Jungfru Marie Bebådelsedag, Vårfrudagen och Våffeldagen – vad & varför?

våffeldagen

Den 25 mars är det Marie Bebådelsedag och våffeldagen! Nio månader innan juldagen, fick jungfru Maria reda på att hon var havande med Gud son enligt bibeln – och det firar vi… med våfflor!? Men för att göra det hela lite komplcerat kan det stå “bebådelsedag” två gånger i kalender, men bara den 25 mars är det våffeldagen.

Det är dags att reda ut begreppen…

Jungfru Marie Bebådelsedag

“Jungfru Marie Bebådelsedag” är dagen då Maria blev havande med ett barn avlat av den heliga ande om man tror på Bibeln. Det var för övrigt ärkeängeln Gabriel som kom till Maria och berättade att hon skulle föda Guds son. Räknar vi då baklänges så sker detta nio månader innan Juldagen då Jesus föddes, det vill säga den 25 mars. Denna dag skedde alltså bebådelsen och detta är den ”riktiga” Jungfru Marie Bebådelsedag.

Men i svenska kyrkan införde man 1953 att Marie Bebådelsedag skulle firas en söndag – den söndag som infaller mellan den 22-28 mars, för att man ville flytta en helgdag från våren till hösten (det var alla helgons dag som då blev helgdag). Därför kan det stå Marie Bebådelsedag två gånger i kalendern, ibland omnämns dagen då kyrkan firar som ”Jungfru Marie Bebådelsedag” medan den 25 mars är ”Marie Bebådelsedag”.

För att göra det ytterligare lite mer komplicerat finns det så klart också ett undandtag. Om den 25 mars är en söndag, dvs om de två bebådelsedagarna sammanfaller, men denna dag också sammanfaller med Palmsöndagen, som kan hända om påsken är tidig, då flyttar man helt enkelt firandet till söndagen innan.

Våffeldagen

Och vad har det hela sedan med våfflor att göra? Tidigare kallades dagen också för Vårfrudagen.  Detta blev efter en del slarvigt uttal ”Våffeldagen” och så uppstod traditionen att äta våfflor den 25 mars! Själva våffelätandet är inte beroende av kyrkans firande och infaller alltid just den 25 mars – men vill man, går det ju så klart bra att äta våfflor precis vilken dag man vill…

Våfflor!

Äggvåfflor eller frasvåfflor hör till de finare våfflorna, förr i världen var det även vanligt med matigare våfflor, här kommer några goda våffelrecept!

Grundrecept för våffelsmet:

Ingredienser:
125 g smör eller margarin
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i matfett och vatten. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna läckert gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Våfflor med banan och choklad

1 banan

1/2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 msk kakao

Skala och skär bananen i tunna skivor. Blanda ner banan, socker och kakao i våffelsmeten. Servera med tex vispad grädde, glass eller sorbet och färsk banan.

Matiga våfflor med svamp

Ca 250 g färsk svamp, t ex champinjoner
1/2 lök
1 msk torkad basilika

Skiva svampen. Finhacka löken. Bryn svamp och lök i lite matfett och låt svalna. Blanda ner svamp, lök och basilika i våffelsmeten. Servera med t ex rökt skinka, avokado och tomater.

Läckra våfflor med spenat

Ca 250 g hackad djupfryst spenat
1 krm riven eller mald muskotnöt

Tina spenaten och pressa ur en del av vätskan. Blanda ner spenat och muskot i våffelsmeten. Servera med tex stekt bacon eller korv eller rökt fisk och ev en klick gräddfil.

Variera med citronkräm!

2 citroner
2 1/2 dl socker
50 g smör eller margarin
2 ägg

Borsta och torka citronerna väl. Riv av det gula på skalen och pressa ur saften. Blanda saft, socker och smör eller margarin i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret smälter. Vispa samman äggen, häll dem i kastrullen och sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Blanda i citronskalet och låt krämen svalna. Servera våfflor med citronkräm och vispad grädde.

Våffeltårta!

Gör en våffeltårta så blir det riktigt festligt! Lägg våfflorna ovan på varandra och fyll däremellan med sylt, grädde och/eller frukt. Garnera tårtan med grädde och frukt. Fixa snabbt och servera på en gång!

Sending
User Review
4.75 (12 votes)