julfest

Julfest är jultradition hemma hos oss!

Förutom självaste julfirandet med familjen brukar vi alltid ha en stor julfest för våra vänner hemma hos oss. Jag frågade barnen här om dagen om vi skulle ha julfest i år eller strunta i det – de tittade på mig som om jag blivit fullständigt galen. Julfesten tillhör deras jultraditioner lika mycket som köttbullar och julklappar.

Julfesten är för både barn och vuxna i en härlig, kaotiskt blandning! Den brukar inledas med glögg, julmust och lite tilltugg till glöggen – favoriten är pepparkaksgrissini med ädeloströra. Enkelt att göra med färdig pepparkaksdeg men känns lite mer ”exklusivt” än de vanliga pepparkakorna. Så här gör man: Baka ut grissini av en färdig (eller egengjord) pepparkaksdeg och grädda i ugnen 5-8 minuter (225 grader). Blanda ädelost och creme fraishe med en gaffel till en luftig dip. Jättefint att servera i små höga glas med dip och en grissini i varje!

Jullek för barn och vuxna tillsammans

När alla droppat in och huset är fullt brukar jag ha någon form av festlek för barn och föräldrar tillsammans, det brukar vara väldigt uppskattat, särskilt av barnen. Om det inte vräker ner snö brukar det vara en bra idé att skicka ut alla en stund – det är inte fel för alla barn att får springa av sig lite… Vi brukar ha en tipspromenad eller en mobilskattjakt som går en liten runda runt parken där vi bor. Något år när det var snö och klart, fint väder har vi börjat med glögg i trädgården, jag tände massvis med ljuslyktor, lade granris på altanen och satte på julmusiken…

Julbord är enkelt till många

Efter inledande lekar blir det mat. Att fixa julbord till många är ändå relativt enkelt, och man kan ta lite genvägar till den stora festen tycker jag, färdiga köttbullar, färdigkokt skinka som man bara griljerar, olika sorters sill (jag köper själv eller lägger in med sk. ”5 minuter sill” då behöver den bara stå och dra några timmar), gravad lax, prinskorvar, rödkål och brysselkål, stora ostar och kex. Jag dukar upp en buffé på köksbänken och så får alla ta vad de vill ha. Att dricka serverar jag olika sorters jullöl, både med och utan alkohol och vin för de som vill ha, snaps brukar jag hoppa över i de här sammanhangen. Vi har ofta inte plats för alla att sitta kring dukat bord, så det blir lite mingel, där vi också brukar ordna lite extra sittplatser för barnen med låga bord och kuddar.

Ett stort fat med frukt, nötter och julgodis blir efterrätt tillsammans med någon enkel men julig efterrätt som man kan förbereda dagen innan, tex en saffranspannacotta. Gör så här: blanda gelésocker med vispgrädde och saffran, koka upp (räkna 1 dl vispgrädde och ¼ dl gelésocker per portion). Häll i små glas eller i små pappersglöggmuggar, ställ in i kylen och låta stelna över natten. Till servering toppa med tex. färska hallon och riven choklad.

Julklappslek – lika kul varje år…

Obligatoriskt på vår julfest är att alla gäster tar med sig en julklapp, till ett värde av max t.ex. 30 kr – det ska vara roliga småsaker, inget annat! Alla barn tar med sig en julklapp som passar barn och alla vuxna tar med sig en julklapp som passar vuxna. Julklapparna åker ner i två säckar och sedan leks det julklappslekar. Eftersom det är en hel del lite mindre barn på våra fester får man ta det lite lugnt med lekandet för barnen så att ingen blir ledsen. Julklappar kan vara känsliga saker! Antingen får barnen komma fram och ta en klapp ur säcken eller så delar jag bara ut dem slumpmässigt, man får bara kolla av med de vuxna så att inte någon får sin ”egen” klapp. Barnen brukar få sina julklappar först.

julfest julklappslek

Sedan är det de vuxnas tur – och då är det blodigt allvar! Vi leker tärningsleken där alla julklappar läggs på bordet. Man har två tärningar. Alla slår i tur och ordning båda tärningarna. Får man en sexa får man ta en julklapp från bordet, slår man två sexor får man ta två julklappar. När alla julklappar är slut och ”utdelade” sätter jag en timer på t.ex. 7 minuter. Nu börjar det roliga! Nu slår man tärningarna igen. Får man en sexa får man ta en julklapp från någon annan. Det brukar bli ett högt tempo och vissa julklappar blir mer populära än andra… När tiden är slut har alla de julklappar de får, det hela kan alltså sluta med att någon har massvis med julklappar medan någon blir utan. Det hela är hur kul som helst och det brukar bli många skratt när det sedan avslöjas att det i det där jättefint inslagna paketet som alla ville ha finns en disktrasa med tomtar på…????

Efter de vuxna lekt klart blir det julfilm för barnen, just i det här sammanhanget brukar jag bestämma en film tillsammans med mina barn och det är den som visas eftersom det annars gärna blir en halvtimmeslång diskussion om filmvalet med alla barn.

Årets julquiz är tradition

För det vuxna går vi sedan vidare med årets julquiz! Ingen julfest utan julquiz! Gästerna delas upp i par eller tremannalag beroende på hur många vi är och sedan ska det tävlas i julkunskap.  Jag ställer frågor och spelar upp musik för musikfrågorna, lagen fyller i sina svar på svarsformulär. Jag tycker det är viktigt att man håller ett högt tempo på frågorna, det måste vara kul och fartfyllt, så att det hela inte blir för långdraget. När alla frågor är ställda skickas svarsformulären ett steg till höger, och lagen rättar varandras medan jag går igenom de rätta svaren. Vinnarna får äran av att ha segrat i årets julquiz och belönas också så klart med en chokladtomte eller liknande!

Här kan du läsa mer om julquiz och festlekar till julfest>>

Kvällen brukar avslutas med att några barn somnat i soffan bland knäckpapper och halvätna skumtomtar och de vuxna halkar hesa hem med ett trött barn i famnen – och då känner vi att nu är det jul!

Julfest 2024

Inför julen 2024 är det inte aktuellt att fylla huset till bristningsgränsen och ha det så där trångt och mysigt som vi brukar. Hur gör man då? Här finns tips på hur man fixar en digital julfest – inte lika kul så klart – men ändå lite mysig samvaro med t.ex glögg och julquiz!

Vad tyckte du om artikeln?
Sending
User Review
4.86 (7 votes)