Vinterkalas utomhus för barn och vuxna!

kalas utomhus

Ett nytt år är här och med det nya födelsedagar och andra tillfällen att firas. Men allt vårt umgänge med andra fortsätter att påverkas av corona-pandemin och vi får fira litet hemma eller ute. Det blir då inte riktigt som det brukar – men kanske uppskattar vi det då desto mer när man kan göra något över huvud taget. Vi får tänka nytt och annorlunda.

Här följer lite tips på vad man kanske kan hitta på, och tips om roliga lekar och aktiviteter som kan förgylla dessa annorlunda tillfällen – både för barn och vuxna.

ha fest utomhus

Att fira utomhus

Om man ska fira utomhus är det viktigaste kläder efter väder. Barnen är ofta vana att klä på sig medan vuxna stadsbor kan vara lite sämre på det. Långkalsonger är ett fantastiskt festplagg 2021!

Ta reda på var det finns grillplatser, i skogen eller i staden och samlas runt en sådan. En klassisk korv med bröd på grillspett och marshmallows mellan mariekex till ”smears” är mumsig kalasmat, både för barn och vuxna. Lyxa till det hela med en kryddad god korv, goda korvbröd och olika tillbehör, som rostad lök eller picklad rödlök. För de vuxna kan man göra en smakrikare ketchup genom att blanda vanlig ketchup med lite hackad vitlök, chili och japansk soja. Bjud också på varma drycker som varm choklad med vispgrädde, och för de vuxna kanske en klassisk glühwein.

Glöm inte något att sitta på, sitter man still ute är det bra att ”isolera” underifrån, och det kan dessutom vara blött och fuktigt. Mys också gärna till det lite med extra mysigt med fleecefiltar och fällar att sitta på eller lägga

kalas utomhus vinter

Vinterkalas utomhus med skattjakt

Det behövs aktiviteter när man är utomhus, står eller sitter man bara still blir det kyligt. För barnen är det ju få saker som är så kul som skattjakt! Hitta på en egen eller använd någon av våra färdiga skattjakter. Alla våra temaskattjakter går egentligen att göra utomhus. De bygger alla på ett antal gåtor som barnen ska lösa. De sätts upp på olika ställen som man ger barnen ledtrådar till, man får en lista på ledtrådar i materialet. Är man på ett ställe, t.ex ute i skogen där det är svårt att jobba med ledtrådar, kan man istället rita en enkel karta över stället man är på. I många produkter ingår ett kartblad att rita på, eller så kan man skriva ut olika fina skattkartor att rita på här.

Vill man ha ett vintertema på skattjakten finns det spännande Vintermysteriet där barnen måste hjälpa kung Frost att hitta de sex magiska iskristallerna som vårälvan Primavera har stulit!. För den som gillar isprinsessor finns Ismysteriet – ett härligt äventyr tillsammans med isprinsessan Arabella, pingvinen Puck och älgen Ola!

kalas utomhus

Men man kan också välja en annan skattjakt. Lös Detektivmysteriet i Småköping, Djurparksmysteriet, Piratmysteriet eller Djungelmysteriet! Bara en gnutta fantasi och skattjaktens roliga historia behövs för att förflytta sig till en annan värld!

aktivitet ute barn

Alla temaskattjakter finns i två svårighetsnivåer, för barn i åldern 4-6 år och 7-10 år. Här finns alla våra temaskattjakter att beställa, ladda hem och skriva ut.

Den optimala skattjakten för skogen eller parken!

Det stora skogsäventyret är en perfekt skattjakt för skogen eller parken. Du bestämmer en runda och sätter upp de kluriga gåtorna som barnen måste lösa för att komma vidare. För varje gåta de löser får de fram en bokstav som de skriver på sin skattkarta. Bokstäverna bildar till sist ett lösenord som leder dem till skatten. Den här skattjakten finns i två svårighetsnivåer, för barn 7-9 år och barn i åldern ca. 10-13 år.

