Digital after work!

after work online

Vi är många som jobbar hemma och håller distans till våra kollegor. Det är viktigt och nödvändigt för att hålla smittspridningen nere. Och vi får jobbet gjort, vid köksbordet eller på hemmakontoret och i möten på digitala plattformar. Men visst saknar vi våra kollegor! Att få prata om det där som man inte säger i det formella mötet, men som också är viktigt för jobbet och “kittet” som gör att vi jobbar bra tillsammans. Och så saknar vi det sociala – att ha trevligt tillsammans, under lunch och fika, på en after-work eller en kick-off eller konferens.

Men saknaden föder kreativitet – det var många som hade en digital julfest med en matpåse hemskickad och många som löste vårt julmordmysterium digitalt, det lagas mat tillsammans med en kock och kollegorna – digitalt hemma i köken – och mycket mer! En stor eloge till alla som håller ut, håller i och hittar på nytt!

Hur fixar man en digital AW?

Det enklaste är att använda sig av den digitala plattform man normalt använder, Teams, Zoom eller Skype till exempel. Samla kollegorna i ett “after-work-möte” vid lämplig tidpunkt. Där kan man ta en extra funderare så att de passar dem som deltar – eftersom AW:n sker hemma, så ska det ju gärna inte krocka för mycket med deltagarnas familjeliv – som också sker hemma…

Skicka hem en after-work-påse!

Om man vill göra det hela lite mer speciellt kan man skicka hem en after-work-påsen till alla medarbetare. Fyll den med lite godsaker. Kanske en god öl eller två och en påse jordnötter, eller en god ost, lite charkuterier och en flaska gott vin. Eller fixa en mysig digital fredagsfika med en mumsig semla och ett rör o’boy för att göra varm choklad (och så roa med ett vinterquiz!).

Det behöver inte vara så mycket men att få en liten påse till dörren känns lyxigt och känns genomtänkt – ett litet tecken på uppskattning som vi kanske alla behöver lite extra av i dessa tider!

digital after work tips

Förgyll med en kul aktivitet!

Det kan vara svårt att få till en avslappnad stämning och att bara snacka och umgås på en digital plattform. Det beror lite på hur många man är och hur väl alla känner varandra. Ju mer alla känner varandra desto enklare brukar det vara att umgås digitalt. Oavsett kan det vara kul att göra en aktivitet tillsammans, så som man kanske hade gjort “IRL”.

Här är några förslag:

Mingelquiz online: Jorden runt

Vi har tagit fram en variant av vårt mingelquiz Jorden runt för att använda online. Quizet består av fina bilder och roliga beskrivningar av 14 destinationer jorden runt, och på varje destination ska man svara på några frågor om vitt skilda saker. Det är inte bara geografi utan frågorna handlar också om en hel massa annat som historia, kultur, film och musik. Istället för som vi tänker oss att man gör ett mingelquiz “IRL”, där man går runt i par eller grupper, minglar med något gott att dricka och i lugn och ro klurar på frågorna, har vi nu gjort det hela för ett digitalt mingel. En lekledare har quizet på sin dator som ett bildspel och delar sin skärm med alla kollegor. I den takt man sedan tycker passar klickar man fram varje destination med fina bilder och kluriga frågor. De som är med kan lösa det hela individuellt, eller i par eller lag. Lite digitalt mingel helt enkelt!

Jorden runt temat är kul – dels kanske vi alla saknar att resa – och den här resan är garanterat coronasäker och miljövänlig :-). Dessutom kan man utvidga temat om man vill. Skicka hem öl från olika länder att prova allt eftersom ni “reser runt”, eller vill man ha mat på sin after-work kan man ju skicka hem take-away mat som passar till resandet! Man kan till och med göra lite plock som passar på några av de olika destinationerna, som pizza från Rom, en miniburgare från Las Vegas, chicken satay från Bangkok och vårrullar från Kina… Bara fantasin sätter gränserna!

after work online tips

Svarsformulär till quizet ligger i en separat fil som man enkelt skickar vidare till sina kollegor, eller så skriver man ut och skickar hem i AW-påsen – då blir det hela mer av ett tema.

Läs mer om vårt online mingelquiz här>>

Påskquiz online!

NYHET! Till påskfirandet 2021 finns också ett mingelquiz online med påsktema. Perfekt till en aw eller en påsklunch med kolletgorna – online! Eller så klart till hela släktens påskfirande – maxa påskstämningen – på säkert avstånd!

Läs mer om påskquizet här>>

påskquiz

Andra roliga quiz

De flesta av våra musikquiz går ju också att göra online. Då gör man som “IRL” att en lekledare spelar låtar från den färdiga spellistan och läser upp frågorna. Roliga quiz för en after-work online kan till exempel vara vårt fyndiga musikquiz med just after-work tema, vårt roliga musikquiz med tv-serieintron eller musikquizet Vem där? – där det handlar om att lista ut namn i låtar och svara på kul följdfrågor om människor som bär just det namnet. Vill man hålla fast vid jorden-runt temat och resa med musikens hjälp väljer man vårt musikquiz jorden runt.

Alla våra quiz hittar du här>>

digital aw lekar

Lös en mordgåta!

Våra enkla mordgåtor som inte är rollspel kan man också lösa online. Alla får först ett persongalleri där de bekantar sig med personerna i historien. En lekledare läser sedan upp tre-fyra ganska kortfattade kapitel. Med hjälp av logik och slutledningsförmåga handlar det om att lista ut detaljer om mordet som motiv, tidpunkt och mordvapen och till sist vem som är mördaren! Liksom “IRL” rekommenderar vi att man tar lite pauser emellan de olika kapitlen. Man kan lösa en mordgåta individuellt men kanske är det ännu roligare att samarbeta och diskutera med en kollega eller två.

Två mordgåtor som passar bra att köra online är Mordet på Mystery Manor och Maffiamordet – för båda dessa har vi lagt det häfte med bakgrundsmaterial som varje deltagare ska ha innan man kör igång, i en separat fil så att det är enkelt att skicka vidare till sina kollegor.

Även till mordgåtorna kan det ju passa fint att skicka hem något gott. maffiamordet utspelar sig i en maffiafamilj i New York, så varför inte skicka hem grissini, parmaskinka, mozzarella, tomater och en slurk prosecco eller en god pizza!

Mycket nöje – online!

Sending
User Review
3.67 (3 votes)