Fettisdagen – dags för semlor!

semla fettisdag

Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen som inleder påskfastan i den kristna traditionen och föregås av fastlagssöndagen och blåmåndagen (som också kan kallas fläskmåndag eller korvmåndag). Det är denna dag vi ska äta upp oss inför den 40 dagar långa fastan (söndagar undantagna), som i sin tur slutar med Stilla veckan och påskafton. Fettisdagen är liksom påsken rörlig och infaller 47 dagar innan påskafton. Fettisdagen kan infalla mellan 3 februari och 9 mars, 2023 är det den 21 februari. Det där med att fasta försvann i Sverige i samband med reformationen på 1500-talet men traditionen att idag äta feta bullar med mandelmassa och grädde – det gör vi!

Dagen är stor på många håll i världen. I New Orleans firar man Mardi Gras-festivalen och i Tyskland och Österrike är det ”Fasching” – en dag som firas med karneval och maskerad. I England firar man ”Pancake day” och äter pannkakor till middag. Läs mer om februaris alla fester här>>

Semlor

I Sverige inskränker sig firandet på de allra flesta håll till att äta semlor – men det är ju inte så illa! Eller som den också kallas fastlagsbullen, fettisdagsbullen eller hetväggen – kärt barn har många namn…

Länge började semlor säljas på fettisdagen och såldes sedan varje tisdag fram till påsk. På 60-talet ändrades sederna och numera brukar semlorna dyka upp i konditorifönstren redan i januari.

Det var först på 1800-talet som svensken i allmänhet hade tillgång till vetemjöl och kryddor och kunde baka bullar som liknar dagens semlor. Semlan är ofta ett ämne för diskussion, vi tvistar om hur en semla ska bakas, om mandelmassan ska blandas med grädden eller inte och om hur den ska ätas, som den är eller i varm mjölk.

Baka egna semlor!

ca 20 stora semlor
75 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
9 dl vetemjöl (500 gram)
1 uppvispat ägg
1 tsk bakpulver

Fyllning till semlor:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 1/2 dl grädde
florsocker

Baka vetebullar:
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37 grader). Smula jästen i en bunke. Häll över mjölkblandningen. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och jäs under bakduk 30 min.Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut rätt små runda och släta bullar.Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 minuter övertäckta. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

För servering:
Skär ett litet lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda riven mandelmassa med lite mjölk till en röra. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och pudra över lite florsocker!

Tures Temlor!

1948 kom den första boken om Ture Sventon, privatdetektiv. Ture läspar och kan inte säga ”s”. Han hette egentligen Sture Svensson men ändrade sitt namn för att slippa problemen med att säga sitt namn. Ture har två favoritsysselsättningar, att jaga bovar, och då framförallt Ville Vessla, och att äta ”temlor”. Ture har sitt deckarkontor på Drottninggatan och där ligger också ”Rotas” konditori som säljer ”temlor” året runt.

Böckerna om Ture Sventon skrevs av Åke Holmberg. Sven Hemmel, som också gjorde bokillustrationerna tecknade också en serie för Kamratposten 1968-1973. Sista boken om Ture Sventon kom ut 1973.

Varje år på bok- och biblioteksmässan delar man ut priset ”Temmelburken”. Priset är döpt efter Ture Sventons burk som han förvarar ”temlor” i vid resor och går till en författare som utmärkt sig i genren deckare för ungdomar.

Sending
User Review
4.78 (9 votes)