Roliga lekar inomhus

inomhuslekar

Det finns en uppsjö av lekar till kalas och fest som passar bra att leka inomhus. Vi ger tips om både roliga lekar och vad man ska tänka på i allmänhet när man leker inomhus.

En av höjdpunkterna på kalas för både barn, ungdomar och vuxna är lekar och aktiviteter. Och även om mycket aktiviteter fungerar både ute och inne så är det ändå lite skillnad på att vara inomhus och leka, speciellt när det gäller barn. Unga kalasgäster har lätt att bli stimmiga, upphetsade och högljudda på kalas, särskilt när det kommer till lekar och tävlingar. Och varken du eller dina små gäster kommer njuta av att ha en kaotisk situation där många springer runt och stojar.

Nyckeln bakom att lyckas med inomhuslekar är både att välja rätt lekar för just dina gäster, och att vara en god lekledare. När det gäller barn betyder det många gånger att vara tydlig och rak och inte tillåta för mycket snedsteg från lekens plan, då blir det lätt oroligt.

Här finns många tips på lekar som passar barn i olika åldrar>>

Det gäller också att försöka läsa av gruppen som ska leka. Är det läge att köra en populär lek en gång till så att alla får prova det roliga igen? Orkar barnen leka mer nu, eller är det hög tid att ta paus för fika? Finns det någon som inte riktigt våga vara med, och hur gör vi för att få med det barnet i leken? Finns det alternativa aktiviteter för den eller de som inte vill vara med? Är det dags att släppa den organiserade leken och låta gästerna leka fritt istället? Det finns inga enkla svar, utan man får försöka känna efter allt eftersom. Och kom ihåg att det ofta är bra att sluta när det är som roligast!

inomhuslekar

Kategorier av inomhuslekar

Klassiska inomhuslekar

Sätta knorren på grisen går alltid hem, speciellt bland de små kalasbesökarna, och den kan varieras i det oändliga och anpassas efter kalastemat. Sätt svansen på dinosaurien, sätt hornet på enhörningen osv.

Andra klassiska inomhuskalaslekar är Hela havet stormar, Hunden och benet och charader.

Rörelselekar inomhus

Visst kan man röra på sig även inomhus! Även om man kanske ska undvika just kull-lekar och liknande. Dansstopp, där alla ska stanna som statyer när musiken slutar, är en populär lek som blir extra rolig om man väljer barnens favoritlåtar. Ett, två, tre rött ljus är en annan lek där man får röra lagom mycket på sig utan att tavlor börjar ramla ner från väggarna.

Kluriga lekar på papper

Det kan faktiskt räcka med papper och pennor för att ordna roliga lekar på kalaset. Rita och gissa är en kul lek som kan varieras på många olika sätt, man kan tävla i lag eller i par, teckningarna kan skickas runt eller göras på en whiteboard/ett stort papper på väggen. En annan kul lek är att para ihop gästerna två och två och låta dem rita av varandra – med ”fel” hand! Detta funkar lika bra på vuxenfester, och kan vara ett bra sätt att bryta isen på ett kalas där alla inte känner varandra.

Quiz-lekar

Quiz och frågesport kan anpassas både till stora och små. Man kan använda musik och bilder, vara i lag eller en och en. Vill man att gästerna ska röra på sig göra man frågesporten till en tipspromenad, det fungerar lika bra inomhus där man får gå från rum till rum och letar efter frågorna.

Här finns färdiga barnquiz och tipspromenader att ladda hem om man själv fått idétorka>>

5-kamp och tävlingslekar

Även om man kanske ska låta bli att hoppa säck och kasta boll inomhus finns det andra, lugnare småtävlingar som man kan sätta ihop till roliga kamper mellan lag. Pennan i flaskan, vissla med kex i munnen, äta ett godissnöre snabbt utan att använda händerna och klä av toarullen är alla enkla tävlingslekar som funkar fint inomhus.

Inomhuslekar där man får en godispåse eller annan liten present

På många barnkalas är höjdpunkten när det är dags att få sin godis- eller fruktpåse, och roligast är om det är en lek som leder fram till utdelningen. Fiskdamm är ett enkelt sätt att dela ut påsar med gotta, ett annat uppskattat sätt är att ordna en skattjakt där skatten är godiset!

