Lekar för teambuilding och samarbetsövningar för barn

samarbetsövningar barn

Att leka är inte bara roligt – det är lärorikt också! Många lekar handlar ju faktiskt om samarbete, kommunikation och teambuilding – på barnens vis! Det är nyttiga saker att lära sig och ta med sig i livet, för det finns en hel del gemensamma inslag i barnens lek och ett projektmöte på jobbet, senare i livet…

Att leka samarbetslekar och lekar för teambuilding för barn behöver man inte bara göra i pedagogiska sammanhang, det är också buskul! Roliga samarbetslekar funkar därför bra till exempel på barnkalas eller så klart när vilken grupp som helst ska lära känna varandra eller svetsas samman, det kan vara i skolan, i laget eller i föreningen.

Vilken typ av samarbetslekar ska man välja?

Bra samarbetslekar och lekar för teambuilding är sådana där någon form av uppdrag ska lösas – det kan vara en skattjakt för de yngre, en lek med roliga tester i stil med “Bäst i Test” – men där allt så klart ska lösas i lag eller kanske ett utmanande escape game för de lite äldre barnen.

Generellt kan man utgå ifrån att de yngre barnen behöver samarbetslekar med ett högre tempo – koncentrationen tryter snabbt – och det kan skilja sig mycket mellan olika barns både förmåga och intresse för att lösa en uppgift. Då är det bra om varje uppdrag eller övning går ganska snabbt. Det är också bra om leken blandar övningar både för kropp och knopp, så att man både behöver röra på sig, göra saker med kroppen och sedan också klura en del tillsammans. Ju äldre barnen blir desto bättre funkar det med lite svårare klurigheter där det måste funderas och diskuteras mer.

När man väljer lek får man så klart också ta hänsyn till om det är samarbetslekar utomhus men mer utrymme man är ute efter, eller om det hala ska kunna genomföras inomhus. Man måste också ta hänsyn till hur många barn man har totalt som ska genomföra det hela, hur man kan dela upp dem i mindre grupper, hur många vuxna lekledare man har att tillgå och hur man löser “logistiken” så att man till exempel undviker väntetid för grupper.

Gruppstorlek för samarbetsövningar barn

Den gyllene regeln är: Ju yngre barn, desto mindre grupp. Samarbete är som bekant ganska svårt, så för de yngre barnen är det bra om det inte är allt för många barn som ska samarbeta.

För att genomföra samarbetslekar för små barn behöver man så klart en grupp – så att det finns någon att samarbeta med, men gruppen kan vara liten, det kan räcka att man är 3-4 barn i varje grupp. En för stor grupp innebär ofta att gruppen “tappar” en eller flera deltagare som inte deltar. Är det färre barn i gruppen är det lättare för barnen att komma till tals och släppa in varandra. En vuxen lekledare kan behövas för att hjälpa till så att alla är med. Det kan vara viktigt att påpeka för barnen att man ska lyssna på varandra och ta hänsyn till allas synpunkter – men också att samarbete inte fungerar om inte alla engagerar sig, bidrar och hjälper till!

När barnen har kommit upp i 12-årsåldern kan det funka att vara 7-8 barn i gruppen, naturligtvis lite beroende på vad man ska göra.

bäst i test lekar

3 bra samarbetslekar för teambuilding för barn

grapevine.nu har många lekar för barn som är bra att använda som samarbetsövningar och som teambuildning aktiviteter. I de färdiga lekarna finns instruktioner om mycket om det som står ovan, hur man organiserar det hela med hänsyn till förutsättningarna – och sedan är alla uppdrag som ska lösas fixade och färdiga. En snabb och enkel lösning om den egna inspirationen tryter eller man vill spara tid.

Uppdrag: På 60 sekunder!

Det här är en optimal lek med samarbetsövningar för barn! Här finns 14 roliga uppdrag som alla ska lösas på bara 60 sekunder. Barnen får ett brev med ett fint sigill att öppna och läsa. De kan sedan få några minuter på sig att diskutera en strategi för hur de ska lösa uppgiften sedan går klockan igång och 60 sekunder tickar ner! Uppdragen i sig är mer eller mindre knäppa och kul så att leken blir rolig, det hela går snabbt så ingen hinner bli uttråkad och samarbete och strategiskt tänkande sätt verkligen på prov!

Läs mer om och ladda ner leken “Uppdrag: På 60 sekunder!” här>>

samarbetsövningar barn

Testat & Klart!

I den här leken – som faktiskt är lika kul för vuxna som för barn, eller alla tillsammans – handlar det om “Bäst i test lekar” som vi är bekanta med från TV, men det hela är uppbyggt så att man tävlar i lag, där alla kan delta. I leken finns 15 lite snabbare tester som lagen gör samtidigt och 7 lite längre tester som man gör var för sig, sedan kan man välja och vraka bland dessa efter vad som passar. Testerna presenteras i fina brev med sigill som läses av deltagarna.

Läs mer om och ladda ner leken “Testat & Klart!” här>>

bäst i test lekar

Tips! ”Testat & Klart!” finns också i en julvariant – om julen närmar sig och man vill ha lite julkänsla på testerna och göra alla inomhus.

Uppdrag: Skattjakt!

Det här är en kul skattjakt med knepiga uppdrag. Den här skattjakten görs med eller utan karta utomhus och på vägen ska barnen lösa uppdrag, både “tankenötter” och praktiska uppdrag. De ska leta, klura, känna och springa! Leken bjuder på en stor variation av samarbetsövningar för barn, det är allt från att lösa kluriga chiffer till att hoppa på ballonger.

Läs mer om och ladda ner leken “Uppdrag: Skattjakt!” här>>

roliga utmaningar

Tips! Vill man ha en lek av den här typen med 8 roliga uppdrag men som också ger lite stämning för säsongen finns Uppdrag: Halloween, Tomtarnas uppdrag och Uppdrag: Äggjakt för höst, jul och påsk!

Samarbetsövningar för små barn

Den roligaste samarbetsövningen för små barn är att lösa en skattjakt med kluriga ledtrådar, gåtor och utmaningar. Det hela är fartfyllt, roligt och lite spännande! Övningen i samarbete och kommunikation kommer med automatik på vägen mot skatten.

Här finns massvis med färdiga skattjakter som passar barn i åldern 4-6 och 7-10 år>>

samarbetslekar barn

Läs mer: Så arrangerar du en rolig teambuilding för vuxna>>

Sending
User Review
5 (1 vote)