kräftskiva

En traditionell kräftskiva är sensommarens härligaste fest! Det mörknar tidigare och förhoppningsvis är kvällarna ljumna. Då dukar man upp i trädgården eller på bryggan och bjuder in till kräftskiva!

När har man kräftskiva?

Kräftpremiären som sådan finns inte längre, helt enkelt för att förbudet mot att fiska kräftor vissa tider på året har tagits bort. I gamla tider var det förbjudet att fiska kräftor fram till den 7 augusti, vilket gjorde att kräftpremiären inföll den 8 augusti. Sedan ändrade man i fiskeriförordningen så att det fram till 1994 var förbjudet att fiska kräftor t.o.m den första onsdagen i augusti. Då blev det alltså kräftpremiär första torsdagen i augusti. Men man kan ju helt enkelt strunta i de exakta datumen och konstatera att den traditionella kräftskivan hör hemma i augusti!

Några tips för en lyckad kräftkiva:

Kräftor & knytis

Till kräftskivan funkar det jättebra med knytis – man kan be gästerna att själva ta med sig av de små röda läckerheterna! Då kan alla själva bestämma vilka kräftor de vill äta beroende på hur förtjusta de är i djuren. Svenska eller utländska, nykokta eller frysta. Man kan sedan bjuda på alla tillbehör. Bröd och kryddost hör till, liksom gärna något lite mer “matigt” som några olika pajer. Förrätt passar inte så bra till kräftorna men jag brukar börja med en välkomstdrink, lite mousserande vin eller en öl, och till det lite plock så som bitar av olika ölkorvar, oliver och krustader fyllda med kräftost och kräftstjärtar.

Många barn gillar kräftor, men är kanske inte så förtjusta i att skala dem, så till barnen kan det vara bra att också servera lite annan mat. Ett år fortsatte jag på temat med tidningspappret och gjorde små tidningspappersstrutar till barnen med hemlagad “fish & chips”. Jag panerade torskfilébitar som jag stekte i olja och ungsbakade delade små potatisar. Torsken gjorde jag lite tidigare på eftermiddagen och värmde snabbt i ugnen innan jag fyllde strutarna. Det var uppskattat!

Augusti är ju också en månad för frukt och bär – så efterrätten känns given. Bjud på äppelpaj med vaniljsås, ingefärskokta päron eller hallon med vaniljglass.

Dukning till kräftkiva

En ljum sommarkväll sitter man gärna ute. Jag brukar lägga tidningspapper över hela bordet när det är dags för kräftskiva. Jag tycker det blir både fint och praktiskt! Kräftorna kan man sedan lägga upp på fat – eller direkt på bordet! Ett kakfat i flera våningar är fint att lägga kräftor på – det blir ett blickfång mitt på bordet. Dekorera med dillkronor! Pappersservetter räcker ofta inte långt om det ska ätas en massa kräftor. Jag brukar ställa skålar med ljummet vatten och citronskivor i på bordet och duka med en fin kökshandduk till varje gäst, istället för servetter.

Ska man ha en traditionell kräftskiva så behövs så klart även kräftlyktor, roliga hattar och färgglada haklappar! Dekorera med massvis med levande ljus! Fyll gärna trädgården med lampor och lyktor.

Jag brukar ha en ordentlig soppåse eller två i närheten under middagen, så att man efter hand kan tömma sin tallrik från skal, då blir det också enklare att äta av det andra som bjuds.

Snapsvisor till kräftskiva

Till kräftorna passar det onekligen bäst att dricka öl och kanske också en och annan snaps – och då ska det också sjungas, så glöm inte sånghäftet! Här tipsar jag om ett färdigt sångblad som också blir ett extra välbehövligt underlägg till varje plats och som finns att ladda hem gratis>>

Festlekar till kräftskivan

Jag tycker ju att de flesta fester blir roligare med någon rolig festlek. Kräftor är ett kul tema för en festlek eller ett quiz! Hitta på fyndiga frågor själv eller gör det enkelt och spara lite tid genom att köpa färdigt – här hittar du roliga festlekar som passar till kräftskiva>>

Sending
User Review
4.83 (6 votes)