Sommarkalas & sommarfest för barnen

sommarkalas


Om man har turen att fylla år på sommaren så blir födelsedagskalaset kanske en härlig sommarfest! Men man behöver faktiskt inte fylla år för att ha fest – kanske vill man bara samla bästisarna och ställa till med en rolig sommarfest!

Här är några kul idéer för sommarkalas och sommarfest för barnen!

sommarfest barn

Sommarkalas i parken

Ordna kalas i parken – kanske vid en fin lekplats för de yngre barnen eller där det finns utrymme för spel och lekar för de äldre. Klassiker som kubb och brännboll är kul! Lägg ut picknickfiltar att sitta på och gör en papperspåse med kalasmat till varje barn. Det är mysigt att få packa upp sin egen lilla picknick. Fyll påsen med tunnbrödsrullar med god fyllning, grönsaksstavar, kanske en minipåse med chips, frukt och en sugrörsdricka. Tänk på att det kan vara bra att ha en toalett i närheten.

En kul mobilskattjakt är perfekt för sommarkalaset i parken. Dela upp barnen i mindre grupper – vill man kan de tävla mot varandra på tid – eller så hoppar man över tävlingsmomentet och bara låter barnen lösa skattjakten. En mobilskattjakt löser barnen genom att följa en karta i mobilen, hitta kartnålar och där svara på frågor. Mobilskattjakt: Sommar! är riktigt mysigt somrig och passar barn i ålder från 8 år. För barn som är 10 år och äldre finns lite klurigare skattjakter med en kul historia och ett uppdrag att lösa, som i Jakten på den försvunna juvelen, Jakten på den maskerad tjuven, och TOP SECRET – Agenternas hemliga uppdrag.

skattjakt med mobil

Vill man leka utan mobil finns andra roliga alternativ! Ordna en kul skattjakt med stationer och kluriga gåtor som ska lösas med hjälp av Uppdrag: Skattjakt! Här är gåtorna färdiga och förberedda – bara att skriva ut, fixa lite rekvisita och sprida ut i parken. Funkar fint för ett gäng barn, eller flera grupper.

Ett annat riktigt kul alternativ är att göra ett Escape game i parken. I Flykten från den hemliga trädgården blir barnen fångade i en mystisk trädgård. Där träffar de på troll, enhörningar, förtrollade grodor och älvor och andra varelser och måste lösa åtta gåtor för att få fram de ord som saknas i trollformeln som öppnar grinden så att de kan fly tillbaka till sin egen värld!

Beachparty – Sommarkalas på stranden

Ett beachparty är en härlig sommarklassiker! Se ut ett trevligt ställe på stranden, gärna med grillplats om det finns i er närhet, då kan man bjuda på något gott grillat! Grilla hamburgare, korv, kycklingklubbor eller goda grillspett – för de yngre kan man göra grillspett med färdiga köttbullar, korvbitar och grönsaker – det är också ett grillspett som håller ganska bra att hantera i värmen och det är enkelt att äta. Tillåter vädret så ska man så klart bada – tänk på säkerheten om du har många barn i vattnet. Det är så klart viktigt att ha koll på simkunnighet och tillräckligt med vuxna som har koll på barnen – ta hjälp av föräldrar som kanske inte har något emot lite strandhäng. Ordna roliga lekar i strandkanten – en sandslottsbyggartävling är buskul!

flaskpost till barn

På stranden kan barnen också hitta en flaskpost som kan bli upprinnelsen till en spännande skattjakt! Grapevines färdiga skattjakt Sommarmysteriet börjar just så, och ett brev att stoppa i flaskan finns färdigt! Barnen får flaskpost från kapten Krok som blivit tillfångatagen av pirater och behöver barnens hjälp. De följer en karta eller ledtrådar och måste lösa kluriga gåtor för att samla ihop lösensumman för att piraterna ska släppa kapten Krok – när det är gjort har kaptenen också lovat att dela med sig av sin egen sjörövarskatt!

På stranden kan man också tävla i en rolig fotopoängjakt! Sandstrandskampen gör man i mobilen, där man får upp 100 foto- och filmutmaningar som ska lösas. Riktigt kul och tokroligt – också för lekledaren som ska godkänna uppdragen! Enkelt fixat, inga förberedelser behövs!

poolparty barn

Sommarkalas med vattentema

Har man pool eller i alla fall en lite större plaskpool som funkar för antalet gäster kan man ställa till med poolparty – få saker är så populärt – och coolt – på sommaren! Säkerheten är så klart otroligt viktig och att man har koll på gästernas simkunnighet. Har du yngre barn och djupt vatten se till att alla har armpuffar och att det finns gott om föräldrar som kan vara både i vattnet och på land. Med äldre barn som kan simma ordentligt är det enklare – men om man springer och hoppar kan olyckan vara framme så lämna aldrig barnen utan vuxen översyn i vattnet.

Har man inte pool kan man ha vattentema på sitt kalas i alla fall. En vattenspridare är kul! Bygg en vattenhinderbana med olika hinder och utmaningar i och runt vattenspridaren. Köp in billiga vattenpistoler och fyll hinkar med vatten. Och fyll en massa vattenballonger – och låt barnen leka loss! Innan man sätter igång kan det vara bra att dra upp lite enkla regler för leken så att ingen blir ledsen. Man kanske inte får skjuta varandra i ansiktet, och kanske inte heller in genom altandörren… Till ett sådant här kalas kommer barnen gärna i badkläder och tar med handduk och ombyte.

sommarkalas

Har man poolparty eller vattenkalas i trädgården så kan man kanske bjuda på kalasmat från grillen. Vill man bjuda på något annat än den traditionella grillkorven eller hamburgaren – bjud på cevapcici – järpar från länderna på balkan, grillade är de en barnfavorit. Gör själv, helst på lammfärs, eller gör det enkelt för dig och köp en påse frysta färdiga. Servera med pommes eller klyftpotatis, bearnaisesås och tomatsås eller ajvar.  

Till ett poolparty passar så klart Sommarmysteriet – flaskposten kan ju kanske ha flutit i land i poolen eller i plaskpoolen 🙂 eller så väljer man att lösa ett mysterium under vattenytan! I Undervattensmysteriet ska barnen hjälpa kapten Kuling att rädda utrotningshotade delfiner i ett spännande äventyr med färdiga gåtor. En färdig skattjakt är en kanonrolig aktivitet på festen eller kalaset – och enkelt för kalasfixaren som kanske också vill hinna njuta lite av sommaren. Det hela är klart, bara att skriva ut och leka loss med barnen!

skattjakt i skogen

Sommarkalas i skogen

Inget doftar så gott som solvarm skog! Fixa kalaset vid en grillplats eller ett vindskydd ute i skogen. Här hittar du kul tips på hur du fixar ett kalas i skogen med roliga skattjakter för olika åldrar och kalasmat från elden!