skattjakt i skogen

Skattjakt med karta och gåtor i mobilen

Våra roliga mobilskattjakter löser man med hjälp av sin mobil – för de lite äldre barnen är det inte fel att få ta med sig sin favoritpryl! Du som arrangör bestämmer var, när och hur lång mobilskattjakten ska vara genom att placera ut kartnålar på en karat på din lilla arrangörssajt. Barnen kan sedan tävla i lag, eller lösa det hela i ett gäng. De följer kartan och svarar på gåtorna. Det finns mobilskattjakter med olika teman, det börjar med en historia och fortsätter med kluriga gåtor. Det finns mobilskattjakter som passar barn i lite blandade åldrar, ca 8-12 år, men som också yngre och äldre kan vara med och lösa, t.ex Detektivjakten. Det finns också mobilskattjakter som passar från 10 år, t.ex Jakten på den försvunna juvelen och Jakten på den maskerade tjuven. Den knepigaste mobilskattjakten är TOP SECRET – Agenternas hemliga uppdrag som förutom gåtorna i mobilen innehåller några ledtrådar från högkvarteret som barnen får i kuvert under uppdragets gång. I mobilskattjakterna kan man, om man vill, vara upp till 10 lag som tävlar mot varandra på tid.

skattjakt utomhus

Det som är kul med mobilskattjakterna är att du själv bestämmer vilken runda den ska gå, du kan låta den börja och sluta på samma ställe, eller du kan låta den leda från starten till ett hemligt mål! Man ser bara en kartnål i taget och måste lösa en gåta för att se nästa, vilket gör att man kan hålla målet för skattjakten hemligt, kanske leder den fram till en mysig grillplats där det serveras kalasmat!?

Mobilskattjakterna funkar ju också så klart som en rolig aktivitet för vuxna och barn tillsammans när man träffar familjen eller vännerna utomhus!

kalas utomhus

Kalaslek med stationer

Uppdrag: Skattjakt är en kul kalaslek med stationer som görs utomhus, den funkar i trädgården, i parken eller i skogen. Här ska barnen lösa åtta kluriga uppdrag. Svårighetsnivån passar barn i åldern 8-12 år. Du skriver ut det hela, klipper och klistrar en aning och lägger till lite enkel rekvisita som du säkert har hemma och det hela är färdigt att använda!

Fira utomhus för vuxna

Det är ju inte bara barnen som ska ha kul, och även vi vuxna får kanske träffas utomhus. Men igen, att bara sitta still kan bli kallt under den svenska vintern och våren, så det behövs någon rolig aktivitet för att hålla värmen! Då får också tillfället lite guldkant och blir lite mer speciellt!

tipspromenad

Mobiljakter och mobilquiz för vuxna

Det finns mobiljakter och mobilquiz för vuxna som löses i mobilen, på samma sätt som barnens mobilskattjakter. Även här följer deltagarna en karta i mobilen och man kan man låta slutdestinationen vara hemlig och överraska med mat eller fika där det hela tar slut!

Spionjakten är en humoristisk jakt jorden runt på två spioner som stulit en företagshemlighet – här kan upp till 10 lag tävla mot varandra på tid. Klurigt & knepigt är ett mobilquiz där det handlar om att lösa logiska utmaningar och Vem vet vad? är ett quiz med blandade frågor på gående fot!

aktivitet utomhus för vuxna

Roliga tipspromenader och quiz på gående fot

Man kan ju så klart också välja en vanlig tipspromenad med frågor på papper eller ett mingelquiz, som också har frågor på papper, men där det är lite klurigare quizfrågor utan svarsalternativ.

Efterlyst är en riktigt kul tipspromenad / mingelquiz som passar i de flesta sammanhang! 20 svenska kändisar har försvunnit och i efterlysningarna som satts upp har deras namn trillat bort. Vilka kändisar är det som beskrivs på ett klurigt sätt?

tipspromenad frågor och svar

Tipspromenaden Härliga vinter har 20 fyndiga tipspromenadfrågor om vintern. Sätt upp dem längs en trevlig promenad, eller runt om i trädgården!

Vill man istället drömma sig bort i dessa tider när vi inte kan resa, kan man låta sina gäster göra en fiktiv jorden runt resa med hjälp av vårt fina mingelquiz Jorden runt. Man beger sig till 14 destinationer där det ska svaras på en mängd blandade frågor.

Är det någon som firar en jämn födelsedag som ska firas utomhus kan man fokusera på talet för dagen med en fyndig tipspromenad. Tipspromenaderna för 30, 40, 50, 60 och 70 år har fyndiga, blandade frågor som alla på något sätt handlar om den jämna siffran. Annorlunda och kul!

Sending
User Review
5 (1 vote)