Här finns flera roliga skattjakter om man inte har lust att hitta på en själv!>>

lekar inomhus

Extra roliga lekar inomhus!

Skattjakt!

Roliga lekar inomhus som brukar vara populära gång efter gång är skattjakter av olika slag! En färdig skattjakt som man laddar ner och skriver ut är superenkelt att fixa – och med ett kul tema som barnen gillar kan man skapa ett helt temakalas utan allt för stor ansträngning! På grapevine.nu finns massvis med färdiga skattjakter som går att leka inomhus. Ett första blad berättar en spännande historia och ger barnen ett uppdrag att hitta en skatt eller en belöning för att lösa ett mysterium. Barnen får sedan en ledtråd till ett ställe i hemmet. I skattjakten ingår en lista med kluriga ledtrådar till sådant som går att hitta i de allra flesta hem. Det finns gott om ledtrådar inomhus så att skattjakten helt kan göras inne om man så väljer. Skattjakten funkar lika bra i den lilla lägenheten som i det stora huset. På platsen barnen hittar finns en gåta att lösa. När gåtan är löst får de en ny ledtråd och på så sätt fortsätter man framåt i historien till skatten är hittad! Det här är en spännande inomhuslek som funkar i stort sett överallt, i alla hem. Kul och klurigt!

Skattjakter finns för olika åldersgrupper, ofta för barn i förskoleåldern och för dem som börjat skolan och kan läsa själva, och med en mängd olika teman – det är bara att välja bland barnen favoriter, som pirater, superhjältar, dinosaurier, prinsessor, spöken, djur, älvor, detektiver och mycket mer!

Här hittar du alla skattjakter>>

Escape games och mysterier

När barnen är lite större kan de ha tålamod att klura lite mer. Då kan man fixa ett kul escape game hemma! Roliga escape games som passar inomhus är till exempel Spionskolan och Flykten från det hemsöka huset, där hemmets olika rum och platser kan användas i själva historien. Hur man på bästa sätt anpassar det hela till sitt eget hem framgår av instruktionerna. När barnen blivit ännu lite äldre finns det riktigt kluriga Flykten genom den förhäxade spegeln. Här ska deltagarna lösa olika utmaningar som man kan sprida ut på olika ställen i hemmet.

Här finns en mängd roliga escape games och mysterier att ladda ner>>

5 saker att tänka på när man leker inomhus:

1. Yta. Finns det lagom med plats för leken ni planerat? Problem kan vara både för lite yta där alla inte får plats att busa runt och för stor yta där en för stor sal till en mysig, stillsam lek kan ge en ödslig och kall känsla.

2. Ömtåliga saker. Lek innebär ofta bus och spring, och det är lätt att man i sin iver stöter till saker. Ställ undan farmors finaste vas med andra ord.

3. Vuxet ledarskap. Det lönar sig alltid att ha en vuxen som tydligt berättar vad leken går ut på, håller ordning under lekens gång och som bestämmer regler och vem som vinner i tävlingar, speciellt inomhus där en stimmig och skränig stämning snabbare blir jobbig än utomhus. Att ha en eller flera extra vuxna är också toppen om något barn skulle avvika, inte vilja vara med eller kanske måste gå på toaletten mitt i leken…

4. Förberedelser. Se till att ha alla tillbehör på plats och i ordning när en organiserad lek ska dras igång. Det blir lätt stimmigt om man då ska börja leta efter stolar, skedar, potatisar, ballonger, penslar eller ett snöre.

5. Husdjur. Dessa kan både bli skrämda och skrämma djurovana kalasgäster om det blir livat vid leken. Familjens fyrfota medlemmar mår ofta bäst av att få husera någon annanstans när leken är vild.

Roliga lekar inomhus för vuxna

Under vinterhalvåret är det kanske inte så många vuxna som är sugna på att ut och leka, men det kan ju ändå vara roligt att göra en aktivitet tillsammans när man träffas. Då passar det perfekt med lite lugnare lekar som en festlek med stationer som man kan sprida ut på olika ställen i hemmet, eller ett kul quiz eller en mordgåta som man löser sittande vid bordet.

Här finns massvis med färdiga festlekar och quiz att ladda hem om man inte hinner eller vill fixa själv>>

Vill man istället utmana sina gästers “små grå” kan man bjuda på en mordgåta!>>

Sending
User Review
5 (1 vote)