Digital julfest och after work!

digital julfest

Under året som gått har vi blivit duktiga på att tvätta händerna och hålla avstånd, att jobba hemma och ha digitala möten. Många tycker att det gått förvånansvärt bra att jobba så mycket hemma – men visst saknar vi våra kollegor!

Vi får just nu en mängd mail och telefonsamtal från alla som fått i uppgift att fixa en digital julfest eller AW på jobbat – och som försöker hitta på något extra när man ska umgås med kollegorna digitalt. För just nu behöver vi ju kanske mer än någonsin ha lite kul tillsammans och känna sammanhållning! Det handlar om att ställa om, inte ställa in – och hitta på nytt!

Hur gör man en digital julfest eller AW?

Använd er ”vanliga” digitala plattform med teknik som alla redan kan och är bekväm med. Det sista man vill ha i ett trevligt socialt sammanhang är teknikstrul!

Låt ”gästerna” duka upp lite julmys hemma framför datorn. Vill man göra det extra speciellt skickar man hem ett litet paket till kollegorna. En fin cellofanpåse med en liten flaska glögg eller bubbel, pepparkakor och ädelost, skumtomtar och choklad. En flaska vin, eller en chokladask funkar ju också bra att skicka hem inför det digitala julmyset.

digital julfest pyssel

Julpyssel till kollegorna

Vill man skoja till det lite extra skickar man lite julkul rekvisita till vänner och kollegor! Är det gör-det-själv fest så är det!

Här finns julkul rekvisita att skriva ut eller skicka vidare digitalt>>

Skicka julkul-rekvisitan utskrivet med några trägrillspett i ett julpaket eller skicka det vidare digitalt så att man skriver ut hemma och pysslar loss. Det finns små stickers och pratbubblor och rolig rekvisita som julslips, tomteskägg, mustascher och glasögon att skriva ut, klippa ut och klistra på ett trägrillspett eller annan liten pinne – och vips så är man julpyntad! ????

Aktiviteter och lekar för digital julfest

När man ”ses” i den digitala världen kan det vara bra att ha något att göra, det kan vara svårt att bara ”kallprata” när alla sitter framför datorn. Det får vara något som alla är bekväma med, att leka lekar digitalt kan kännas konstigt, men ett julquiz med musik kan vara supermysigt! Vi på grapevine tar varje år fram ett nytt fräscht julquiz, där vi blandar aktuella julfrågor med frågor om våra klassiska jultraditioner och massvis med stämningsskapande musik. Man får ju inte skicka vidare och dela våra quiz, det strider mot upphovsrätten, och poängen går dessutom förlorad om man skickar ut frågor och facit, så i år har vi gjort julquizet 2020 med två separata svarsformulär. Dessa får och kan man då enkelt skicka vidare till kollegor och vänner, det ena svarsformuläret är fint att skriva ut, och det andra kan man använda om man vill skriva in svar i det direkt på datorn.

Skickar man hem något fysiskt, som ett litet julmyspaket ovan, kan man då också skicka med svarsformuläret utskrivet, det är i fin design och ger lite extra försmak på vad som komma skall.

Läs mer och beställ julquizet 2020 här>>

Digital julfest med julig mordgåta

Ett annat kul alternativ som lek på den digitala julfesten är en spännande mordgåta! ”En livsfarlig jul” är en mordgåta som utspelar sig i juletid och som man lätt kan genomföra digitalt. Alla deltagare ska ha ett häfte med bakgrundsmaterial för att läsa på lite om personerna i historien innan man kör igång. Även här har vi för detta speciella år lagt detta häfte i en särskild fil, som man då alltså får och enkelt kan skicka vidare till vänner och kollegor. Man kan så klart också skriva ut och skicka hem bakgrundmaterialet, kanske tillsammans med något gott att äta och dricka!

Den som sedan är lekledare läser upp de fyra kortfattade kapitlen och det är upp till deltagarna att lägga märke till detaljer och med klurighet och logik lista ut fakta kring brottet som begås och till sist vem som är mördaren. Liksom i ”verkligheten” kan det vara bra att ta lite pauser mellan de olika kapitlen. Vill man, löser man det hela i par eller lag som samarbetar och då får kommunicera enbart med varandra vid sidan av det ”stora” mötet.

Läs mer om vår juliga mordgåta här>>

mordmysterium digitalt

Flera andra quiz och lekar går så klart också att göra digitalt, t.ex vårt mysiga julmelodikryss eller vårt julquiz på engelska.

Digitalt julbord

Flera restauranger fixar också julbord för hemleverans, om man vill gå all-in och ha julfest med julbord digitalt. Då får medarbetarna hem en kasse med mat och dukar upp! Annorlunda och nytänkande! Man kan ju också så klart plocka ihop en julkasse till kollegorna – det kan man ju göra hur kul som helst! Kanske i sann gör-det-själv anda – skicka hem en ansjovisburk, några potatisar, lök, grädde och ett recept på Janssons frestelse! Lägg till ett fint förkläde som företagsjulklapp!

Till det digitala julbordet kan det igen passa alldeles utmärkt att ta några frågor ur julquizet med jämna mellanrum under det att alla smaskar i sig sin julmat, så att det inte går ”tomgång” i samtalen när alla ska prata med alla. Man kan ju så klart också lösa mordgåtan ”En livsfarlig jul” där man läser ett kapitel mellan rätterna, precis som man skulle ha gjort ”IRL”. Skicka med svarsformulär eller häften med bakgrundsmaterial till mordgåtan utskrivet så blir det mer “eventkänsla”!

Skicka också med fina sånghäften – så kan ni ta ton framför skärmen! Våra fina sånghäften till julbordet med snapsvisor alla kan sjunga med i finns att beställa gratis här>>

Julaktivitet ute med mobilen!

En annan kul idé i dessa konstiga tider är att använda vårt roliga julmobilquiz till en aktivitet som gör att man både får sträcka på benen och komma ut (inte helt fel med allt hemmajobb!) och får lite julkänsla. Julmobilquizet löser man helt i mobilen, och den som arrangerar det hela bestämmer vilken runda deltagarna ska gå genom att följa en karta i mobilen. Normalt sett kanske promenaden går från kontoret till en festlokal, men i år går den kanske en trevlig runda i staden och slutar med att man hämtar upp en julklapp att ta med hem!

julquiz digitalt

Ge bort en upplevelse hemma i företagsjulklapp!

Det är lite svårt med julklappar till medarbetarna i år när alla kanske inte ska komma in på kontoret för att hämta upp den, då funkar det finfint med en digital julklapp. Ge bort lite umgänge och mys för familjen i form av en upplevelse hemma är kanske inte heller i dessa tider då vi är svältfödda på sociala aktiviteter.

Läs mer om grapevines presentkort på roliga quiz, mordgåtor och skattjakter till barnen här>>

Sending
User Review
5 (3 votes)