5 tips till årets kräftskiva!

kräftskiva

Vi brukar kalla en kräftskiva för sommarens efterrätt – för visst är det så, när kvällarna blir mörkare och sommaren nästan är slut då finns det inget som passar bättre än en mysig kräftskivan!

Kräftskiva – dekorationer och dukning

Att duka till kräftskiva är kul! Har man tur är det en ljum och lite mörk augustikväll och då kan man göra hur mysigt som helst med ljus, lampor och lyktor. Samla ihop en hel massa klassiska kräftlyktor i papper och häng på ett snöre över bordet – ju fler desto bättre. Samla på dig glasburkar och be barnen att måla dem i rött och orange – de kan ju konsten efter otaliga lyktor som pysslats på förskolan – eller gör själv så klart. Sprid sedan ut dem i trädgården och på bordet eller borden.

Det kan vara trevligt att duka vid flera små bord utspridda i trädgården istället för ett stort långbord.

Ta inte fram finduken när det är dags för kräftskiva, för det brukar spillas och kladdas en hel del när man äter kräftor. Ett kul tips är att använda gamla tidningar som bordsduk. Lägg dem i flera lager! Eller använd några gamla underlakan som bordsduk, de är enkla att tvätta när skivan är över. Duka också med massvis med servetter – eller köp billiga kökshanddukar och duka med en till varje plats. Ibland räcker pappersservetter helt enkelt inte till, då är en kökshandduk lite mer rejält. Sätt gärna skålar med ljummet vatten och en citron- eller limeskiva i på bordet, för gästerna att skölja fingrarna i.

Kräftor i sig är ju ett riktigt blickfång – de är röda, blanka och vackra att se på. Lägg upp dem på ett kakfat i flera våningar och dekorera med dillkronor och sätt mitt på bordet! Eller, om du väljer att duka med tidningspapper på bordet, kan man helt enkelt lägga ut kräftorna i högar mitt på bordet, då blir det enkelt för alla att ta. Ett tredje alternativ är att servera en portion kräftor till alla gäster i en fin skål.

En fin men enkel dekoration till varje kuvert är en dillkvist! Sätt den tillsammans med servetten och knyt ihop med ett band, eller sätt den i glaset eller tillsammans med ett placeringskort på varje tallrik om man vill ha en bordsplacering.

Vill man leka lite för att hitta sin plats vid bordet finns här en kul bordsplaceringslek till kräftskivan att ladda ner gratis>>

En bukett krondill är också superfint i en vas på bordet – och det luktar då kräftskiva lång väg!

Mer inspiration hittar du på i vårt pinterestalbum>>

 • Kräftskiva
 • Cabernet snapsglas från Holmegaard passar perfekt till kräftskivans hemmagjorda snaps.
 • Fin dukning
 • Uppdukat för kräftskiva i det gröna
 • kräftskiva
 • Fin dukning till kräftskivan
 • Trendspaning: Så dukar du upp för kräftskiva
 • kräftskiva tillbehör
 • 16 härliga bilder att inspireras av till kräftskivan
 • Veckan i bilder: Kräftskiva i skogen, Misslyckad förrätt och Gudbarn på Spy Bar.
 • En klassisk västerbottenspaj är ett trevligt inslag på bufféer. Till påsk, kräftskivan eller midsommar - denna paj är lättlagad och god! Här finns receptet.
 • Med sin syrliga smak passar lingonsnapsen perfekt till salta kräftor.
 • En festlig och läcker förrätt som är god att servera som en aptitretare innan maten. Jag serverade räckcocktailen som en förrätt när jag fick gäster och till huvudrätt bjöd jag på entrecote med potatisbakelser. Gott! 4 portioner 500 g räkor med skal 4 st romansalladsblad 2 st avocado 2 st kokta potatisar 8 st cocktailtomater 4 små citronskivor 1 liten knippe färsk dill Rhode islandsås 0,5 dl turkisk yogurt eller cremefraiche 3 msk dl majonäs 2 msk chilisås (ketchup funkar också bra) 0,5 tsk d...
 • Hasselbackspotatis är en älskad klassiker som aldrig går ur tiden. Men det är inte fel att förnya sig lite. Prova minihasselbackspotatisar! Toppa med crème fraiche och löjrom till festliga munsbitar.
 • Per Morbergs västerbottenpaj | Recept från Köket.se
 • How to Peel Crawfish — Emma Fick Art #howtocookfood
 • Kräftor
 • Igår firade vi att jag ÄNTLIGEN blivit frisk. Det tog ungefär 7 månader att sluta hosta. Eller sluta och sluta... Lite hosta har jag kvar. Men bara lite. Jisses vilken sjuka jag åkte på! Hur som haver
 • Kräftlyktor, dekorationer och dukningar – dags att duka till kräftskiva!

