Fira annorlunda – Roliga aktiviteter och lekar för barnen utomhus och hemma

lekar utomhus

Att umgås, fira födelsedagar och ha kalas har blivit en utmaning i dessa tider när vi alla måste hjälpas åt att minska spridningen av Coronaviruset. Vi ska inte ha stora fester och många aktiviteter och kalasställen är stängda. Man får helt enkelt skjuta upp det stora firandet – men något litet inom ramarna för de restriktioner som gäller vill man kanske ändå göra, särskilt för barnen. Man behöver inte ha stort kalas, man kan leka loss med familjen och de egna barnen, eller kanske en liten grupp av de närmaste kompisarna. Man kan vara hemma eller ute i friska luften.

Här är roliga aktiviteter och lekar för barnen utomhus och hemma och lite tips och idéer på hur man firar annorlunda.

mobilskattjakt

Gör en mobilskattjakt utomhus

Våra mobilskattjakter är kul äventyr där man följer en karta i mobilen och svarar på kluriga frågor. De görs utomhus i mindre grupper eller bara för familjen som vill få en kul promenad i friska luften. Du bestämmer när, var och hur lång skattjakten ska vara. Vill man göra en aktivitet för många barn, tex skolklassen, kan man göra aktiviteten utan att barnen träffas i stor grupp. De kan börja på olika tidpunkter och ändå tävla på tid mot varandra. I en skattjakt kan man ha upp till tio lag och deras tid börjar räknas från de att de kör igång skattjakten i appen, så de behöver inte börja samtidigt.

En mobilskattjakt är också kul för familjen, överraska födelsedagsbarnet på dagen med en skattjakt och ge er ut och lös det hela tillsammans! I slutänden väntar så klart något gott!

Vi har många mobilskattjakter att välja mellan. För familjen och barn i blandade åldrar passar tex Detektivjakten och Mobilskattjakt: Sommar! perfekt.

För de lite äldre barnen som vill ha ett spännande äventyr finns Jakten på den försvunna juvelen, Jakten på den maskerad tjuven och den knepigaste skattjakten som också kombineras med lite ledtrådar och bevis på papper TOP SECRET – Agenternas hemliga uppdrag.

escape game hemma

Escape games hemma

För barn som gillar att lösa mysterier är det superkul att fixa ett Escape game hemma, man behöver inte vara många, de fungerar också bra för den lilla gruppen. Gör om hemmet till Spionskolan, här får barnen börja med enkla övningar för att sedan lösa ett spännande Spionuppdrag som kan genomföras i varje hem. För de som är förtjusta i Harry Potters värld kan de ta examen från Hallows skola för häxeri och magi genom att klara av åtta knepiga lektioner i allt från trolldryckslära till kvastflygning. Escape spelet på Hallows går att genomföra både inne och ute. Det är kul för en stor grupp barn som delas in i mindre grupper, men blir också en riktigt kul överraskning för de egna barnen! Båda spelen finns i två varianter med lite olika svårighet, ett som passar barn i åldern 7-9 år och ett för de lite äldre barnen.

utomhuslekar

Skattjakt hemma eller i trädgården

Våra temaskattjakter har knepiga gåtor som ska lösas för att lösa ett mysterium. ”Storyn” och gåtorna är färdiga, du gömmer dem sedan på lämpliga ställen inomhus, hemma hos dig, eller utomhus i trädgården eller både och. Du får med en massa ledtrådar som leder till olika ställen som funkar i alla hem och väljer de som passar bäst. Man kan också göra temaskattjakterna utomhus och rita en egen karta t.ex över en skogsdunge där man vill hålla till. De här skattjakterna är superkul på kalaset men också som en kul aktivitet för de egna barnen eller en liten grupp av de närmaste vännerna. Det finns en mängd olika temaskattjakter – du väljer så klart det som dina barn tycker är roligast – älvor, prinsessor, detektiver, superhjältar, pirater – det alldeles nya Djurparksmysteriet – eller kanske bara sommar!  

Alla temaskattjakter hittar du här>>

Vill man göra något som är väldigt enkelt att fixa och snabbt och kul att genomföra hemma finns våra enkla skattjakter som består av knepiga ledtrådar, där den ena leder till nästa tills man hittar målet. De här skattjakterna kan man använda till nästan allt när man bara vill ha lite kul!
Det finns tre varianter av dessa enklare skattjakter: Skattjakt till barnen, Skattjakt till barnen utomhus och Skattjakt för de yngsta – den sista bara med bilder.

skattjakt hemma

Tipspromenad – en klassiker utomhus!

En annan rolig aktivitet utomhus där det är enkelt att dela upp sig i par eller små grupper och där alla inte behöver göra något samtidigt är en klassisk tipspromenad. Vi har kul tipspromenader för barnen! I sagans värld innehåller hela 32 frågor där du själv väljer ut de som passar barnens ålder och bestämmer längden, det finns svarsformulär för att göra tipspromenaden med 10, 15 eller 20 frågor.

Sommarjakten är en somrig poängpromenad med en liten twist. Här svarar man inte 1-X-2 utan ska istället välja rätt svar som ger en bokstav på varje fråga, bokstäverna bildar sedan en rad ur en känd sommarvisa. Kommer man fram till rätt svar får man kanske en liten belöning!?

I vår vårtipspromenad för barnen finns 15 frågor om den underbara våren – den passar perfekt till det annorlunda Valborgsfirandet! När det inte går att samlas kring Valborgsmässoeldar kan kanske något enkelt på grillen och en tipspromenad vara ett kul sätt att fira för familjen.

Aktiviteter för vuxna att umgås annorlunda och utomhus

Också vuxna har kanske lite behov av att umgås, även om stora firanden och fester får vänta. Här finns några tips och idéer på roliga aktiviteter och annorlunda sätt att umgås utomhus>>

Sending
User Review
5 (2 votes)