Halloween: Pyssel, pumpor, pynt och mordgåtor!

Oavsett om du ska ha stor Halloweenfest, barnkalas med Halloweentema eller bara fira hemma med familjen är Halloweenpyssel och skräckdekorationer superkul att göra tillsammans! Här kommer massa tips och inspiration!

Bästa Halloweenpumpan – från papper till betong

Klementinpumpor: Måla ögon, näsa och mun på klementiner – de blir otroligt söta ”minipumpor”! Fint att dekorera med och perfekt i godispåsen på Halloweenkalaset!

Papperspumpa för de yngsta: Måla papperstallrikar orangea, och klistra på svarta och gröna pappersbitar som ögon, näsa, mun och skaft. Lätt och mysigt för småttingar!

Betongpumpa: Grymt fina pumpor att spara från år till år gör man av betong. Mixa betongen och häll i en avklippt och hopknuten strumpbyxa, kasserade tights eller liknande. Surra tråd eller spänn gummiband runt för att få till pumpans form och låt torka. Klipp bort tyget och dekorera genom att måla och limma fast stjälk. Bilder och beskrivning hittar du här!>>

Karva pumpa idéer: När det gäller att skära upp mönster i pumpor finns inga gränser vad man kan hitta på (eller hitta på Pinterest…) Våra favoriter i år är:

gröpa ur pumpa, pumpalykta

Gröpa ur pumpa – bästa tipset!

När du ska gröpa ur din pumpa: gör det inte uppifrån utan börja med att skära ut en mindre cirkel i botten! De mesta av inkråmet (kärnor och trådigt fruktkött) sitter fast i botten, så du får ut det kvickt, det räcker med lite skrapning på väggarna så är pumpan klar att dekorera! Dessutom blir det så mycket lättare att tända ett ljus inne i pumpan, bara att lyfta på den, tända och sätt tillbaka den med hålet över ljuset. Obs! Du måste såklart göra hål i toppen också så att värmen och oset från ljuset kan leta sig ut.

Halloween: dekorationer som sätter skräck i gästerna!

Visst är det kul att spöka ut sitt hem till Halloween!? Här är 3 roliga idéer för hur du kan dekorera hemma inför skräckens högtid!

  1. Fladdermusflock. Klipp ut massor av siluetter av fladdermöss i svart papper och sätt upp på väggen i form av en flock som alla flyger åt samma håll! Snyggt och relativt enkelt!
  2. Gravsten i trädgården. Skär till en gravsten i frigolit eller kartong, måla grå och skriv valfri inskription. Extra snyggt med en hög jord framför, kanske en hand som sticker upp och en lampa som lyser upp scenen.
  3. Spökbesök. Dekorations-spöken till inomhus eller utomhus kan lätt klippas till av billig vit fiberduk, sådan man använder till att täcka över grödor i trädgårdslandet. Häng från taket, häng över en kvast i trädgården, fäst en ficklampa inuti, måla ögon… Bara fantasin sätter gränser!

På vår Pinterestsida hittar du massor av inspirerande bilder och instruktioner! >>

Mer barnpyssel inför Halloween hittar du här! >>

halloweenfest mat

Pimpa maten till Halloween!

Med enkla medel kan man piffa till mat, snacks och fika med dekorationer som förvandlar dem till festliga Halloween-måltider!

Kräkande dipp-pumpa: Ett vanligt fat med skurna grönsaker och en stor klick med dipp i mitten. Det som gör hela skillnaden? En liten pumpa med stor rund mun precis intill dippen samt med ritade eller karvade ihopknipna ögon gör att det ser ut som pumpan just har kräkts ut dippen…!

Bildinspiration hittar du här! >>

Korvfingrar: Att låta korvar föreställa fingrar är en klassiker när det kommer till Halloweenmat! Det finns flera sätt att få rätta finger-looken på korven: naglar av mandelflarn, karva bort skinnet på korven där nagel och knogar osv ska vara eller klä in dem i smördeg som får bli skinnet…

Bildinspiration till korvfingrar hittar du här! >>

Ätbara ögon: Mozarellabollar är som gjorda för att dekoreras till ögonbollar! För att göra dem riktigt läbbiga: dela en körsbärstomat på mitten, gröp ut innanmätet och stoppa in mozarellabollen så den sticker ut halvvägs som ett öga ur ögonhålan. Gör en pupill av en bit svart oliv, en klick pesto eller en bit av ett basilikablad. Servera som de är eller dekorera en köttfärsås eller liknande.

Klicka här för bilder och recept på mozarellaögon! >>

Här hittar du fler roliga mat-tips till Halloween! >>

halloweenlekar, lekar till halloweenfest

Kul aktiviteter till Halloween!

Vad gör Halloweenfestligheterna kompletta? Roliga lekar och aktiviteter såklart!

Flykten från det hemsökta huset: Ett ruskigt roligt escape game / mysterium för barn i åldern cirka 9-14 år! Professor Fledermaus är försvunnen och hans hus hemsöks av läskiga varelser. Barnen måste rädda professorn och avslöja hans förskräckliga hemlighet. Gåtor ska lösas i sex låsta rum. Klurigt och ruskigt roligt!

escape game till barn

Här hittar du det coola mysteriet för 9-14-åringar! >>

Halloweenmysteriet: Spännande Halloweenskattjakt för barn i åldern 4-6 år. På Greve Vlads avlägsna slott Kråkehof finns en gömd skatt, men den vaktas av slottets många mystiska invånare. För att hitta skatten behöver spännande utmaningar och gåtor lösas!

Här hittar du Halloweenmysteriet som passar för barn i åldern 4-6 år! >>

Mordmysterium för vuxna: Teodor Toloffs Testamente: Ett spännande mordmysterium och rollspel där alla deltagare spelar avgörande roller – men det är enkelt att förbereda och genomföra! Allt du behöver – värdguide, rollbeskrivningar, manus, rekvisita finns i produkten. Det enda du behöver göra är att bjuda in dina vänner till en oförglömlig kväll!

Här hittar du rollspelet Teodor Toloffs Testamente! >>

Halloweenmordet på Haunted House – mord i Halloweentider: Det här är en lätt genomförbar mordgåta med massvis med halloweenstämning. Läs mer om mordgåtan här.

Här laddar du hem Halloweenmordgåtan>>

mordgåta till halloween

Massvis med mer halloweenlekar för barn hittar du här>>

Och här finns festlekar för den vuxna Halloweenfesten>>