Dryck till kräftskivan

Öl och nubbe hör till de klassiska kräftskivetillbehören men det går så klart även bra med vitt vin eller prosecco för den som föredrar det. Och glöm inte de alkoholfria alternativen! Alkoholfri öl är ett riktigt bra alternativ till kräftor.

Fyll en stor zinkbalja med kylklampar i botten och is och ställ ner ett urval av dryck och låt gästerna servera sig själva.

Som alltid på fest är det en utmaning för gästerna att hålla reda på sina glas. Sätt en liten bit eltejp runt glasets fot och skriv namn på, eller ta fram ett antal olika typband och låt gästerna välja ett och knyta runt sitt glas.

dryck till kräftskiva

Snapsvisor & sånghäfte till kräftskivan

Det ska så klart sjungas när det sörplas kräftor! Förbered med sånghäften med bra visor som alla kan sjunga med i.

Här finns superfina sånghäften med 15 utvalda snapsvisor att skriva ut gratis>>

sånghäfte kräftskiva gratis


Det kladdas ju en del på kräftskiva, då kan man också duka med snapsvisor på ett fint underlägg till varje plats – det blir en både trevlig och praktisk dukning!

Här finns fina underlägg med snapsvisor att skriva ut gratis>>

Tillbehör till kräftor

Det är bra att komplettera självaste kräftorna med olika tillbehör, och gärna lite matigare sådana. Klassiska tillbehör är gott bröd, smör och kryddost, västerbottenostpaj, kantarellpaj eller grönsakspaj eller kanske piroger eller smördegsknyten med t.ex. spenat och ost.

Vill man hitta på något lite annorlunda med koppling till kräftorna kan man snegla på det andra stället i världen där man uppskattar dessa små kryp lika mycket som vi – nämligen i den amerikanska södern. Servera en jambalaya med kräftor eller kräftpiroger till de dillkokta svenska kräftorna – en spännande kontrast!

Här hittar du recept för kräftkalas som i amerikanska södern>>

Kräftskiva tillbehör

Lekar till kräftskiva

Nästan alla fester blir roligare med en festlek! När det är kräftskiva får temat för leken så klart gärna vara kräftor!

En klassisk tipspromenad är alltid kul och en bra festlek om man vill hålla lite distans mellan gästerna. Placera ut frågorna längs en liten promenad eller bara i trädgården och låt gästerna mingla runt och svara på frågorna, kanske med en fördrink i handen.

Här finns en tipspromenad särskilt för kräftskivan – den handlar om allt man rimligtvis kan förknippa med kräftor!>>

En festlek med stationer som alla kan förknippas med kräftor är riktigt fyndigt! Här hittar du en färdig sådan att skriva ut! Sprid ut stationerna i trädgården och låt gästerna tävla i kräftkunskap!

festlek kräftskiva

Vill man istället ha en festlek vid bordet kör man ett kräftquiz till efterrätten! Fyndiga frågor som maxar kräftskivestämningen! Läs mer och skriv ut här>>

Vill man inte ha just kräfttema på festleken passar årets aktuella sommarquiz så klart också lysande!

Vi önskar en riktigt trevlig kräftskiva!

Sending
User Review
5 (3 votes)