man en bra bus eller godis runda och vad ska man svara på frågan…

När ska man gå “bus eller godis”?

Egentligen är svaret enkelt, för Halloween enligt amerikansk tradition är det alltid den 31 oktober, “All Hallows’ Eve”, kvällen före Alla helgons dag, som ligger den 1 november. Detta är alltså den dag man egentligen ska gå “bus eller godis”.

I Sverige har vi dock flyttat Alla helgons dag och gjort den rörlig, den infaller den lördag som kommer mellan den 31 oktober och den 6 november. Det innebär att Alla helgons afton i Sverige alltid är fredagen före Alla helgons dag – vilket skulle tala för att det är då den ”svenska” halloween infaller. Ofta firar vi också i Sverige den lördag som ligger närmast den 31 oktober. Så vill du vara med i leken, kan det vara säkrast att bunkra upp med godis redan helgen innan halloween, och helgen efter.

Fixa en bra bus eller godisrunda!

Hur gör man då så att barnen får en bra bus- eller godisrunda? Det absolut bästa är ju att prata ihop sig lite med grannar, vänner och bekanta och låta barnen knacka på hos de som vill få besök och har något att stoppa i barnens godishinkar. Det kan också vara bra att samordna sig lite i en lokal facebookgrupp eller i bostadrättsföreningen. På många håll är det vanligt att man signalerar med en tänd pumpa på trappen om man vill ha besök, och barnen knackar på där pumpan lyser.

Var kommer bus eller godis traditionen ifrån?

Förr i tiden knackade barn och fattiga i Storbritannien och Irland dörr för att sjunga och be böner för de döda i utbyte mot kakor. Utklädda barn som knackade dörr för att tigga mat och pengar förekom i Skottland och Irland i slutet av 1800-talet och traditionen fördes till USA av immigranter där traditionen sedan växte sig stark. “Bus eller godis” alltså “Trick or Treat” är det viktigaste inslaget i det amerikanska halloweenfirandet. I Sverige började man gå “bus eller godis” i början på 1990-talet.

Var i Sverige kan barnen knacka på flest dörrar på sin bus eller godis runda?

Om du undrar över hur barnens chanser att få ihop en riktigt stor mängd godis egentligen ser ut har statistiska centralbyrån faktisk gjort en uträkning. I en kartläggning från förra året ingår Sveriges 1,2 miljoner barn i åldrarna 5 till 14 år samt landets fem miljoner bostäder med potentiella dörrar att knacka på. Om man tänker sig närområdet som en zon på 200 meter från varje barns adress har de i genomsnitt 177 dörrar att knacka på. Statistiskt sätt är det barnen i Solna som får jackpot i godishinkarna, de har hela 657 bostäder i närområdet att besöka! Tuffast är det för barnen i Bergs kommun i Jämtland som bara har 20 dörrar att knacka på – men å andra sidan betydligt mindre konkurrens från andra dörrknackande barn. I mindre statistikområden finns det i tät stadsmiljö över tusen dörrar att knacka på – men då får man nog ont i magen! Läs detaljerna i kartläggningen här om du är road av statistik!

Vad ska man svara på “bus eller godis”?

Ja, det är ju upp till dig själv – för det är ju faktiskt en fråga! Många barn som ställer frågan, verkar dock inte riktigt beredda på alternativet “bus”, utan sticker automatiskt fram godishinken. Innan barnen går hemifrån på sin bus eller godis-runda kan man därför uppmana dem att hitta på ett roligt bus om någon nu skulle välja detta alternativ. Och tänk på att det ska vara roliga, vänskapliga bus, elakheter är inte kul! Och svarar man nu “bus” så brukar det väl sluta med att man också bjuder på godis!

När du får besök!

Att pynta ytterdörren en aning och tända en pumpa utanför visar att du är med i leken! Och som alltid är allting roligare om man själv bjuder till. Sätt på dig en häxhatt eller en lagom läskig mask när du öppnar – men skräm förstås inte livet ur barnen! En stor konstgjord spindel och spindelväv på hallspegeln är effektfullt.

Bunkra upp med godis! Förslagsvis gärna godis med papper – det är lite mer hygieniskt, inte minst eftersom barnen när godiset väl är inhämtat ägnar sig åt att “trejda” (byta, alltså) godisbitar med varandra. Man kan antingen hålla fram godisskålen och bjuda, och många barn frågar då artigt hur många bitar man får ta – men inte alla. Så det kan vara bättre att de får hålla fram sina burkar och hinkar och så lägger du i godisbitarna – det är också bra ut hygieniska skäl, med färre barnhänder i godisskålen i förkylningstider.

Hur mycket godis du ska ha hemma beror på hur många barn du har i närområdet, och hur många kompisar dina eventuella egna barn har. Brukar du dessutom ha godis hemma på halloween så gör dig beredd på att ryktet går bland barnen, så dubbla gärna det du köpte förra året! 🙂

Här hittar du massvis med fler tips och idéer för Halloweenfirandet>>

Sending
User Review
5 (2 votes)