Jungfru Marie Bebådelsedag och Våffeldagen

våffeldagen

Jungfru Marie Bebådelsedag står det i kalendern – och så har man för sig att det har något med våfflor att göra. Men i år är det dessutom inte samma dag. Marie Bebådelsedag står det i min kalender den 18 mars och sedan står det Våffeldagen den 25 mars – ska det i alla fall inte vara samma dag?

Jag känner att jag måste reda ut begreppen…

Jungfru Marie Bebådelsedag

Jungfru Marie Bebådelsedag är ju dagen då Maria blev havande med ett barn avlat av den heliga ande om man tror på Bibeln. Det var för övrigt ärkeängeln Gabriel som kom till Maria och berättade att hon skulle föda Guds son. Räknar vi då baklänges så sker detta nio månader innan Juldagen då Jesus föddes, det vill säga den 25 mars. Denna dag skedde alltså bebådelsen och detta är den ”riktiga” Jungfru Marie Bebådelsedag.

Men i svenska kyrkan införde man 1953 att Marie Bebådelsedag skulle firas en söndag – den söndag som infaller mellan den 22-28 mars, för att man ville flytta en helgdag från våren till hösten (det var alla helgons dag som då blev helgdag). Därför kan det stå Marie Bebådelsedag två gånger i kalendern, ibland omnämns dagen då kyrkan firar som ”Jungfru Marie Bebådelsedag” medan den 25 mars är ”Marie Bebådelsedag”.

Men tänker du – den 25 mars i år är ju en söndag, då borde dagen firas just då. Men det finns också ett undantag, om denna söndag sammanfaller med Palmsöndagen flyttar man firandet. I år är påsken tidig och Stilla veckan börjar med Palmsöndagen den 25 mars därför är firandet av bebådelsen flyttad till söndagen innan, den 18 mars.

Våffeldagen: Tidigare namn för Våffeldagen

Och vad har det hela sedan med våfflor att göra? Tidigare kallades dagen också för Vårfrudagen.  Detta blev i dagligt tal ”Våffeldagen” och så uppstod traditionen att äta våfflor den 25 mars. Själv våffelätandet är inte beroende av kyrkans firande och infaller alltid just den 25 mars – men vill man gå det ju så klart bra att äta våfflor precis vilken dag man vill…

Äggvåfflor eller frasvåfflor hör till de finare våfflorna, förr i världen var det även vanligt med matigare våfflor, här kommer några goda våffelrecept!

Grundrecept för våffelsmet:

Ingredienser:
125 g smör eller margarin
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i matfett och vatten. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna läckert gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Våfflor med banan och choklad

1 banan

1/2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 msk kakao

Skala och skär bananen i tunna skivor. Blanda ner banan, socker och kakao i våffelsmeten. Servera med tex vispad grädde, glass eller sorbet och färsk banan.

Matiga våfflor med svamp

Ca 250 g färsk svamp, t ex champinjoner
1/2 lök
1 msk torkad basilika

Skiva svampen. Finhacka löken. Bryn svamp och lök i lite matfett och låt svalna. Blanda ner svamp, lök och basilika i våffelsmeten. Servera med t ex rökt skinka, avokado och tomater.

Läckra våfflor med spenat

Ca 250 g hackad djupfryst spenat
1 krm riven eller mald muskotnöt

Tina spenaten och pressa ur en del av vätskan. Blanda ner spenat och muskot i våffelsmeten. Servera med tex stekt bacon eller korv eller rökt fisk och ev en klick gräddfil.

Variera med citronkräm!

2 citroner
2 1/2 dl socker
50 g smör eller margarin
2 ägg

Borsta och torka citronerna väl. Riv av det gula på skalen och pressa ur saften. Blanda saft, socker och smör eller margarin i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret smälter. Vispa samman äggen, häll dem i kastrullen och sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Blanda i citronskalet och låt krämen svalna. Servera våfflor med citronkräm och vispad grädde.

Våffeltårta!

Gör en våffeltårta så blir det riktigt festligt! Lägg våfflorna ovan på varandra och fyll däremellan med sylt, grädde och/eller frukt. Garnera tårtan med grädde och frukt. Fixa snabbt och servera på en gång!

Sending
User Review
4.73 (11 votes)

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*